Német lapszemle a történelmi bukás után

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, , Németország - Costa Rica, Németország, Costa Rica, 2022.12.01.
Germany's defender #02 Antonio Ruediger sits on the pitch at the end of the Qatar 2022 World Cup Group E football match between Costa Rica and Germany at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 1, 2022. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A német lapok természetesen nem a spanyolokat hibáztatják (ha nem kapnak ki a japánoktól, akkor a németek is továbbjutnak), hanem a saját csapatukban keresik a hibát.
Vágólapra másolva!

„A német futball nem hazudhat tovább saját magának" – írja a Die Welt, amely a válogatott játékosainak teljesítményét kritizálja. A lap kitér arra, hogy ez a csapat már nem a nagy tornák sztárcsapata, és az alapoktól kell rendet tenni, hogy újra visszatérjen a helyére a német csapat, amely zsinórban másodszor nem jutott tovább világbajnokságon a csoportjából (korábban ez egyszer sem fordult elő 2018 előtt).

A többi lap arról ír, hogy a 2014-es világbajnoki cím óta lejtmenetben van a német válogatott, amely már „nem egy nagy futballnemzetet képvisel".

A Bild szerint „szégyen" az újabb csoportkörös kiesés, még akkor is, ha nagyon keserű, az a milliméteres incidens, ami a másik meccsen történt.

„Az sem kizárt, hogy a spanyolok nem adtak ki magukból mindent, hogy a nekik kedvezőbb második helyen jussanak tovább" – teszik hozzá, miközben a Kicker a brazíliai 7-1-es sikert felidézve arról ír, hogy ezúttal egy 10-2-es siker lett volna elég Costa Rica ellen a továbbjutáshoz.

A Der Spiegel a hatékonyság hiányáról és rossz edzői döntésekről ír, és arról, hogy a német szövetség is hibás, amely makacs álláspontjához mindvégig ragaszkodott.