Bíró-, szex- és mellmutogatós botrányok mellett bombameglepetések dobták fel a vb-k egyik leggyengébb csoportkörét

2022.12.06. 20:06

Csodagólok és hatalmas bravúrok is születtek a katari labdarúgó-világbajnokság első háromnegyedében, ám mégsem ezek a jelenetek tették igazán emlékezetessé a különleges torna első két hetét. Egy cikkben szedtük össze a világbajnokság eddigi legszebb góljait, védéseit és a legemlékezetesebb botrányokat.

Az első 48 mérkőzés 120 gólt – köztük 9 tizenegyest és 1 öngólt – hozott, de a csekélynek mondható 2,5-ös átlag ellenére minden csapat betalált és minden együttes kapott is gólt legalább egyszer. A legtöbb találatot máris a torna második találkozója (Anglia–Irán 6-2) hozta, de később láthattunk 7-0-s kiütést is a Spanyolország–Costa Rica mérkőzésen.

Richarlison ollózós góljánál nehéz szebbet találni a katari világbajnokságonForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ha rangsorolni kell a legszebb gólokat, valószínűleg Richarlison Szerbia elleni ollózása nyerné el a címet. Azonban szintén kiemelendő a szaúdi Szalem al-Davszari győztes gólja az argentinok ellen, amikor egy csel után a bal felsőbe tekerte a labdát, valamint Enzo Fernández kísértetiesen hasonló találata a Mexikó elleni meccs hajrájában. Szorosan ott van a nyomukban a kameruni Vincent Aboubakar szenzációs átemelős gólja Szerbia ellen – amelynél először lest intett az asszisztens –, de az uruguayi Giorgian de Arrascaeta Ghána elleni, tökéletes támadás végén szerzett második gólját is ide kell sorolni.A vb eddigi három szabadrúgásgólja is káprázatos volt: Abdelhamid Szabiri Belgium, Marcus Rashford Wales, Luis Chávez pedig Szaúd-Arábia ellen szerzett így gólt.

Luis Chávez szabadrúgásánál esélye sem volt a szaúdi kapusnakForrás: AFP/Karim Jaafar

Ha már a gólokat megemlítettük, a kapusbravúrokról sem szabad megfeledkezni. Az első fordulóban Kasper Schmeichel reflexmozdulattal védte Isszam Dzsebali közeli lövését az első félidő hajrájában, így az azon a meccsen elért döntetlennel még elkerülte a szégyent Dánia. Nem úgy Németország, amelynél Manuel Neuer egygólos vezetésnél hiába hárította Ito Dzsunja megpattanó lövését a bal kezével, később megfordították a meccset a japánok. Győzelmet ért Wojciech Szczesny bravúrja a Szaúd-Arábia elleni meccs első félidejének hosszabbításában egy büntetőnél, majd még inkább a kipattanónál, de sikerhez vezetett Devis Epassy eredményes nyújtózkodása Gabriel Martinelli tekerésénél a Kamerun-Brazília mérkőzésen.

Wojciech Szczesnynek nagy szerepe volt abban, hogy Lengyelország ne zárja győzelem nélkül a vb-tForrás: AFP/Odd Andersen

Elsősorban mégsem ezek, ami miatt igazán emlékezetes marad a katari vb csoportköre. Ha az eredményeket figyeljük, számos váratlan meglepetés született. Ahogy általában előfordul, a csoportkörre még nem volt jellemző a sztárcsapatok világszínvonalú játéka. Így fordulhatott elő, hogy az ázsiai és az afrikai csapatok, konkrétan Szaúd-Arábia, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tunézia, Marokkó és Kamerun is okozott pozitív szenzációt; de a másik oldalt nézve komoly blamának számított Dánia, Németország, Belgium és Uruguay kiesése is.Nem meglepő, hogy ezek után a mémgyártók is akcióba lendültek, hiszen a németek Japán elleni veresége, az argentinok Szaúd-Arábia elleni pofonja, a megdöbbentően gyenge Katar szereplése házigazdaként, és Cristiano Ronaldo várakozáson aluli teljesítménye egyaránt jó alapanyag volt ahhoz, hogy jót lehessen mosolyogni egy-egy alkotáson.

Japánnak a csoportkörben aratott sikerei az egész világot megleptékForrás: AFP/Philip Fong

A klubszezon közepén, szokatlan téli melegben megrendezett vb-n várható volt, hogy nagy számban lesznek sérülések, ez pedig a katari torna előtt és alatt valóban több sztárválogatottat is érintett, ami akár a vébé végkimenetelét is befolyásolhatja. A meccs közbeni ápolások jelentősen meghosszabbították a mérkőzéseket, a játékvezetők pedig minden korábbinál több ráadást állapítanak meg az első és a második félidőben egyaránt – a már említett Anglia-Irán meccsen például összesen 27-et.

A játékvezetők főszerepet játszottak a vb csoportkörébenForrás: AFP/Franck Fife

A játékvezetők azonban nemcsak emiatt kerültek a középpontba, hanem néhány döbbenetes ítélet is emlékezetes marad. Az Irán-USA meccs utolsó percében például egy erősen véleményes tizenegyes maradt el, ami az ázsiai csapat kiesését jelentette, a Portugália-Uruguay találkozó végén pedig egy szó szerint szabálykönyvben is megtalálható eset után, a videó megtekintését követően adott büntetőt Alirezá Fagáni – nem kellett volna.

Ám nem csupán a játékvezetők okoztak botrányos jeleneteket. A feszült hangulatot ígérő Irán-USA találkozó előtt az amerikaiak kizárása is veszélyben forgott az ellenfél panasztétele után, a szerbek pedig a saját maguk dolgát nehezítették meg egy csapaton belüli szexbotránnyal – az ottani eseményeknek a Svájc elleni sorsdöntő mérkőzésre is volt hatása, amit meg is mutattak a játékosok.

A szerbek nehezen viselték, hogy egyetlen szerzett ponttal távoztak KatarbólForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A mérkőzések előtt a német válogatott szivárványos tüntetésére és az angol csapat füttykoncerttel kísért térdelésére lehetett állandóan számítani, a meccsek közben pedig egy-egy unalmasabb pillanatban a lelátón figyelhettünk fel olykor gigantikus mellű kameruniakra, vagy még a vébét megelőzően a metróban a melleit mutogató angol lányra – utóbbira később súlyos büntetés várt.

A katari labdarúgó-világbajnokság első két hetében tehát semmiképp nem unatkozhattunk, ám a foci szépsége és a pályán zajló játék helyett gyakran más tett emlékezetessé egy-egy mérkőzést. Garantálható azonban, hogy az egyenes kieséses szakaszban az ilyen háttértörténetek jóval kisebb szerepet kapnak, ugyanis a tét egyre nő, úgy a hangsúly is egyre inkább áthelyeződik arra, hogy melyik válogatott emelheti fel a trófeát december 18-án este, minden idők legkülönlegesebb vb-je végén.

 

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!