Hatalmas lázadás tört ki Iránban az USA elleni vereség után - videó

2022.11.30. 10:22

Az amerikaiak Irán felett aratott 1-0-s vb-sikere még nagyobb nyugtalanságot szított a perzsa államban: a rezsim ellen tüntető emberek szerte Iránban azt skandálták, hogy „Amerika!", tűzijátékokat lőttek ki, dudáltak – így ünnepelték a válogatottjuk kiesését.

Christian Pulisicnak az amerikaiak továbbjutását és Irán kiesését jelentő gólja újabb lépcsőfok lesz az iráni nép jelenlegi rezsimje elleni forradalomban. Azok után, hogy a Forradalmi Gárda megfenyegette a nemzeti csapat játékosait (és családjaikat), amiért nem énekelték a himnuszt az Anglia elleni vb-mérkőzésen, a perzsa nemzet több régiójában is örültek a polgárok Irán kiesésének.

Farzad Seifikaran iráni újságíró videói szerint sokan nyíltan ünnepelték Irán bukását. Teherán egyik negyedében egy egész apartmankomplexum ünnepelte a vereséget az Egyesült Államok ellen. A fények villogása és az emberek fütyülése mellett még azt is hallani, ahogy valaki "Amerika!" kiáltásokkal.

Egyes videókon tűzijáték is látható Szanandadzs városában, Irán nyugati régiójában. A szintén Kurdisztán tartományba tartozó Szakkezben pedig dudáló autók akadályozták a forgalmat és vuvuzelák szólaltak meg.

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!