Brüsszelben újabb utcai harcot, a világon döbbenetet okozott Belgium kiesése

Croatia v Belgium - FIFA World Cup Qatar 2022 Belgium,Croatia,Doha,FIFA World Cup Qatar 2022,Qatar Horizontal
AL RAYYAN, QATAR - DECEMBER 01: Axel Witsel (6) of Belgium reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group F match between Croatia and Belgium at Ahmad Bin Ali Stadium in Al Rayyan, Qatar on December 01, 2022. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Négy nap alatt másodszor bontakoztak ki utcai harcok a belga fővárosban. Először akkor gyújtották fel Brüsszelt az ott élő marokkói migránsok, amikor a marokkói csapat Katarban legyőzte a belgákat. Négy nappal később újra megtörténtek ezek az események: a marokkóiak most azt "ünnepelték", hogy az ő csapatuk lett a csoportelső, míg Belgium kiesett. A futballvilág döbbenten vette tudomásul az Aranygeneráció korai búcsúját.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Amikor a világbajnokság első fordulójában a belga válogatott óriási nehézségek közepette 1-0-ra legyőzte Kanadát (a meccs nevetséges bírója, az amúgy hivatásától korriupció miatt Afrikában eltiltott zambiai Janny Sikawze két tiszta tizenegyest nem adott meg a kanadaiknak - igaz, Kanada egy harmadikat viszont kihagyott),

nem sokan gondolták, hogy ez lesz a belgák első és utolsó győzelme Katarban.

A belga Axel Witsel a kiesés után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Eden Hazard a nehezen megszerzett három pont után, de még a Marokkó elleni meccset megelőzően azt mondta: Belgium világbajnok lesz. Ma már kissé fellengzősen hat mindez, de akkor a belga csapat játékosai talán ebbe az álomba ringatták magukat. Úgy számoltak, hogy a gyenge Kanada után jönnek a még gyengébb marokkóiak, az is 3 pont, majd az utolsó körben a horvátok és ők eldöntik, melyik csapat legyen az első, melyik a második.

Hiba csúszott a számításba.

A belgák hiába vezették négy éven át a FIFA-világranglistát, ez semmit sem ért. Mondjuk a belga csapat kiesése a FIFA-ranglistát is szépen beárazta.

Hazard még azt is hozzátette:

A belga szövetségi kapitánynak két feladatot kellett volna megoldania a csoportkör során. Valahogy túlélni az első szakaszt és közben formába lendíteni az öreg belga csapatot. Egyik sem sikerült neki.

Eden Hazard azt hitte, hogy Belgium lesz a világbajnok Forrás: AFP/Jack Guez

Belgium ezen a tornán összesen 1 gólt szerzett és erre 1930 óta egyszer sem volt példa.

A szakértők ezt a rettenetesen gyenge támadójátékot varrják a meccs után azonnal lemondott szövetségi kapitány, Roberto Martinez nyakába. Meg azt, hogy olyan játékosokban bízott, akik - láthatóan - teljesen formán kívül voltak.

A nemzetközi sajtó is döbbenettel vette tudomásul a belgák kiesését.

Az olasz La Gazzetta Dello Sport egyenesen bukott játékosnak nevezte a horvátok elleni meccsen számtalan helyzetet kihagyó, s az Interben focizó Lukakut.

Miközben a belga válogatott kiesett, Brüsszelben az ott élő marokkói migránsok újra az utcára vonultak, hogy megünnepeljék a Kanada ellen aratott győzelmet. A fékevesztett ünneplésből hamarosan utcai harcok lettek, a rendőrségnek könnygázt és kutyákat kellett bevetnie. A hatóságok ezúttal felkészültebek voltak, mint 4 nappal korábban, az ország minden részéből érkeztek vízágyúk Brüsszelbe. A dolgok akkor kezdtek elfajulni, amikor a marokkói migránsok fáklyákkal a kezükben szálltak fel egy buszra. Onnantól kezdve elszabadult a pokol.

A marokkói migránsok újra felgyújtották Brüsszelt Forrás: ANP via AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A belga csapat tehát szinte nyom nélkül esett ki a katari vb-ről. Ezzel a teljesítménnyek nem is lenne semmi keresnivalójuk a legjobb 16 között. Nem sok embernek fognak hiányozni.

Doha, 2022. december 2. péntek.