A himnusz alatt a földre köpő vagy muszlim terroristáknak pénzt küldő focisták között egy igazi francia hazafi

2022.12.04. 14:03

Olivier Giroud már a francia válogatott első katari világbajnoki mérkőzésén beállította Thierry Henry gólrekordját. A francia foci méltatlanul mellőzött csillaga kivételes játékosként és őszinte hazafiként jelenik meg a „Les Valeurs Acteulles" konzervatív hetilap legújabb portréjában és nem utolsósorban visszatért a francia foci fősodrába.

A kispadon ülve egy grimaszt sem láttunk tőle, elmaradtak az Instagram-sztorik vagy a fülledt tweet üzenetek is. Olivier Giroud-t egy éve nem hívták be a francia válogatottba, az egykori vitathatatlan kezdőjátékos már nem szerepelt Didier Deschampsnak, a válogatott edzőjének terveiben, miközben visszahívták a válogatottba a Real Madrid játékosát, Karim Benzemát, aki már hat éve nem viselte a válogatott kék mezét olyan durva botrányok miatt, amelyekről az Origo itt és itt is beszámolt. A Les Valeurs Action értékelése alapján úgy tűnik, hogy Deschamps a válogatott egységének megőrzése érdekében tartotta távol Giroud-t a válogatottól, ezért nagyon csekély volt a remény arra, hogy újra felhúzhatja a válogatott kék mezét.

Egészen abszurd a helyzet: a tisztességes focistát - aki a Milanban szenzációs formában játszott - távol kell tartani a válogatottól, mert a közösséget elkezdte uralni a gyalázatos múltú Karim Benzema. Természetesen Benzema is extrajó focista, de nehéz elfelejteni, hogy a francia hímnusz alatt a földre köpött, eurószázezreket küldött a muszlim terroristákhoz kapcsolódó lyoni mecsetnek vagy ha már küldés, a saját péniszéről küldözgetett képeket egy kislánynak. (Egyébként 2018-as világbajnoki jutalmából a fiatal csatár, Dembélé egy mali terroristákhoz köthető csoportnak küldött pénzt egyes hírek szerint.)

Didier Deschamps-nak (jobbra) kellett egy kis idő, mire elfogadta, hogy Giroud igenis fontos tagja a francia csapatnakForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Evrim Aydin

Ugyanakkor a katari világbajnokság közeledtével a sok sérülés és hiányzás komoly zavart keltett a francia csapat korábban biztosnak számító és fontos posztjain (Pogba, Presnel, Kimpembe, N'Golo és Kanté is megsérült).

Miután Olivier Giroud továbbra is kiválóan teljesített az AC Milannál, a francia szövetségi kapitánynak nem volt más választása, mint behívni az AC Milan csatárát, aki elfogadta, hogy a cserepadról esetleg beállítva húzza fel szerepeljen ismét a válogatottban. Aztán, amikor néhány nappal az Ausztrália elleni nyitómérkőzés előtt a nemrégen Aranylabdát nyert Karim Benzema egy edzésen megsérült és emiatt kénytelen volt visszalépni a keretből, Giroud újra a kezdőcsapatba került.

Ha Giroud felmegy fejelni, jó eséllyel középkezdés fog következniForrás: MTI/AP/Francisco Seco

„Gólrekordot fog elérni, most éppen az hiányzik neki, hogy a nagy meccseken meghatározó játékos legyen" - jósolta ekkor a L'Équipe újságírója, Vincent Duluc. És lőn, a 36 éves középcsatár november 22-én, kedden, Ausztrália ellen két gólt szerzett, és ezzel beállította Thierry Henry 51 gólos francia válogatottbeli rekordját. Érdemes kiszámolni: a 36 éves Giroud eddig 116-szor volt francia válogatott, 51 gólt szerzett Franciaországnak, 2018-ban világbajnokságot nyert, 2021-ben pedig ehhez még egy még Bajnokok Ligája győzelem is jött a Chelsea-vel.

Mindösszesen ennyit ért el...

„A mai sztárokhoz képest Olivier Giroud mintha kevésbé csillogna-villogna. A Montpellier egykori játékosa meglehetősen távol áll a világ labdarúgásának standard sztárjaitól, miközben az egész világon egyedülálló karriert futott be. Nemcsak a trófeáiért küzdött meg egy olyan pályán, ahol páratlanul kemény a verseny, hanem az állandó teljesítményéért, a kifogástalan lelkiállapotáért és a szellemi útkereséséért is folyamatosan küzd." - írja a konzervatív hetilap.

Mbappé (10), Griezmann (7), Dembélé és a többi francia sztár mind Giroud-t ünneplik az egyik vb-gólja utánForrás: AFP/Franck Fife

„Ugyanakkor vannak csalhatatlan jelek" - írja a Les Valeurs Actuelles. Olivier Giroud november 11-én húzta fel először a válogatott mezét, ami egy szép szimbólum az egyébként történelemrajongó focistának. (Franciaország az első világháború végét jelentő német fegyverletételt ünnepeli november 11-én.) Giroud egyébként is szívesen beszél arról, hogy már iskolás kora óta érdekli a II. világháború is, továbbá rajong De Gaulle tábornokért és Winston Churchillért, és beszél arról is, hogy mennyire érdeklik Napóleon hódító hadjáratai.

2018. július 16-án a világbajnokság megnyerése után frissen győztes francia csapat diadalmasan sétált végig a Champs-Élysées sugárúton. Giroud-t, nemzeti színekben pompázó sállal a fején, magával ragadta a szurkolók öröme, és a feje fölött trikolor csíkot maga után húzó katonai tiszteletadást adó repülőgép raj látványa rabul ejtette és levideózta.

Ez a látvány minden francia szívet megmelenget:

„Ez az egyik legszebb videó, ami a telefonomban van" - vallja be, és csodálattal beszél a bátor vadászpilótákról, akiket közel érez magához, mert elkötelezettek hazájuk védelme iránt, és büszkén viselik annak színeit. Ahogy fogalmaz, az egy kiváltság, hogy a nemzetünket képviselhetjük, mint ahogy az is, hogy megoszthatjuk a hazánk iránt érzett szenvedélyt a katonákkal, képviselhetjük és megvédhetjük a nemzeti színeket.

A négygyermekes családapa még az Orleans légitámaszpontra is elment egy alkalommal, hogy légi kommandósokkal találkozzon, és itt olyan emberek történeteiről hallott, akik a legnagyobb áldozatra is készek voltak Franciaországért. „Fontos, hogy tisztelegjünk előttük" – nyilatkozta Olivier Giroud a védelmi minisztériumban. „Normális dolog megtapsolni és csodálni őket" tette hozzá a középcsatár, aki a „csendőrség árváit" és a nemzetközi katonai zarándoklatot is aktívan támogató „Képis Pescalunes" Egyesület lelkes támogatója is.

Az egyértelműen őszinte hazafinak tekinthető focista egyben hívő keresztény is. Minden gólját úgy ünnepli a pályán, hogy a köszönetnyilvánítás, a hála jeleként az ég felé mutat, és büszkén viseli a 23. zsoltár első versszakát tartalmazó tetoválását, amely így hangzik: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm".

Látható a tetoválás a jobb alkarján:

A hívővé válás útján, profi labdarúgó karrierjének gyors felemelkedés ellenére is sokat fejlődött, érettebbé vált. Az egyháztól pedig kizárólag azért került távol, mert a vasárnapjai leginkább focival teltek. Sokat profitált édesanyja evangélikus hitéből, de szüksége volt valakire, egy lelki vezetőre, aki segített neki elmélyülni a keresztény hit megértésében" - magyarázza a játékost a 2016-os Európa-bajnokság óta elkísérő Joël Thibault lelkész.

A franciák egyébként a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság során sokat hallhattak a focista hitbeli meggyőződéséről. A Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) kamerái egy napig követték Giroud-t, és kiderült, hogy a csatár soha sehová nem megy a Bibliája nélkül. Minden nap tovább dolgozik lelki életén, elmerül az evangéliumok, a zsoltárok és a Példabeszédek olvasásában, a „bibliai bölcsesség" üzeneteiben, amelyeket rendszeresen felolvas a gyermekeinek is.

Góljai után elsőként mindig Istennek mond köszönetetForrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A francia csapat öltözőjében pedig visszafogottan viselkedik. Nagyon nehéz neki ebben a környezetben. A játékosok nem feltétlenül mutatnak bármiféle érdeklődést az iránt, amit Giroud képvisel, és emiatt egyfajta szerénység is van benne" - mondja Joël Thibault lelkész. Valószínűleg elég, ha a pályán jól focizik.

FRISSÍTÉS:

Alig három órával később, hogy cikkünket megjelentettük, Olivier Giroud már nem holtversenyben a francia válogatottban a legtöbb gólt szerző játékos. Hanem egyedül. A lengyelek elleni VB-nyolcaddöntő első félidejének végén ugyanis gólt rúgott. Végképp - még életében - Olivier Giroud legenda lett. Megérdemelten.