Jelentősen nőtt az aktív játékidő a vb-n a kényszerszünetek kompenzálása miatt

2022.12.01. 13:16

A kényszerszünetek kompenzálására bevezetett megnyújtott hosszabbításokkal, ráadásokkal átlagban 59 percre nőtt a tényleges játékidő a katari labdarúgó-világbajnokság eddig lejátszott mérkőzésein - jelentette be Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének vezetője.

Kiemelte: a FIFA meglehetősen elégedett a változással, melynek következtében az eredetileg 90 perces találkozók több mint 100 percesre nyúlnak. A labda így 55-67 percig van aktívan játékban.
A legutóbbi, 2018-as vb-n néhány meccsen mindössze 52 perc volt a tényleges játékidő, amikor például hosszú ideig néztek vissza egy-egy vitatott esetet.

Az Anglia-Irán meccs 117 perces voltForrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

"Az emberek azért vannak itt, hogy meccseket nézzenek és szórakozzanak - mondta Collina. - Olyan ez, mint amikor elmész egy koncertre, boldog vagy, és kérsz ráadást az énekestől."A világbajnokság bíráskodására vonatkozó irányelv eleinte meglepetésként hatott az extra hosszú ráadások miatt, akadt olyan is, amikor tíz perc hosszabbítás zárta le a mérkőzést. Az Anglia-Irán 6-2-es összecsapás sérülések és a sok gólöröm miatt nem 90, hanem több mint 117 perces volt. A FIFA arra biztatta a játékvezetőket, hogy sérüléssel járó szabálytalanságok után legalább egy perccel, cserék miatt pedig játékmegszakításonként fél perccel növeljék az adott mérkőzés idejét, és vegyék figyelembe az elhúzódó gólünnepléseket is.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!