Brüsszelben újabb utcai harcot, a világon döbbenetet okozott Belgium kiesése

2022.12.02. 07:54

Négy nap alatt másodszor bontakoztak ki utcai harcok a belga fővárosban. Először akkor gyújtották fel Brüsszelt az ott élő marokkói migránsok, amikor a marokkói csapat Katarban legyőzte a belgákat. Négy nappal később újra megtörténtek ezek az események: a marokkóiak most azt "ünnepelték", hogy az ő csapatuk lett a csoportelső, míg Belgium kiesett. A futballvilág döbbenten vette tudomásul az Aranygeneráció korai búcsúját.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Amikor a világbajnokság első fordulójában a belga válogatott óriási nehézségek közepette 1-0-ra legyőzte Kanadát (a meccs nevetséges bírója, az amúgy hivatásától korriupció miatt Afrikában eltiltott zambiai Janny Sikawze két tiszta tizenegyest nem adott meg a kanadaiknak - igaz, Kanada egy harmadikat viszont kihagyott), nem sokan gondolták, hogy ez lesz a belgák első és utolsó győzelme Katarban. 

A belga Axel Witsel a kiesés utánForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Eden Hazard a nehezen megszerzett három pont után, de még a Marokkó elleni meccset megelőzően azt mondta: Belgium világbajnok lesz. Ma már kissé fellengzősen hat mindez, de akkor a belga csapat játékosai talán ebbe az álomba ringatták magukat. Úgy számoltak, hogy a gyenge Kanada után jönnek a még gyengébb marokkóiak, az is 3 pont, majd az utolsó körben a horvátok és ők eldöntik, melyik csapat legyen az első, melyik a második.

Hiba csúszott a számításba. A belgák hiába vezették négy éven át a FIFA-világranglistát, ez semmit sem ért. Mondjuk a belga csapat kiesése a FIFA-ranglistát is szépen beárazta. 

Hazard még azt is hozzátette:Mindig sok meccset kell lejátszanom, hogy igazán formába lendüljek. És ez igaz a csapat nagy részére." A belga szövetségi kapitánynak két feladatot kellett volna megoldania a csoportkör során. Valahogy túlélni az első szakaszt és közben formába lendíteni az öreg belga csapatot. Egyik sem sikerült neki.

Eden Hazard azt hitte, hogy Belgium lesz a világbajnokForrás: AFP/Jack Guez

Belgium ezen a tornán összesen 1 gólt szerzett és erre 1930 óta egyszer sem volt példa. A szakértők ezt a rettenetesen gyenge támadójátékot varrják a meccs után azonnal lemondott szövetségi kapitány, Roberto Martinez nyakába. Meg azt, hogy olyan játékosokban bízott, akik - láthatóan - teljesen formán kívül voltak. 

A nemzetközi sajtó is döbbenettel vette tudomásul a belgák kiesését. Az olasz La Gazzetta Dello Sport egyenesen bukott játékosnak nevezte a horvátok elleni meccsen számtalan helyzetet kihagyó, s az Interben focizó Lukakut.

Miközben a belga válogatott kiesett, Brüsszelben az ott élő marokkói migránsok újra az utcára vonultak, hogy megünnepeljék a Kanada ellen aratott győzelmet. A fékevesztett ünneplésből hamarosan utcai harcok lettek, a rendőrségnek könnygázt és kutyákat kellett bevetnie. A hatóságok ezúttal felkészültebek voltak, mint 4 nappal korábban, az ország minden részéből érkeztek vízágyúk Brüsszelbe. A dolgok akkor kezdtek elfajulni, amikor a marokkói migránsok fáklyákkal a kezükben szálltak fel egy buszra. Onnantól kezdve elszabadult a pokol.

A marokkói migránsok újra felgyújtották BrüsszeltForrás: ANP via AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A belga csapat tehát szinte nyom nélkül esett ki a katari vb-ről. Ezzel a teljesítménnyek nem is lenne semmi keresnivalójuk a legjobb 16 között. Nem sok embernek fognak hiányozni.

Doha, 2022. december 2. péntek.