Japán sokkolta a világot: majdnem a spanyolokat is kiejtették

2022.12.01. 22:33

A katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában a japán válogatott 2-1-re legyőzte a spanyolokat és csoportelsőként továbbjutott.

Nyomasztó spanyol mezőnyfölényt hozott az első félidő, amelyen gyorsan vezetést szerzett az európai együttes. A japánok hátrányban sem jöttek ki a biztos fedezékből, továbbra is védőfalat vontak a térfelük közepén: öt védőjük előtt négy középpályás szerepelt, elsősorban védekezési feladattal. A spanyolok szorgosan járatták a labdát, de azzal sokszor akkor sem indultak kontrára, amikor véletlenül kinyílt volna előttük a terület. Inkább forgatták az oldalakat, esetleg hátrafelé játszottak, így viszont minimális veszélyt jelentettek ellenfelük kapujára. A gólszerző Moratának akadt még egy lövése, illetve Azpilicueta felfutásaiban volt spiritusz.

A japán válogatott a vb második óriási meglepetését okozzaForrás: AFP/Philip Fong

A második félidő elején a japánok váratlanul és gyorsan, három perc alatt fordítottak - szünetben becserélt két játékosuk góllal és gólpasszal segített -, majd folytatódott az első félidő meddő spanyol mezőnyfölénye. Luis Enrique friss spanyol támadókat vetett be, de a hajráig nem volt benne a csapata játékában a gól, akkor pedig hiába akadtak lehetőségeik, azokból nem sikerült egyenlíteniük.

A tizenhat között a japán együttes ellenfele Horvátország lesz, míg a spanyolok Marokkóval találkoznak.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!