Újabb szánalmas bírócirkusz ezúttal a világbajnok meccsén Katarban

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Franciaország-Lengyelország , Nyolcaddöntő, Al Thumama Stadion, 2022. 12. 04., Franciaország, Lengyelország
France's forward #09 Olivier Giroud greets the supporters after the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between France and Poland at the Al-Thumama Stadium in Doha on December 4, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a lengyel válogatott most játszott a legjobban a világbajnokságon, ez sem volt elég a címvédő francia csapat elleni nyolcaddöntőben, amelyet a 2018-as világbajnok 3-1-re, simán nyert meg. A franciák ezzel elég könnyen sétáltak be a negyeddöntőbe Katarban. Lewandowski két góllal búcsúzott a világbajnokságtól.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról Katarból.

Másfél órával a mérkőzés kezdete előtt voltak kétségeim, hogy odaérek-e az al-Thumama stadionba. A busz lépésben vánszorgott az országúton, a járműben a fotósok egyre idegesebbek lettek. Nekik ugyanis nem mindegy, mikor mennek be a pálya szélére, ha lekésik az utolsó lehetőséget, hoppon maradnak. A feszültség ezekben a percekben sokkal nagyobb volt, mint a stadionban, a lengyel-francia nyolcaddöntőn.

A meccs előtt a stadionban kisebb feszültség érződött, mint azon kívül Forrás: AFP/Glyn Kirk

Igazából teljesen sima meccs volt, annak ellenére, hogy 0-0-s állásnál a lengyel csapat előtt volt egy olyan lehetőség, amelyet a csodával határos módon úsztak meg a franciák. Piotr Zielinski előbb Hugo Llorisba, majd Théo Hernandezbe lőtt,

ezután pedig Jakub Kaminski próbálkozását rúgta ki Raphaël Varane a gólvonalról.

Kellett ehhez szerencse, na meg az is, hogy aki megússza, az legyen a világbajnok, aki meg kihagyja, az egy európai középcsapat.

Ki tudja, mi történik abban az esetben, ha a lengyel csapat vezetést szerez? De aztán jött Giroud, belőtte önmaga 52. gólját a francia csapatban,

ezzel történelmet írt, abszolút rekorder lett és most már tényleg nincs nála eredményesebb francia játékos a nemzeti csapatban.

Ez a gól még az első félidő lefújása előtt esett, tulajdonképpen mindent eldöntött.

Kylian Mbappé élményszámba menő első gólja eldöntötte a találkozót Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mert a lengyel csapat innen már nem tudott felállni. A második félidőben Mbappé kétszer mattolta őket, az első gólja a francia csatárnak tényleg szenzációs volt. Mert volt ideje levenni, mindent átgondolni, majd úgy a szeme közé vágta a lengyel kapusnak a labdát, hogy az elképesztő.

Ez már tényleg mindent eldöntött, Mbappé harmadik gólja már az örömjáték-effektus találata volt.

A végén még jött a venezuelai bíró, Jesús Valenzuela, ő is szerepelni akart a nagyszínpadon. 5 perc hosszabbítást jelzett, ezzel nem is lett volna még gond. Majd a 97. percben - tehát két perccel azok után, hogy le kellett volna fújnia a meccset - kiment a videóbíróhoz és megítélt egy tizenegyest a lengyeleknek. A lengyelek legnagyobb csillaga, Robert Lewandowski állt oda, hogy elvégezze, de borzalmasan rúgta a büntetőt, Lloris simán védett.

A sasszemű bíró azonban észrevette, hogy egy francia játékos befutott, újra rúgatta a tizenegyest. (Esetleg Lloris elmozdult?)

Ezt Lewandowski már belőtte, csak éppen itt az embernek az volt az érzése, hogy Lloris nem akart védeni. Neki már elege volt a cirkuszból.

Robert Lewandowski tizenegyesgóllal zárta le a katari világbajnokságát Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

A francia válogatott - címvédőhöz méltóan - jutott be a legjobb nyolc közé és jelentkezett be az aranyéremért. A következő körben az Anglia-Szenegál meccs győztese vár rájuk és annak a két csapatnak az eddigi teljesítményét látva, a franciáknak nem kell reszketniük. A kérdés csupán annyi, mennyit tud magából kihozni a világbajnok akkor, amikor tényleg minőségi ellenfél áll a pálya másik oldalán? Mert ilyen csapattal a kékek Katarban még nem találkoztak.

Doha, 2022. december 4. vasárnap.