Nem aranygeneráció, csak egy nevetséges gyülekezet volt Belgium a focivébén

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, F csoport, Horvátország - Belgium, Ahmad bin Ali Stadion, ar-Rajján, 2022.12.01.
DOHA, QATAR - DECEMBER 01: Axel Witsel and Jan Vertonghen of Belgium look dejected after their sides' elimination from the tournament during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group F match between Croatia and Belgium at Ahmad Bin Ali Stadium on December 01, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A helyszínen átélve is döbbenetes volt Belgium kiesése. A legutóbbi világbajnokság harmadik helyezettje minden helyzetét kihagyta a horvátok ellen. Horvátországnak tökéletesen megfelelt a gól nélküli döntetlen, Belgium megszégyenülve megy haza. Roberto Martinez szövetségi kapitány a meccs után bejelentette lemondását.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Aranygeneráció.

Évek óta ezt a jelzőt aggatták a belga labdarúgó-válogatottra - nem is alaptalanul. A tényleg kiváló, klasszisjátékosokkal rendelkező belgák azonban megszégyenülve mennek haza Katarból és most már biztosan kijelenthető, hogy az Aranygeneráció soha nem lesz világbajnok. Sem vb-t, sem Eb-t nem tudtak nyerni, a legjobb eredményük a 2018-as oroszországi vb-n elért 3. hely marad.

Jan Vertonghen és Thibaut Courtois vigasztalja egymást a horvátok elleni meccsen Forrás: Getty Images/Alex Livesey

A belgák tudták, hogy a horvátok elleni mérkőzésen csakis a győzelem lehet számukra az üdvözítő. Ennek ellenére a meccs első 65 percében szinte semmit sem mutattak, ugyanúgy kilátástalanul terelgették a labdát, mint a dánok az előző nap Ausztrália ellen.

Az utolsó 20-25 percben már egy teljesen más belga csapatot láttunk, ekkor jöttek is sorban a nagy helyzetek, de Lukaku valamennyit kihagyta.

A legutóbbi vb-ezüstérmesen meg világosan látszott, hogy nekik tökéletesen megfelel a 0-0-s döntetlen, hiszen a másik mérkőzésen vezető Marokkót úgysem tudták volna befogni, így tényleg csak az volt számuka a fontos, hogy megőrizzék a másik továbbjutó helyet.

Romelu Lukaku (9) mindent kihagyott, Belgium kiesett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Persze, lehet, hogy teljesen másképpen alakul minden, ha az első félidő 15. percében az angol bíró, Taylor - videóbírózás után - nem vonja vissza a horvátoknak megítélt tizenegyest. A stadionban a körülöttem ülők egyike sem tudta eldönteni, mi történhetett.

A tizenegyest a bíró megadta, majd utána hívták ki videózni.

Amikor kiderült, hogy les miatt érvénytelenítik a büntetőt, jött a következő kérdés: ezért hívták ki az angol bírót? Mert ha tényleg sima les lett volna, akkor nem kell kimennie, hiszen a számíótógép elvégzi a feladatát.

A következő - sokkal súlyosabb kérdés - akkor merült fel, amikor megláttuk azt a fotót, amely megmagyarázta, miért kellett visszavonni a horvátoknak megítélt 11-est. Megmutatjuk itt is.

A les, ami miatt Horvátország nem lőhetett büntetőt Forrás: Origo

Nézhetjük ezt a fotót bármeddig, nem nagyon leszünk okosabbak. Pár észrevtételt azért tehetünk. Az első, hogy

ezzel az idétlen videóbírózással megölik a támadófocit.

A második, hogy ebben az esetben a régebben használt "egyvonal" kifejezés is értelmét veszti, mert a számítógép addig kockáz, addig vonalaz, amíg megállapít egy 1 mm-es lest. Ezek szánalmas és nevetséges dolgok, amik egyáltalán nem tesznek jót a sportágnak. De majd jönnek a FIFA szakértői és mindent megmagyaráznak. Ebben óriásiak.

Ám a belga csapatot ez sem mentette meg. Belgium, amely a világbajnokság során kikapott Marokkótól csak Kanadát tudta legyőzni. Ebben az előzetesen számukra nevetségesen egyszerű csoportban buktak el. Persze előzetesen már sejteni lehetett, hogy sok dolog nincs náluk rendben.

A Marokkó ellen elszenvedett vereség után arról szóltak a hírek, hogy egyes játékosok már nem is beszélnek a másikkal, hogy óriási a feszültség az öltözőben.

A belga szövetségi kapitány, a bukott Roberto Martinez természetesen a sajtóra, a médiára fogott mindent, azt állítva, hogy a belga botrányokról szóló híradások egyszerűen nem igazak. A valóságot természetesen soha nem fogjuk megtudni, de aki látta a horvátok elleni belga vergődést, azt is láthatta, hogy ezek a játékosok képtelenek tűzbe menni a másikért.

Aztán a meccs utáni sajtótájékoztatón - nem meglepő módon - Roberto Martinez szövetségi kapitány bejelentette a lemondását.

"Mindenképpen lemondtam volna a vb után, akkor is, ha megnyerjük a világbajnokságot" - mondta Martinez.

Axel Witsel és Jan Vertonghen a kiesés után Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

A lefújás után több belga focista a földre rogyva sírt.

Siratta álmait, a soha be nem teljesülő világbajnoki reményeket.

Horvátország ünnepelt, de az igazi ünnep egy másik stadionban zajlott, ahol Marokkó 2-1-re legyőzte Kanadát. Az arab világ most már egy új csapatot, egy új kedvencet ünnepel, s abban bízik, hogy a marokkói csoda nem három napig, hanem sokkal tovább tart ezen a világbajnokságon.

Belgium kisesése az eddigi legnagyobb szenzáció, de biztosak lehetünk abban, hogy nem az utolsó nagy drámát láttuk Katarban.

Doha, 2022. december 1. csütörtök.