Gyűlölet és futball: háború lesz ma a vébén?

US-SOCCER-IRAN VR US-FLAGS Horizontal FLAG SPORTS FAN FOOTBALL FLAG UNITED STATES
A soccer fan waves an Iranian and a US flag during their friendly match at the Rose Bowl Coliseum in Pasadena 16 January 2000. The match ended in a 1-1. AFP PHOTO (ELECTRONIC IMAGE) Vince BUCCI (Photo by VINCE BUCCI / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokságok történetében másodszor csap össze egymással Irán és az Egyesült Államok a 22. labdarúgó-világbajnokságon, Katarban. A tét és a feszültség óriási, hiszen ebben a négyesben Anglia, az USA és Irán csapata is továbbjuthat még. Amennyiben a perzsák le tudják győzni gyűlölt ellenfelüket, a legjobb 16 közé juthatnak. Az egész világ óriási érdeklődéssel várja a kedd esti összecsapást.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

A katari labdarúgó-világbajnokság 32 résztvevő csapata közül a legtöbb érzelmet az iráni válogatott okozta.

Nemcsak azért, mert az ázsiai országból rengeteg drukker érkezett meg Katarba, hanem azért is, mert ezek a focisták képesek voltak olyan emberek szimpátiáját is megnyerni, akiket alapból nem érdekelt, mit játszik a világbajnokságon Irán.

E sok ember között ott van ennek a cikknek a szerzője is.

Autóbuszon, Katarban

Találkoztam vasárnap a médiabuszon egy iráni kollégával. Azt kérdeztem tőle: mi jár most a fejében? Nem írásban, szóban kérdeztem, igazi találkozás volt ez, nem virtuális randevú.
"Te ezt nem tudod felfogni, amit ez az ország most átél. Ez a csapat a remény. Our team is hope. (Ezt a mondatot háromszor elmondta.) Nekünk most le kell győzni az Óriást, a Nagy Sátánt, az Egyesült Államokat. Egyszer már sikerült, 1998-ban, azon is ott voltam. Ha ez sikerül, akkor mi leszünk a világbajnokok."
Jó, ebben az utolsó mondatban volt némi túlzás. Bevallom, ezt a keddi meccset várom a legjobban. Iszonyatos érzelmi töltete lesz.

Pláne azok után, hogy Irán az első meccsén 6-2-es vereséget szenvedett az angol csapattól. Ekkor elkönyveltük őket az egész vb egyik leggyengébb együttesének. Ám akik figyelték az előzményeket, láthatták, hogy

iszonyatos politikai és érzelmi nyomás nehezedett a perzsa játékosokra.

Akik - tiltakozásul a hazájukban zajló politikai események és az iráni rezsim terrorja miatt - nem énekelték el a meccs előtt az iráni himnuszt.

Ez akkora döbbenetet okozott, hogy az iráni hatalom utasította a vb-t közvetítő állami tévé vezetését hogy keverje le a közvetítést és szakítsa meg az adást Katarból.

1998. június 21-én Lyonban a világbajnokságon játszott egymással Irán és az Egyesült Államok Forrás: AFP/Pascal George

A tévé vezetése engedelmeskedett (nem is tehetett mást), így a nézők nem láthatták, hogy kapott ki Irán az angoloktól.

A második meccs, Wales ellen, ha lehet, még nagyobb drámát hozott.

A játékosok ekkor sem énekeltek, de a himnusz ideje alatt motyogtak. Akik ott voltak ezen a mérkőzésen, döbbenten élhették át, hogy a sok ezer iráni néző szétfütyüli országa himnuszát.

Ez már komoly politikai akció volt, az egész világ a perzsákat csodálta, hogy szembe mernek szállni a félelmetes iráni elnyomó hatalommal. Addigra már Iránban letartóztatták az ország legismertebb és legnépszerűbb focistáját, Voria Ghafourit, akinek az volt a bűne, hogy felszólította a kormányt: fejezzék be a kurdok üldözését és gyilkolását. Ezzel a letartóztatással minden bizonnyal a Katarban lévő válogatott csapatot is nyomás alá akarták helyezni.

Voria Ghafourinak - normális esetben - itt lenne a helye a világbajnokságon, de a mostani iráni keretbe nem került be.

A meccs után kiderült, hogy a találkozó alatt az iráni rezsim hívei a lelátón zaklatták azokat az irániakat, akik nem szimpatizálnak a regnáló hatalommal. Az is napvilágot látott, hogy a teheráni hatalom folyamatosan arról egyeztetett a katari állammal, hogy Doha nyomjon el és fékezzen meg minden olyan iráni megnyilvánulást, amely a teheráni rezsim ellen és az iráni rendszer ellen irányul. Megvizsgálták az összes iráni szurkolót és megállapították, hogy 500 olyan drukker is jegyet vásárolt, akik esküdt ellenségei a jelenlegi iráni hatalomnak.

Iráni szurkolók 1988-ban Lyonban. Mi szeretjük Amerikát, de le fogjuk győzni. Ez így is lett Forrás: AFP/Gerard Cerles

A feszültséget fokozta a Wales elleni találkozó drámai befejezése: az iráni csapat a mérkőzés hosszabbításában lőtt két gólt az akkor már emberhátrányban focizó walesieknek. A győzelemmel az iráni csapat saját kezébe vehette sorsának alakítását, ráadásul a másik találkozón az angolok csak döntetlent játszottak az Egyesült Államokkal.

A legvadabb forgatókönyv válik tehát valóra: Irán az évtizedek óta gyűlölt amerikaiakat győzheti le és juthat be a legjobb 16 közé a világbajnokságon.

A labdarúgás történetében ez lesz a második Irán-Egyesült Államok vb-mérkőzés. Az elsőt az 1998-as franciaországi világbajnokságon Irán 2-1-re nyerte meg az amerikai csapat ellen. Igaz, akkor ez a győzelem nem ért továbbjutást, mert mind az irániak, mind az USA válogatottja kiesett a csoportkör után. Ugyanakkor arról kevesebben tudnak, hogy az 1998-as lyoni összecsapás mellett 2000. január 16-án a kaliforniai Pasadenában barátságos meccset játszott egymással a két ország válogatottja, s az a meccs 1-1-re végződött.

Már akkor, az 1997. december 4-i vb-sorsolás után a világsajtó kedvenc témája volt Irán és a Nagy Sátán összecsapása. A meccs előtt olyan vad feltételezések is napvilágot láttak, hogy az iráni játékosok nem hajlandóak majd kezet fogni az amerikaiakkal. Ehhez képest a lyoni találkozó előtti percek egy dzsemborira hasonlítottak. A játékosok és a szövetségi kapitányok megajándékozták egymást, fantasztikus volt a hangulat.

Viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy az iráni játékosok totálisan más állapotban énekelték végig országuk himnuszát.

A kedélyes hangulatnak nyoma nincs Katarban. Mindkét ország igyekszik folyamatos nyomás alatt tartani a másikat. Egy nappal az összecsapás előtt az iráni szövetség feljelentette az amerikait a FIFA-nál. Az irániak azt sérelmezték, hogy az amerikaiak a közösségi média felületein olyan iráni zászlókat mutattak be, amelyekből kiretusálták az Allah-szimbólumot.

Palesztín, iráni és amerikai zászló a Wales-Irán meccsen Katarban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Fareed Kotb

A teheráni sajtó óriási felháborodással írt erről, hangsúlyozva, hogy a FIFA válaszra sem méltatta őket. Az amerikaiak közölték, hogy szándékos volt a cselekedet, ezzel akarták kifejezni szolidarításukat az Iránban börtönben sínylődő ártatlan áldozatokért, valamint ezzel hívták fel a figyelmet a meggyilkolt emberekre. Az amerikai játékosok - állítólag - nem tudtak erről az akcióról. A szövetségi kapitányuk pedig elnézést kért.

Az iráni Tasnim hírügynökség a Twitteren azt közölte, hogy az amerikai csapat megsértette a FIFA alapszabályát, amiért 10 meccses eltiltás lenne a megfelelő büntetés.

Az amerikai csapatot ki kellene rúgni a világbajnokságról - tették hozzá.

Irán és az Egyesült Államok között 1980-ban szakadt meg a diplomáciai kapcsolat, miután az 1979-ben kirobbant forradalom miatt az amerikai kézben lévő olajipart hatalmas veszteség érte. 1979 novemberében az iszlamista felkelők elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. A bent rekedt 52 amerikai túsz drámája 444 napig tartott.

A jelenlegi viszony sem mondható éppen szívélyesnek.

2020. január 2-án Kászem Szulejmánit, az Iráni Forradalmi Gárda magas rangú katonai vezetőjét meggyilkolták, miután konvoját a bagdadi repülőtér közelében végrehajtott amerikai katonai akció során megtámadták és kocsiját találat érte. Ez az akció újra felkorbácsolta az indulatokat, így a két ország közötti jelenlegi viszony nem mondható éppen nyugodtnak.

Az 1979-es iráni forradalom Forrás: AFP/Kaius Hedenstrom

De a katari vb-n sem tetszik mindenkinek, amit Irán csinál. A legnagyobb perpatvar most az iráni csapat szövetségi kapitánya, a portugál Carlos Queiroz és a német Jürgen Klinsmann között robbant ki. Klinsmann, aki a vb-n a FIFA egyik szakértőjeként dolgozik, a BBC adásában kritizálta az iráni cserejátékosok és edzők viselkedését.

A német szakember szerint a perzsa csapat padon ülő játékosai folyamatos verbális és érzelmi nyomás alatt tartották a Wales elleni meccs negyedik játékvezetőjét.

Carlos Queiroz keresetlen szavakkal vágott vissza, s az eldurvuló adok-kapok most éppen ott tart, hogy az iráni kapitány lemondásra szólította fel Klinsmannt, akinek persze esze ágában nincs megválni a FIFA-ban betöltött kellemes állásáról.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Anglia 3 2 0 1 9-2 7 7
GY
D
GY
2.
USA 3 1 0 2 2-1 1 5
D
D
GY
3.
Irán 3 1 2 0 4-7 -3 3
V
GY
V
4.
Wales 3 0 2 1 1-6 -5 1
D
V
V

Mivel a walesi válogatott szinte biztos, hogy nem tudja 4-0-ra legyőzni az angolt, az Irán-Egyesült Államok meccs dönt arról, melyik csapat jut a 16 közé. Ha az amerikai együttes nyer, akkor ők, ha az irániak akkor ők, míg a döntetlen is az iráni együttesnek kedvez. Irán még soha nem élt túl csoportkört a focivébéken. Most hatodszorra próbálkozik meg ezzel.

Soha nem nyert még meg egymás után két vb-mérkőzést.

Viszont az Egyesült Államok a legutóbbi 8 csoportmérkőzéséből mindössze egyet vesztett el és ez figyelmeztető jel az irániaknak.

Doha, 2022. november 29. kedd