A botrányosan gyenge lengyeleket még a FIFA ostoba szabálya is segítette volna

2022.12.01. 09:10

Szinte hihetetlen, hogy egy olyan gyenge teljesítménnyel, mint amit a lengyelek ezen a vb-n eddig bemutattak, a legjobb 16 közé lehetett jutni Katarban. Ennél csak az volt a hihetetlenebb, ahogy szerdán este a lengyel válogatott ráült az argentinok 2-0-s vezetésére és abban bízott, hogy a csoport másik meccsén folyamatosan rohamozó Mexikó nem lő még egy gólt. Az elképzelés bejött, de ünnepre semmi oka nincs a lengyel csapatnak.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy tényleg a Fair Play tabella fogja eldönteni, Lengyelország vagy Mexikó jusson-e tovább a legjobb 16 közé Katarban. Végül egy szaúdi gól megmentette a világot attól, hogy az amúgy is röhejesen gyenge lengyelekről azt kelljen leírni: ennyire mákos csapat a világon nincs. Azzal, hogy Szaúd-Arábia belőtte a szépítő gólt, már nem kellett a Fair Play táblázatot nézegetni.

Czeslaw Michniewicz a világ egyik legszerencsésebb csapatának edzőjeForrás: Getty Images/Robbie Jay Barratt - Ama

Amikor Argentína 2-0-ra vezetett Lengyelország ellen és Mexikó 2-0-ra a szaúdi válogatottal szembern, akkor Mexikó és Lengyelország minden mutatóban ugyanúgy állt. Mind a két csapatnak 4-4 pontja volt, a gólkülönbségük 2-2, az egymás elleni meccsük pedig döntetlen. Ilyenkor valóban nehéz a döntés, de az, hogy a következő mutató a Fair Play tabella, nevetséges. Sok jó ötlete nincs az embernek, de ennél még az is jobb lenne, ha sorsolás döntene. Volt már erre példa. Az 1990-es olaszországi vb-n az Anglia, Hollandia, Írország, Egyiptom csoportban az ír és a holland csapat mutatói voltak hajszálra azonosak. Ekkor azt kellett eldönteni, hogy melyik csapat legyen a második és melyik a harmadik (Anglia megnyerte a csoportot), mert ott a négy legjobb harmadik is továbbjutott. A sorsolás az íreknek kedvezett, ők lettek a másodikok, Hollandia meg a harmadik.

Négy éve már nem volt sorsolás és az oroszországi vb-n is elő kellett venni a Fair Play tabellát. Akkor Szenegál és Japán mutatói egyeztek meg, s ezért kellett így dönteni. Japánnak -4, Szenegálnak -6 volt a pontszáma a Fair Play tabellán, az afrikai csapat utazhatott haza. Nem mindennapos így kiesni.

Hirving Lozano nem hiszi el, hogy a mexikói csapat így eset kiForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

De az sem volt mindennapos, ahogy a lengyelek ráültek az argentinok 2-0-s vezetésére, miközben a másik meccsen Mexikó folyamatosan rohamozta a szaúdi kaput. Életveszélyes hazárdjáték volt ez attól a lengyel csapattól, amely az egész meccsen semmit sem akart csinálni, csak megúszni ezt az egészet. De megúszták, s folytathatják, ám a következő meccsen a világbajnok franciák lesznek az ellenfeleik. Akik szintén nem lehetnek büszkék arra, amit szerdán csináltak. A francia B-csapat 1-0-ra kapott ki Tunéziától. Ezzel együtt a francia-lengyel meccsen óriási szenzáció lenne, ha nem a 2018-as vb aranyérmese menne tovább.

Doha, 2022. december 1.