Döbbenetesen hosszú a katari focivébé bíróbotrányainak listája

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL REFEREE WORLD CUP TRAINER SPORT ARBITRATION DISPUTE RED CARD
South Korea's Portuguese coach Paulo Bento (Centre right) speaks with English referee Anthony Taylor (centre left) on the final whistle in the Qatar 2022 World Cup Group H football match between South Korea and Ghana at the Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha, on November 28, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Szinte nem volt olyan nap, amikor ne lett volna valami botrány a játékvezetőkkel kapcsolatban a katari labdarúgó-világbajnokságon. Érthetetlen ítéletek, maratoni hosszabbítások, megadott, majd visszavont tizenegyes, elképesztő döntések a videobíró-szobában. A vb-nek nincs még vége, úgyhogy nem tudjuk garantálni, hogy a lista nem bővül.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Mielőtt felidézzük az eddigi legemlékezetesebb eseteket, szögezzük le, hogy a sportág jelenlegi egyik legnagyobb problémája a játékvezetés sokszor elégtelen színvonala, illetve a videóbíró esztelen használata. Ha a FIFA mindezt nem ismeri fel időben, óriási problémák jöhetnek a világ ma még legnépszerűbb sportágában.

Anglia-Irán: 24 perces hosszabbítás

A világ tulajdonképpen ezen a meccsen szembesült először azzal, hogy a FIFA korlátlan hatalommal ruházta fel a bírókat. A brazil Raphael Claus ennek a meccsnek az első félidejében 10, a másodikban 14 percet hosszabbított. Az első 45 percben az iráni kapus sérülése miatt valóban sokat állt a játék, de a második játékrész +14 percére semmilyen elfogadható magyarázat nincsen. Az meg egészen komikus volt, ahogy a fontoskodó bíró a 114. percben, 6-1-es angol vezetésnél még egy iráni büntetőt videózótt. Úgy látszik azonban, hogy a FIFA semmi kivetnivelalót nem talált Raphael Claus működésében, mert a brazil bíró azóta már más meccset is vezethetett.

Szaúd-Arábia-Argentína: A fejbe rúgott játékos és az argentin támadás

Ezt a meccset Európa egyik leggyengébb és leghírhedtebb bírója, az UEFA szlovén elnökének a haverja, Slavko Vincic vezette. A második félidőben, amikor a szaúdi csapat már vezetett, elképesztően támogatta Lionel Messiéket. A legszebb jelenet az volt, amikor a szaúdi kapus térddel lerúgta saját játékosának a fejét, aki mozdulatlanul terült el a földön.

Csak a vak nem látta, hogy ájultan esett össze az ütközés után a szaúdi védő Forrás: AFP/Glyn Kirk

A szlovén bíró nem állította meg a játékot, hanem megvárta, hogy végződik a dél-amerikai csapat támadása. A FIFA természetesen itt sem küldte haza a teljesen alkalmatlan bírót, inkább odaadták neki a Wales-Anglia meccs levezetését.

Belgium-Kanada: színre kép a korrupció miatt eltiltott bíró

A zambiai Janny Sikawze volt az a bíró, aki a Tunézia-Mali Afrika Kupa-meccsen

előbb a 85. majd a 89. percben fújta le a mérkőzést. Ezt követően az Afrikai Labdarúgó Szövetség korrupció miatt felfüggesztette. Mit csinált a FIFA? Meghívta a vb-re és odaadta neki a Belgium-Kanada meccset.

Mit csinált Sikawze? Botrányosa vezette le a mérkőzést és két tizenegyest nem adott meg a kanadai csapatnak. De legalább azóta nem kapott újabb meccset, bár, ha az eddigieket nézzük, még várhatnak rá feladatok.

Portugália-Ghána: Cristiano Ronaldo átverte az amerikai bírót

Az amerikai Ismail Elfath nem sokszor nézhette meg a portugál Cristiano Ronaldo meccseit. Ha így tesz, talán nem dől be a világsztár műesésének. De bedőlt és akkora kamutizenegyest ítélt meg, mint egy ház. Ronaldo köszönte szépen, belőtte és ezzel szerezte meg a vezetést a portugál csapat Ghána ellen.

Wales-Irán: brutális leütés, mégis csak videózás után jött a piros lap

A walesi Wayne Henessey elképesztő módon ütötte le az iráni csapat játékosát, Taremit. A teljesen fogalmatlan guatemalai bíró, Escobar elsőre csak sárga lapot adott a walesi játékosának, de aztán kiment videózni. Mire visszjött, a sárga pirosra váltott. A kérdés csak az, hogy egy ennyire nyilvánvaló és brutális szabálytalanság után miért nem lehetett azonnal kiállítani a kapust? Milyen meggondolásból ért csak sárga lapot Henessy valóban elképesztő ütése?

Lengyelország-Szaúd-Arábia: egy újabb nevetséges tizenegyes

A brazil vb-újonc bíró, Wilton Sampaio volt a főszereplő a labdarúgó-világbajnokság Lengyelország-Szaúd-Arába mérkőzésén, amelyet a lengyel csapat 2-0-ra nyert meg. Nevetséges tizenegyes, tízperces hosszabbítás - már az első félidőben. Félreértés ne essék: az első félidőben kellett hosszabbítani, de semmi nem indokolta a 10 perces ráadást.

Az a tizenegyes pedig, amit rövid videózás után a brazil a szaúdiaknak megadott, szintén kabaréba illő volt.

Úgy látszik azonban, hogy itt már a legkisebb kontakt esetén is jelez a rendszer, vagy nem tudom ki, mindenesetre a brazil bíró ezt is megadta.

Dél-Korea-Ghána és Belgium-Horvátország: az angol bíró ámokfutása

A brit Anthony Taylor a vb talán legrosszabb teljesítményét nyújtó bírója. Két meccsen is balhéja volt. A Dél-Korea-Ghána összecsapáson a második félidőben 10 perces hosszabbítást jelentett be, ezt is megtoldotta két perccel, majd amikor a koreai csapat szöglettel jött volna, lefújta a meccset. A koreai válogatott portugál edzője, Paulo Bento annyira kiborult ezen, hogy nekiment az angol bírónak, aki a meccs után állította ki a trénert.

Paulo Bento mutatja Taylornak, hogy kétszer is óriásit hibázott Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

De Taylor volt az, aki a Belgium-Horvátország meccsen előbb befújt egy jogos tizenegyest a horvátoknak, majd kiment videózni. A mai napig nem lehet tudni, hogy miért, mert a lesek miatt nem szokták a bírókat kihívni. De ő kiment, hosszan nézegette a képernyőt, majd les miatt visszavonta a tizenegyest.

Portugália-Uruguay: Gimenez "letámaszokodós" esete

A portugál válogatott 2-0-ra nyert a második csoportmeccsén Uruguay ellen, a második gól előtt nagyon szigorúan ítéltek tizenegyest a portugáloknak. Az uruguayi Gimenez estében letámaszkodott a földre - a kezéhez ért a labda -, ami után az iráni Alireza Faghani még tovább engedte a játékot, de a videobíró kihívta, hogy nézze újra az esetet. Ezt követően büntetőt ítált, rosszul.

A szabálykönyv szerint ugyanis akkor kell büntetőt ítélni, ha a játékos szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog.

A kezével/karjával érinti a labdát, amikor a keze/karja a testét természetellenesen nagyobbá teszi. gy játékos akkor teszi „természetellenesen nagyobbá" a testét, ha a kezének/karjának pozíciója nem természetes következménye az aktuális testmozgásának. Amikor egy játékos ilyen pozíciót vesz fel a kezével/karjával, azzal a büntetést kockázatát vállalja abban az esetben, ha karja/keze hozzáér a labdához.

Ebben az esetben az volt a kérdés, hogy az aktuális testmozgása, azaz az, hogy elesik, annak miért nem természetes következménye, hogy letámaszkodik a földre. Illetve: ez nem is kérdés.

Argentína-Lengyelország: megütötte vagy nem ütötte?

És, ha megütötte is, volt-e annak bármi köze a játékszituációhoz? Ezek a kérdések merültek fel már másodpercekkel azt követően, hogy a holland Danny Makkelie játékvezető hosszas videózást követően tizenegyest ítélt a lengyelek ellen a továbbjutás szempontjábó mindkét csapat számára sorsdöntő mérkőzésen. A 39. percben egy balról érkező beadást próbált Messi kapura fejelni, de a labda magas volt neki, éppen csak érintette a fejét, a kapujából kimozduló Wojciech Szczesny keze pedig ezt követően érte el Messi fejét.

Messi már elfejelte a labdát, amikor érkezett Szczesny Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Az argentin nem azért nem tudott fejelni, mert a lengyel kapus megütötte. Ezért, pláne hosszas videozás után büntetőt adni, hiba volt. Igaz, "cserébe" Messi kihagyta a tizenegyest.

Tunézia-Franciaország: Griezmann gólját a videóbíró a lefújás után vette el

A világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában Tunézia 1-0-a legyőzte a címvédő francia válogatottat, ám ennek ellenére sem tudott továbbjutni, mert Ausztrália nyert Dánia ellen. A találkozó videobíros bohóckodással ért véget. Ki ne emlékezne, hogy már a nyolcperces ráadás is majdnem letelt - 1-0-s tunézia vezetésnél -, amikor Griezmann egy beívelés, illetve visszafejelés után hét méterről a kapuba lőtt. Jött az ilyenkor szokásos gólöröm,

a tunéziaiak elvégezték a középkezdést, majd néhány másodperc játék után a játékvezető lefújta a mérkőzést. A bíró azonban jelzést kapott a VAR-szobából, így visszanézte az esetet, végül les miatt érvénytelenítette a találatot.

Hihetetlen, hogy fordulhatott elő olyan a vb-n, hogy már a meccs vége után fújt vissza mindent az új-zélandi Matthew Conger.

Uruguay-Ghána: maratoni hosszabbítás, meg nem adott tizenegyes

A H csoport harmadik fordulójában mindkét csapat úgy lépett pályára, hogy megvolt az esélye a továbbjutásra. Arrascaeta két gólját követően a második félidőben erre már csak Uruguaynak volt valós esélye. A tét Daniel Siebert játékvezető munkájára is rányomta a bélyegét. A német bíró mindkét félidőben 10-10 percet hosszabbított, ami a 9 cserével súlyosbított második félidőben még csak-csak magyarázható lenne, az első 45 perc végén viszont abszolút indokolatlan volt.

Az elnyújtott első játékrész miatt a párhuzamosan futó Portugália - Dél-Korea meccs jóval korábban ért véget, ami nem mutatott jól.

Az meg pláne nem, hogy Uruguay a 90 percet követő ráadásban nem kapott meg egy teljesen jogosnak tűnő tizenegyest, amikor a 93. percben Seidu felborította Cavanit a 16-oson belül. Egy 3-0-s siker Uruguay továbbjutását jelentette volna.