Sokkoló: Irán vb-kiesését dudálással ünnepelte, a biztonsági erők fejbe lőtték - videó

2022.12.01. 12:55

Újabb brutális iráni történet a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság idején: az Egyesült Államok ellen elszenvedett 1-0-s vereséggel biztossá vált, hogy Irán búcsúzik a tornától. Az országban a kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték a válogatott búcsúját, Mehran Szamakot emiatt lőtték fejbe a biztonsági erők – számolt be róla a BBC. 

Iránban immár tíz hete zajlanak a kormányellenes tüntetések. Az egész akkor kezdődött, amikor szeptember közepén az erkölcsrendészet az öltözködési szabályok megsértése miatt letartóztatta a 22 éves Mahsza Aminit, aki az őrizetben életét vesztette. Az iráni kormány drasztikusan lép fel a demonstrálókkal szemben, a norvégiai székhelyű Iran Human Rights (iráni emberjogi szervezet, IHR) szerdán közzétett adatai szerint eddig legalább 448 embert (köztük 60 gyereket) megöltek, s minimum 18 ezret letartóztattak.

Az iráni labdarúgók kiálltak a tüntetések mellett azzal, hogy november 21-én, az Anglia elleni vb-mérkőzésükön (2-6) nem énekelték a himnuszt. Emiatt Iránban rögtön megszakították a tv-adást, és a hírek arról szóltak, hogy a futballistáknak rendkívül komoly büntetésekkel kell szembenézniük hazaérkezésükkor – esetleges börtön- vagy halálbüntetésről is írt a sajtó - írja az nso.hu.

A CNN számolt be arról, hogy az esetet követően az Iráni Forradalmi Őrség meglátogatta a játékosokat Katarban, és megfenyegette őket: ha nem viselkednek jól, akkor a családtagjaik erőszakra és kínzásra számíthatnak. Az iráni játékosok a következő, Wales és az Egyesült Államok elleni találkozó előtt egyaránt énekelték a himnuszukat. Iránban többen úgy értelmezték mindezt, hogy a csapat cserbenhagyta az embereket – ennek lehet valóságalapja, hiszen az MTI jelentése szerint csupán néhány tucat zászlókat lengető szurkoló fogadta a Teheránba csütörtökön hazaérkező labdarúgókat. 

Irán az erősen politikai töltetű, Egyesült Államok elleni összecsapást 1-0-ra elveszítette, ezzel búcsúzott a tornától. Odahaza cseppet sem csökkentek az indulatok, sőt e tény hatására fokozódtak,egyes csoportok nyilvánosan ünnepelték hazájuk kiesését, tánccal, énekléssel vagy épp tűzijátékkal. A 27 esztendős Mehran Szamak a Kaszpi-tenger partján fekvő Bandar Anzali városában az autójában ülve dudálással fejezte ki érzéseit. A biztonsági erők nem kegyelmeztek, tettéért helyben fejbe lőtték Szamakot.

A szervezet tagadja, hogy képviselői békés tüntetőket öltek meg.

A Hengaw kurd emberi jogi csoport jelentése szerint a biztonsági erők az Egyesült Államok elleni találkozót követően legalább 30 embert lelőttek és megsebesítettek Marivanban, Szanandadzsban, Kermansahban, Szakkezben, Ilamban és Bukanban.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

(Forrás)