Rossz portugál vagy jó ghánai focit nézne inkább? Szavazzon!

2022.11.29. 07:05

A katari focivébé hétfői játéknapja után újra ott lóg a levegőben a kérdés: melyik meccs a jobb? Amikor a szuperképességű nagycsapatok agyontaktikázott, unalmas fociját kell nézni, vagy amikor a szerényebb képességű együttesek játszanak egymás ellen sok gólos, élvezhető meccseket?

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Az ötszörös világbajnok brazil csapat addig taktikázott, addig adogatott, addig nem csinált semmi érdemlegeset, amíg majdnem vége lett a svájciak elleni meccsüknek.


Casemiro gólja persze megoldotta a problémát, de ez a foci legfeljebb a statisztikákon, az adatalapú labdarúgáson, az XG-mutatókon élvezkedőknek nyújtott szórakozást. És akkor még nem is beszéltünk az Anglia-Egyesült Államok meccsről, amely gyakorlatilag nézhetetlen volt.

Gyömöszölés és nagy taktikai csataForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Hétfőn Kamerun és Szerbia, valamint Ghána és Dél Korea játszott egymással két olyan meccset, amelyen összesen 11 gól esett. Természetesen ezen a két meccsen voltak hibák is - mosolyogtatóak. De aki látta a Ghána-Korea meccs utolsó 10 percét - meg azt a 10 percet, amit a bíró még rátett, aligha felejti el mindazt, ami ott történt. Vagy amikor a szerbek az első félidő hosszabbításában lőttek két gólt. Ilyen sem volt még a vb-k történetében. Miközben senki sem gondolhatja komolyan, hogy a szerbek és a ghánaiak meccsén nem volt taktika. Volt.

Őrült meccs, 5 gól Korea és Ghána összecsapásánForrás: Getty Images/2022 Getty Images/Alex Grimm

Elhiszem, elhisszük, hogy a nagy taktikai csata igazi ínyencségeket nyújt a szakértőknek, csak ha közben a közönség halálr unja magát a lelátón, akkor ott mégis baj van. A labdarúgás és a sport ugyanis még mindig a szórakoztatásról szól. Vagy arról kellene szólnia.