Keserédes öröm: sérülésekkel teli meccsen jutott tovább az Egyesült Államok

2022.11.29. 22:06

A katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának zárófordulójában Irán 1-0-s vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától, ezzel búcsúzott a tornától, míg az amerikaiak Hollandia ellen folytathatják a nyolcaddöntőben.

A találkozó elején az irániak (nagyon szűken és főleg a középpályán) védekeztek, míg a mezőnyfölényben játszó amerikaiak elsősorban hosszú indításokkal próbálkoztak megjátszani a két előrehúzódó szélsőhátvédet. Az első 30 percben az egyedüli veszélyt azonban csak Christian Pulisic fejese jelentette, amit könnyedén fogott a kapus, ezenkívül az USA hiába jutott el számtalanszor a támadóharmadig, az utolsó passzokba mindig hiba csúszott.

Az első igazán nagy helyzet is a Chelsea középpályásának nevéhez fűződött: 38. percben egy beadás után Sergino Dest fejelte vissza neki a labdát, ő pedig közvetlen közelről a hálóba rúgta a labdát és megszerezte a vezetést az amerikaiaknak. Apró szépséghiba volt számukra, hogy Pulisic összeütközött a visszatérő Alireza Bejranvanddal, így hosszasan kellett ápolni őt a gólja után. A félidő folytatásában is az USA játszott fölényben, ám csak egy lesgólig jutottak a korábban is nagy helyzetig jutó Timothy Weah jóvoltából, így egygólos amerikai előnnyel mehettek a szünetre a csapatok.

Pulisic gólt lőtt, majd megsérült, és a második félidőre már nem is tért visszaForrás: AFP/Odd Andersen

A második játékrészben már enyhült az amerikai nyomás, miközben a túloldalon Saman Goddosz révén az első veszélyes iráni lövést is láthattuk, ám nagyon nem kellett aggódnia az USA játékosainak. A találkozót számtalan szünet tarkította, sérülések miatt rengeteg ápolásra volt szükség mindkét oldalon, ami egyre inkább az Egyesült Államoknak kedvezett.

A hajrához közeledve egy beadás után előbb Ali Karimi, majd Morteza Puraligandzsi előtt adódott komoly lehetőség, ám előbbinél Matt Turner hárított, utóbbi fejese pedig centikkel elkerülte a kaput. A hosszabbítás kilencedik percében Mehdi Taremi kapott jó labdát középen, ám Cameron Carter-Vickers lerántotta a tizenhatoson belül, így nem tudta jól ellőni azt – a játékvezető azonban nem ítélt tizenegyest, ezután pedig már nem volt újabb lehetőség.

Az 1-0-s győzelemmel csoportmásodikként továbbjutó amerikaiak a nyolcaddöntőben Hollandiával csapnak össze, míg az irániak búcsúztak a katari világbajnokságtól.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!