Öldöklő küzdelem: a nyolc csapatból még hét továbbjuthat kedden

2022.11.29. 11:04

Kedd este kezdődnek a harmadik kör küzdelmei a világbajnokság csoportmeccsein. Elsőként az A és a B csoportban dőlnek el a továbbjutás kérdései. Katar kivételével még az összes csapat továbbjuthat, mutatjuk, mi várható a ma már egy időben kezdőd meccseken.

A csoport

Elsőként az A csoport küzdelmei fejeződnek be, itt 16.00 órakor kezdődnek a meccsek. A legkedvezőbb helyzetben Hollandia van, amely 4 ponttal vezeti a tabellát, de még így sem biztos a továbbjutása, hiszen születhetnek olyan eredmények, amivel Louis van Gaal csapata is kiesik.

A hollandoknak elég az egy pont Katar ellen a biztos továbbjutáshoz, akkor tudnak kiesni, ha kikapnak és úgy nyer Szenegál Ecuador ellen, hogy a dél-amerikai csapat gólkülönbsége jobb marad, mint a hollandoknak – tehát Katarnak jobban meg kellene vernie Hollandiát, mint Szenegálnak Ecuadort. Illetve akkor eshet még ki Hollandia, ha az Ecuador-Szenegál meccs döntetlen és Katar minimum két góllal veri a hollandokat.

Ha abból indulunk ki, hogy Hollandia nyer a vb egyik leggyengébb csapata, Katar ellen, akkor az Ecuador-Szenegál meccs dönt a második továbbjutó helyről, ebben az esetben Ecuadornak elég egy döntetlen is, míg Szenegálnak mindenképp nyernie kellene.

B csoport

A B csoportból még az összes csapat továbbjuthat, erre a legesélyesebb egyértelműen a négy ponttal álló Anglia, amely az egy ponttal álló Wales csapatával találkozik. Az angoloknak már a döntetlen is elég, mert mögötte a három és két ponttal álló Irán és az Egyesült Államok egymással játszik majd.

Anglia csak akkor eshet ki, ha kikap, de ahhoz nagyon ki kellene kapnia Walestől, mert jelenleg plusz 4-es gólkülönbsége van Southgate csapatának, így Walesnek minimum négy góllal kellene nyernie, de nem mellettük szól a gyenge játék mellett az sem, hogy 1984 óta nem tudtak győzni az angolok ellen.

A csoport másik meccsén pikáns párharc lesz ugyanis Irán és az Egyesült Államok vív meg a (várhatóan az angolok mögötti második) továbbjutó helyért. Iránnak elég a döntetlen, az Egyesült Államoknak nyernie kéne, ahhoz, hogy továbbjuthasson. A várhatóan izgalmas találkozón mindkét együttes a győzelemért lép pályára, az amerikaiak csak három ponttal juthatnak tovább, míg riválisuknak szintén a siker jelentené a biztos nyolcaddöntőt, igaz, ha a másik mérkőzésen Anglia nem kap ki, akkor Iránnak az egy pont is elég a legjobb 16 közé jutáshoz.

A nyolcaddöntőben az A csoport első helyezettje találkozik majd a B csoport másodikjával, míg a B csoport győztese az A csoport másodikja ellen folytathatja a küzdelmeket.

A csoport, 3. (utolsó) forduló:

Hollandia-Katar, al-Hor 16.00
Ecuador-Szenegál, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00

B csoport, 3. (utolsó) forduló:

Wales-Anglia, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00
Irán-Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00