Verekedés a pályán, hisztiző focista: megszólalt a svájci focikapitány - képek

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Szerbia - Svájc, csoportkör, G csoport, Stadium 974 -Ras Abu Aboud. 2022. 12. 02.
Serbia's goalkeeper #23 Vanja Milinkovic-Savic holds Switzerland's midfielder #10 Granit Xhaka by the throat during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Serbia and Switzerland at Stadium 974 in Doha on December 2, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
A svájci válogatott 3-2-re legyőzte a szerb csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki napján a G jelű négyes és egyben a csoportkör zárásán, így továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. Svájc az elmúlt öt vb-n negyedszer, sorozatban harmadszor folytathatja a legjobb 16 között, ahol kedden majd Portugáliával találkozik. A találkozó után megszólaltak a főszereplők.
Vágólapra másolva!

Dragan Stojkovic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem elégedett a tornán nyújtott teljesítményükkel és az ott elért eredményeikkel,

viszont nincs szándékában lemondani a posztjáról.

A szerb csapat nyeretlenül végzett a G csoportban, ahol előbb 2-0-ra kikapott Brazíliától, majd úgy játszott 3-3-as döntetlent Kamerunnal, hogy kétgólos előnyben is volt. Végül pénteken izgalmas körülmények között maradt alul Svájccal szemben 3-2-re.

Stojkovic dicsérte a szerb játékosok elszántságát, sajnálatát fejezte ki azonban azért, hogy közülük sokan nem voltak százszázalékos fizikai állapotban, illetve sérülés miatt pár meghatározó futballistáját már a keretbe sem tudta beválogatni.

"Nem lehetünk elégedettek a vb-n elért eredményünkkel, de tekintettel azokra a problémákra, amelyekkel ide érkezésünk előtt, majd az itt tartózkodásunk során szembesültünk, együttesen már túl sok volt ahhoz, hogy megbirkózzunk velük" - mondta.

Dragan Stojkovic nem akar lemondani Forrás: ANP via Getty Images/ANP/Anp

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy elsősorban a védekezésükkel akadtak problémáik a vb-n, amit majd alaposabban ki kell elemezniük. Kiemelte: az elmúlt egy-másfél évben voltak ugyan sikeresebb szakaszaik, ezúttal viszont visszaesett a formájuk.

"Ennek ellenére őszintén ráztam meg a játékosaim kezét, akiknek azt is mondtam, hogy fel kell emelniük a fejüket, mert minden tőlük telhetőt elkövettek és a maximumot nyújtották. Végig küzdöttek, harcoltak, csak ezen a szinten ez önmagában már nem elég. Ami a jövőnket illeti, márciusban megkezdjük szereplésünket az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, és nagy vágyunk, hogy továbbjussunk" - utalt Stojkovic közös céljaikra a válogatottnál.

Murat Yakin, a svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csapata pénteki győzelmét követően kiemelte, hogy kiélvezik a pillanatot, amiért megdolgoztak.

A szakember örömét fejezte ki, hogy bejutottak a torna legjobb tizenhat csapata közé - ahol kedden majd Portugáliával találkoznak -, további esélyeiket illetően azonban tiszta spekulációnak nevezte a találgatásokat.

"Most csak ki akarjuk élvezni ezt a pillanatot, a győzelmet és a továbbjutást, ami sok érzésünkbe és energiánkba került. Korrekt mérkőzés volt" - mondta a szerbek elleni fordulatos, 3-2-re megnyert csoportmeccseről. Hozzátette: az arra való felkészülés alatt sokat beszélgettek helyzetükről, lehetőségeikről, hogy megfelelő állapotban tudjanak szembenézni ezzel a feladattal.

Granit Xhaka balhéja Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A paprikás hangulatú összecsapáson a svájciak egyik kulcsembere,

Granit Xhaka szóváltásba keveredett a szerb kispad előtt az ellenfél cserejátékosaival, majd kakaskodásra is sor került.

Yakin az incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy Xhaka teljes mértékben a mérkőzésre koncentrált, és azon kiválóan teljesített, az esetnél pedig annyit látott, hogy a szerb cserejátékosok átlépik a kispadjuk előtt lévő technikai zóna vonalát, majd úgy kellett megnyugtatni a feleket. A szakember szerint ilyen felfokozott hangulatú találkozón egy ilyen eset normálisnak nevezhető.

A mérkőzés első gólját szerző Xherdan Shaqirit a 69. percben lecserélte Yakin, a középpályás bosszúsnak tűnt, amikor elhagyta a játékteret. A szövetségi kapitány kiemelte: "egyik futballista sem szereti, ha lecserélik".

Xherdan Shaqiri számára sem volt érzelemmentes a meccs Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

"Minden játékos végig akarja játszani a mérkőzést, de az én feladatom és felelősségem része, hogy vigyázzak a játékosaimra. Gólt szerzett, majd az előkészítésből vette ki a részét, a cseréink viszont új lendületet hoztak a játékunkba, és jól teljesítettek" - mondta.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!