Elképesztő fordulatok után győzött és továbbjutott a szenegáli válogatott

2022.11.29. 18:08

A katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának zárófordulójában Ecuador 2-1-es vereséget szenvedett Szenegáltól, így az afrikai csapat jutott be a legjobb 16 csapat közé, míg a dél-amerikaiaknak véget ért a torna.

Az első tizenöt perc után jóval aktívabb volt támadásban Szenegál, Boulay Dia és Idrissa Gueye révén háromszor lövési lehetőséghez is jutottak az ecuadori tizenhatoson belül. Ezután némileg összeszedte magát Ecuador, és már többször át tudták lépni a középpályát, de támadójátékban továbbra sem mutatott szinte semmit, inkább hosszú labdákkal kereste Michael Estradát – összességében tehát kivárásra játszottak a dél-amerikaiak.

A túloldalon Kalidou Koulibaly védekezése volt kiemelkedő, mellette a Watford szélsője, Ismalia Sarr a szélen hordozott sok veszélyt, és a labdákkal főleg Diát kereste az első félidőben. A félidő hajrájában aztán Sarr más miatt is főszerepet játszott, miután egy véleményes tizenegyest a bal alsó sarokba gurított, így a szünetre megérdemelt szenegáli vezetéssel vonultak a csapatok.

Ismaila Sarr büntetőjével szerezte meg a vezetést SzenegálForrás: Getty Images/2022 Fantasista/Fantasista

A második játékrész elejére teljesen más mentalitással érkeztek a csapatok: Ecuador játszott hatalmas mezőnyfölényben, ám ők helyzetekig nagyon sokáig nem jutottak el. Ezt mutatja, hogy Estrada veszélytelen fejese volt az egyetlen kapura tartó "lövésük" a félidő feléig. Akkor azonban egy szöglet után Moises Calcedo lábára pattant a labda és a Brighton középpályása nem hibázott, így Ecuador megszerezte az egyenlítő gólt.Sokáig azonban nem örülhettek a dél-amerikaiak, hiszen két perccel később egy szenegáli szabadrúgást követően Koulibaly lövésével ismét hátrányban volt Ecuador.

Kalidou Koulibaly (3) góljával ismét Szenegálnál volt az előnyForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A hajrában hiába várhattuk inkább Ecuador dominanciáját, Szenegálnál volt többet a labda, és csak az utolsó percekben tudta nyomás alá helyezni az afrikaiak kapuját a dél-amerikai válogatott. Ez azonban már késő volt, így a végeredmény 2-1-es szenegáli győzelem lett, amivel az afrikaiak 20 év után jutottak tovább ismét a csoportból – másodikként.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!