Izzó szenvedély a vb legjobb meccsén, brazil égés a csoportkör zárásaként

2022.12.03. 08:45

Nem kevés drámát hozott a csoportkör utolsó játéknapja, mire a G és a H csoportban is kialakult a végső sorrend. Szinte már papírforma volt, hogy Portugália és Brazília is elszenvedje első vereségét, de a két tartalékos sztárcsapat mérkőzése elbújhatott a Svájc-Szerbia rangadó mögött. 

Kezdődött azzal, hogy a H csoportban a tartalékos, de Cristiano Ronaldóval felálló portugálok a vezetést megszerezték, de megtörni nem tudták Dél-Koreát. Az ázsiai csapat előbb egyenlített Ronaldo balszerencsés mozdulata után, majd a 89. percben a vezetést is megszerezte. Ezt követően jött a vb egyik legmegindítóbb jelenete: a koreaiak a lefújás után a kezdőkörben egy mobiltelefonon nézték az Uruguay-Ghána mérkőzést, és szurkoltak, hogy a dél-amerikai csapat ne rúgjon még egy gólt, mert akkor Suárezék jutnak tovább. Nem rúgtak, így kezdődhetett az ünneplés: 

A tornától így búcsúzott Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godin és az uruguayi válogatott, a három legendás futballistát pedig vélhetően utoljára láttuk együtt világbajnokságon focizni. A lecserélése után a kispadon zokogó Suárez képét sokáig nem fogjuk elfelejteni. 

A nap drámáját a 974-es Stadionban játszották, ahol a Szerbia és Svájc összecsapása a várt izgalmakat, drámát és feszültséget hozta. A két csapat négy éve is találkozott a csoportkörben, akkor 2-1-re nyert Svájc, az albán Shaqiri pedig mutogatással hergelte a szerbeket. Így aztán garantált volt az újabb parázs meccs! Meg is kaptuk, amire vágytunk: háromszor fordult a kocka, esett öt gól, gazdára talált tizenegy sárga lap, és volt egy kis kakaskodás is a meccs végén. És ezúttal is Svájc örülhetett, amelyik 3-2-es sikerével bejutott a nyolcaddöntőbe. 

Ezzel egy időben a brazil B (de lehet, hogy C) csapat a közepesnél kicsivel rosszabb játékkal megérdemelt vereséget szenvedett Kameruntól. A dél-amerikai sztárcsapat így is megnyerte a G csoportot Svájc előtt, de, ha Xhakáék rúgtak volna még egyet, vagy Dani Alvesék kaptak volna egy második gólt, akkor oda lett volna az első hely is. Megúszták... 

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán