Öldöklő küzdelem: a nyolc csapatból még hét továbbjuthat kedden

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Anglia - Egyesült Államok, B csoportkör, Al Bayt Stadion, 2022. 11. 25., Egyesült Államok, Anglia
England's forward #09 Harry Kane (L) fights for the ball with USA's midfielder #08 Weston McKennie during the Qatar 2022 World Cup Group B football match between England and USA at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on November 25, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este kezdődnek a harmadik kör küzdelmei a világbajnokság csoportmeccsein. Elsőként az A és a B csoportban dőlnek el a továbbjutás kérdései. Katar kivételével még az összes csapat továbbjuthat, mutatjuk, mi várható a ma már egy időben kezdőd meccseken.
Vágólapra másolva!

A csoport

Elsőként az A csoport küzdelmei fejeződnek be, itt 16.00 órakor kezdődnek a meccsek. A legkedvezőbb helyzetben Hollandia van, amely 4 ponttal vezeti a tabellát, de még így sem biztos a továbbjutása, hiszen születhetnek olyan eredmények, amivel Louis van Gaal csapata is kiesik.

A hollandoknak elég az egy pont Katar ellen a biztos továbbjutáshoz, akkor tudnak kiesni, ha kikapnak és úgy nyer Szenegál Ecuador ellen, hogy a dél-amerikai csapat gólkülönbsége jobb marad, mint a hollandoknak – tehát Katarnak jobban meg kellene vernie Hollandiát, mint Szenegálnak Ecuadort. Illetve akkor eshet még ki Hollandia, ha az Ecuador-Szenegál meccs döntetlen és Katar minimum két góllal veri a hollandokat.

Ha abból indulunk ki, hogy Hollandia nyer a vb egyik leggyengébb csapata, Katar ellen, akkor az Ecuador-Szenegál meccs dönt a második továbbjutó helyről, ebben az esetben Ecuadornak elég egy döntetlen is, míg Szenegálnak mindenképp nyernie kellene.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Hollandia 3 2 0 1 5-1 4 7
GY
D
GY
2.
Szenegál 3 2 1 0 5-4 1 6
V
GY
GY
3.
Ecuador 3 1 1 1 4-3 1 4
GY
D
V
4.
Katar 3 0 3 0 1-7 -6 0
V
V
V

B csoport

A B csoportból még az összes csapat továbbjuthat, erre a legesélyesebb egyértelműen a négy ponttal álló Anglia, amely az egy ponttal álló Wales csapatával találkozik. Az angoloknak már a döntetlen is elég, mert mögötte a három és két ponttal álló Irán és az Egyesült Államok egymással játszik majd.

Anglia csak akkor eshet ki, ha kikap, de ahhoz nagyon ki kellene kapnia Walestől,

mert jelenleg plusz 4-es gólkülönbsége van Southgate csapatának, így Walesnek minimum négy góllal kellene nyernie, de nem mellettük szól a gyenge játék mellett az sem, hogy 1984 óta nem tudtak győzni az angolok ellen.

A csoport másik meccsén pikáns párharc lesz ugyanis Irán és az Egyesült Államok vív meg a (várhatóan az angolok mögötti második) továbbjutó helyért. Iránnak elég a döntetlen, az Egyesült Államoknak nyernie kéne, ahhoz, hogy továbbjuthasson. A várhatóan izgalmas találkozón mindkét együttes a győzelemért lép pályára, az amerikaiak csak három ponttal juthatnak tovább, míg riválisuknak szintén a siker jelentené a biztos nyolcaddöntőt, igaz, ha a másik mérkőzésen Anglia nem kap ki, akkor Iránnak az egy pont is elég a legjobb 16 közé jutáshoz.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Anglia 3 2 0 1 9-2 7 7
GY
D
GY
2.
USA 3 1 0 2 2-1 1 5
D
D
GY
3.
Irán 3 1 2 0 4-7 -3 3
V
GY
V
4.
Wales 3 0 2 1 1-6 -5 1
D
V
V

A nyolcaddöntőben az A csoport első helyezettje találkozik majd a B csoport másodikjával, míg a B csoport győztese az A csoport másodikja ellen folytathatja a küzdelmeket.

A csoport, 3. (utolsó) forduló:

Hollandia-Katar, al-Hor 16.00
Ecuador-Szenegál, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00

B csoport, 3. (utolsó) forduló:

Wales-Anglia, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00
Irán-Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00