Döbbenetesen hosszú a katari focivébé bíróbotrányainak listája

2022.12.04. 05:59

Szinte nem volt olyan nap, amikor ne lett volna valami botrány a játékvezetőkkel kapcsolatban a katari labdarúgó-világbajnokságon. Érthetetlen ítéletek, maratoni hosszabbítások, megadott, majd visszavont tizenegyes, elképesztő döntések a videobíró-szobában. A vb-nek nincs még vége, úgyhogy nem tudjuk garantálni, hogy a lista nem bővül.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Mielőtt felidézzük az eddigi legemlékezetesebb eseteket, szögezzük le, hogy a sportág jelenlegi egyik legnagyobb problémája a játékvezetés sokszor elégtelen színvonala, illetve a videóbíró esztelen használata. Ha a FIFA mindezt nem ismeri fel időben, óriási problémák jöhetnek a világ ma még legnépszerűbb sportágában.

Anglia-Irán: 24 perces hosszabbítás

A világ tulajdonképpen ezen a meccsen szembesült először azzal, hogy a FIFA korlátlan hatalommal ruházta fel a bírókat. A brazil Raphael Claus ennek a meccsnek az első félidejében 10, a másodikban 14 percet hosszabbított. Az első 45 percben az iráni kapus sérülése miatt valóban sokat állt a játék, de a második játékrész +14 percére semmilyen elfogadható magyarázat nincsen. Az meg egészen komikus volt, ahogy a fontoskodó bíró a 114. percben, 6-1-es angol vezetésnél még egy iráni büntetőt videózótt. Úgy látszik azonban, hogy a FIFA semmi kivetnivelalót nem talált Raphael Claus működésében, mert a brazil bíró azóta már más meccset is vezethetett. 

Szaúd-Arábia-Argentína: A fejbe rúgott játékos és az argentin támadás

Ezt a meccset Európa egyik leggyengébb és leghírhedtebb bírója, az UEFA szlovén elnökének a haverja, Slavko Vincic vezette. A második félidőben, amikor a szaúdi csapat már vezetett, elképesztően támogatta Lionel Messiéket. A legszebb jelenet az volt, amikor a szaúdi kapus térddel lerúgta saját játékosának a fejét, aki mozdulatlanul terült el a földön.

Csak a vak nem látta, hogy ájultan esett össze az ütközés után a szaúdi védőForrás: AFP/Glyn Kirk

A szlovén bíró nem állította meg a játékot, hanem megvárta, hogy végződik a dél-amerikai csapat támadása.  A FIFA természetesen itt sem küldte haza a teljesen alkalmatlan bírót, inkább odaadták neki a Wales-Anglia meccs levezetését.

Belgium-Kanada: színre kép a korrupció miatt eltiltott bíró

A zambiai Janny Sikawze volt az a bíró, aki a Tunézia-Mali Afrika Kupa-meccsen előbb a 85. majd a 89. percben fújta le a mérkőzést. Ezt követően az Afrikai Labdarúgó Szövetség korrupció miatt felfüggesztette. Mit csinált a FIFA? Meghívta a vb-re és odaadta neki a Belgium-Kanada meccset. Mit csinált Sikawze? Botrányosa vezette le a mérkőzést és két tizenegyest nem adott meg a kanadai csapatnak. De legalább azóta nem kapott újabb meccset, bár, ha az eddigieket nézzük, még várhatnak rá feladatok.

Portugália-Ghána: Cristiano Ronaldo átverte az amerikai bírót

Az amerikai Ismail Elfath nem sokszor nézhette meg a portugál Cristiano Ronaldo meccseit. Ha így tesz, talán nem dől be a világsztár műesésének. De bedőlt és akkora kamutizenegyest ítélt meg, mint egy ház. Ronaldo köszönte szépen, belőtte és ezzel szerezte meg a vezetést a portugál csapat Ghána ellen. 

Wales-Irán: brutális leütés, mégis csak videózás után jött a piros lap

A walesi Wayne Henessey elképesztő módon ütötte le az iráni csapat játékosát, Taremit. A teljesen fogalmatlan guatemalai bíró, Escobar elsőre csak sárga lapot adott a walesi játékosának, de aztán kiment videózni. Mire visszjött, a sárga pirosra váltott. A kérdés csak az, hogy egy ennyire nyilvánvaló és brutális szabálytalanság után miért nem lehetett azonnal kiállítani a kapust? Milyen meggondolásból ért csak sárga lapot Henessy valóban elképesztő ütése?

Lengyelország-Szaúd-Arábia: egy újabb nevetséges tizenegyes

A brazil vb-újonc bíró, Wilton Sampaio volt a főszereplő a labdarúgó-világbajnokság Lengyelország-Szaúd-Arába mérkőzésén, amelyet a lengyel csapat 2-0-ra nyert meg. Nevetséges tizenegyes, tízperces hosszabbítás - már az első félidőben. Félreértés ne essék: az első félidőben kellett hosszabbítani, de semmi nem indokolta a 10 perces ráadást. Az a tizenegyes pedig, amit rövid videózás után a brazil a szaúdiaknak megadott, szintén kabaréba illő volt. Úgy látszik azonban, hogy itt már a legkisebb kontakt esetén is jelez a rendszer, vagy nem tudom ki, mindenesetre a brazil bíró ezt is megadta.

Dél-Korea-Ghána és Belgium-Horvátország: az angol bíró ámokfutása

A brit Anthony Taylor a vb talán legrosszabb teljesítményét nyújtó bírója. Két meccsen is balhéja volt. A Dél-Korea-Ghána összecsapáson a második félidőben 10 perces hosszabbítást jelentett be, ezt is megtoldotta két perccel, majd amikor a koreai csapat szöglettel jött volna, lefújta a meccset. A koreai válogatott portugál edzője, Paulo Bento annyira kiborult ezen, hogy nekiment az angol bírónak, aki a meccs után állította ki a trénert.

Paulo Bento mutatja Taylornak, hogy kétszer is óriásit hibázottForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

De Taylor volt az, aki a Belgium-Horvátország meccsen előbb befújt egy jogos tizenegyest a horvátoknak, majd kiment videózni. A mai napig nem lehet tudni, hogy miért, mert a lesek miatt nem szokták a bírókat kihívni. De ő kiment, hosszan nézegette a képernyőt, majd les miatt visszavonta a tizenegyest.

Portugália-Uruguay: Gimenez "letámaszokodós" esete

A portugál válogatott 2-0-ra nyert a második csoportmeccsén Uruguay ellen, a második gól előtt nagyon szigorúan ítéltek tizenegyest a portugáloknak. Az uruguayi Gimenez estében letámaszkodott a földre - a kezéhez ért a labda -, ami után az iráni Alireza Faghani még tovább engedte a játékot, de a videobíró kihívta, hogy nézze újra az esetet. Ezt követően büntetőt ítált, rosszul. A szabálykönyv szerint ugyanis akkor kell büntetőt ítélni, ha a játékos szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog. A kezével/karjával érinti a labdát, amikor a keze/karja a testét természetellenesen nagyobbá teszi. gy játékos akkor teszi „természetellenesen nagyobbá" a testét, ha a kezének/karjának pozíciója nem természetes következménye az aktuális testmozgásának. Amikor egy játékos ilyen pozíciót vesz fel a kezével/karjával, azzal a büntetést kockázatát vállalja abban az esetben, ha karja/keze hozzáér a labdához.

Ebben az esetben az volt a kérdés, hogy az aktuális testmozgása, azaz az, hogy elesik, annak miért nem természetes következménye, hogy letámaszkodik a földre. Illetve: ez nem is kérdés.

Argentína-Lengyelország: megütötte vagy nem ütötte?

És, ha megütötte is, volt-e annak bármi köze a játékszituációhoz? Ezek a kérdések merültek fel már másodpercekkel azt követően, hogy a holland Danny Makkelie játékvezető hosszas videózást követően tizenegyest ítélt a lengyelek ellen a továbbjutás szempontjábó mindkét csapat számára sorsdöntő mérkőzésen. A 39. percben egy balról érkező beadást próbált Messi kapura fejelni, de a labda magas volt neki, éppen csak érintette a fejét, a kapujából kimozduló Wojciech Szczesny keze pedig ezt követően érte el Messi fejét.

Messi már elfejelte a labdát, amikor érkezett SzczesnyForrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Az argentin nem azért nem tudott fejelni, mert a lengyel kapus megütötte. Ezért, pláne hosszas videozás után büntetőt adni, hiba volt. Igaz, "cserébe" Messi kihagyta a tizenegyest.

Tunézia-Franciaország: Griezmann gólját a videóbíró a lefújás után vette el

A világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában Tunézia 1-0-a legyőzte a címvédő francia válogatottat, ám ennek ellenére sem tudott továbbjutni, mert Ausztrália nyert Dánia ellen. A találkozó videobíros bohóckodással ért véget. Ki ne emlékezne, hogy már a nyolcperces ráadás is majdnem letelt - 1-0-s tunézia vezetésnél -, amikor Griezmann egy beívelés, illetve visszafejelés után hét méterről a kapuba lőtt. Jött az ilyenkor szokásos gólöröm, a tunéziaiak elvégezték a középkezdést, majd néhány másodperc játék után a játékvezető lefújta a mérkőzést. A bíró azonban jelzést kapott a VAR-szobából, így visszanézte az esetet, végül les miatt érvénytelenítette a találatot. Hihetetlen, hogy fordulhatott elő olyan a vb-n, hogy már a meccs vége után fújt vissza mindent az új-zélandi Matthew Conger.

Uruguay-Ghána: maratoni hosszabbítás, meg nem adott tizenegyes

A H csoport harmadik fordulójában mindkét csapat úgy lépett pályára, hogy megvolt az esélye a továbbjutásra. Arrascaeta két gólját követően a második félidőben erre már csak Uruguaynak volt valós esélye. A tét Daniel Siebert játékvezető munkájára is rányomta a bélyegét. A német bíró mindkét félidőben 10-10 percet hosszabbított, ami a 9 cserével súlyosbított második félidőben még csak-csak magyarázható lenne, az első 45 perc végén viszont abszolút indokolatlan volt. Az elnyújtott első játékrész miatt a párhuzamosan futó Portugália - Dél-Korea meccs jóval korábban ért véget, ami nem mutatott jól. Az meg pláne nem, hogy Uruguay a 90 percet követő ráadásban nem kapott meg egy teljesen jogosnak tűnő tizenegyest, amikor a 93. percben Seidu felborította Cavanit a 16-oson belül. Egy 3-0-s siker Uruguay továbbjutását jelentette volna.