Itt a spanyol dráma: az esélyes kiesett, egy borzalmasan gyenge csapat a nyolc között

2022.12.06. 18:57

A katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a spanyol válogatott 0-0-s rendes játékidőt követően 11-es párbajban kikapott a marokkói csapattól, így Walid Regragui együttese a vb-történelem negyedik afrikai csapataként bejutott a legjobb nyolc közé. A találkozó hőse La Ligában szereplő Sevilla marokkói kapusa, Jasszin Bunu volt, aki a mindent eldöntő tizenegyespárbajban a spanyolok két lövését is megfogta.

Papíron a spanyol válogatott volt a mérkőzés esélyese, az afrikai csapat azonban a csoportkörben "totógyilkos" meccseken előbb gól nélküli döntetlent játszott az előző vb-n ezüstérmes horvátokkal, majd a katari torna egyik legnagyobb meglepetést okozva 2-0-ra verte a 2018-ban bronzérmes belga csapatot.

Marokkó ennek is köszönhetően megnyerte a csoportját, s bár kaphatta volna ellenfélnek a japánokat is az E csoportból, végül az ázsiaiak csoportgyőzelme miatt a 2010-ben világbajnok spanyol válogatott lett az ellenfele Walid Regragui együttesének.

A két csapat eddig háromszor csapott össze, az 1961-es világbajnoki pótselejtezőn idegenben és otthon is a spanyolok győztek (1-0 és 3-2), míg a négy évvel ezelőtti, oroszországi vb-n a B csoportban 2-2-es döntetlent játszottak egymással.

Az Atlasz oroszlánjainak extrém szurkolóiForrás: Getty Images/2022 Alex Livesey - Danehouse/Alex Livesey

A kezdő sípszó pillanatában a spanyolok máris történelmet írtak.

  • A csapatkapitány Sergio Busquetsnek ez volt a 17. világbajnoki meccse, ezzel pedig beérte az élen Iker Casillast és Sergio Ramost.
  • Pelé után Gavi lett a második legfiatalabb játékos, aki pályára lépett egy világbajnokság egyenes kieséses szakaszában. A brazilok háromszoros világbajnoka 17 éves és 249 napos volt, amikor pályára lépett az 1958-as vb-n, a spanyol középpályás pedig 18 évesen és 123 napos került fel a második helyre.
Kőkemény belépőkkel indult a meccsForrás: AFP/Karim Jaafar

Rendkívül keményen indult a találkozó, már az első percekben volt mindkét oldalon egy-egy olyan belépő, ami simán sárga lapot érdemelt volna, de az argentin Fernando Andrés Rapallini játékvezető első körben megpróbálta szavakkal fegyelmezni a játékosokat.

A folytatásban is inkább a kemény belépők, mintsem a szép játék dominált. Az első helyzetecskére a 12. percig kellett várni, ekkor a korábbi Real Madrid játékos, a marokkói Asraf Hakimi állt oda egy 19 méteres szabadrúgáshoz, de a lövése pár centivel elkerülte a jobb felső sarkot. Az első ziccer aztán a spanyolok előtt adódott. A balhátvéd Jordi Alba ugratta ki egy remek labdával a leshatáron kilépő Marco Asensiót, a Real Madrid támadója azonban hét méterről az oldalhálóba lőtt éles szögből, miközben középen teljesen üresen érkezett Ferrán Torres is.

Marco Asensio a kihagyott helyzete utánForrás: Getty Images/2022 James Williamson - AMA/James Williamson - Ama

Az első kaput eltaláló lövésre a 33. percig kellett várni. Ekkor a Bayern München védője, a marokkói Nusszair Mazraui kínálta meg egy 25 méteres bombával Unai Simont. A spanyol kapus suta mozdulattal ütött bele a labdába, de szerencséjére a kipattanóra senki nem érkezett, így be tudta gyűjteni azt másodszorra.

A folytatásban a spanyoloknál volt többet a labda, de a marokkóiak sokkal élesebben futballoztak, a 42. percben pedig a vezetést is megszerezhették volna. Szofian Bufal bal oldali beadása Najef Agerdet találta meg teljesen üresen, azonban a marokkói hátvéd hat méterről kapu fölé fejelt.

A marokkóiak megnehezítették a spanyolok dolgátForrás: Getty Images/Richard Heathcote

A fordulás után mindkét csapat óvatosan kezdett, az első lövés a spanyoloké volt. Dani Olvo állt oda egy oldalszabadrúgáshoz, beadás helyett azonban éles szögből kapura lőtt, de Jasszin Bunu számított erre a megoldásra, és kiütötte a labdát.

Ez után a spanyolok döbbenetes mezőnyfölényben játszottak, Luis Enrique tanítványai több mint 80%-ban birtokolták a labdát, de a helyzetek továbbra sem jöttek, mert a spanyoloknak ötletük sem volt arra, mit lehetne kezdeni a marokkóiak védekezésével, ugyanis az afrikai csapat bénító módon leszűkítette a területeket a csapatrészei között.

A hajrára mindkét csapat elkezdett kockázatot vállalni, a marokkóiak és a spanyolok előtt is adódtak helyzetek, de bravúrt sokáig egyik kapusnak sem kellett bemutatnia. A 95. percben aztán megnyerhették volna a meccset a spanyolok. Dani Olmo bal oldali szabadrúgása elsuhant a lábak mellett, Jasszin Bunu viszont számított erre és egy gyönyörű vetődéssel kitornázta a bal alsóba tartó labdát, így nem született gól a rendes játékidőben.

A marokkói Jasszin Bunu védése az utolsó pillanatbanForrás: AFP/Glyn Kirk

A hosszabbítást a marokkóiak kezdték jobban, akik a 95. percben megszerezhették volna a vetést. A csereként beállt Valid Seddira lépett ki lesgyanús helyzetben, ziccerbe került, de addig tologatta a labdát, amíg a visszasprintelő Aymeric Laporte el nem pöckölte azt a lábáról.  

A folytatásban a spanyolok magukhoz ragadták a kezdeményezést, de helyzeteik továbbra sem voltak, a marokkóiak viszont kihagyták a meccs legnagyobb helyzetét a 104. percben. Azzedin Unahi adott egy elképesztő labdát a három védő között kilépő Seddirának, az afrikai cserecsatárnak nyolc méterről csak be kellett volna passzolnia a labdát valamelyik sarokba, de sikerült pont a középen álló Unai Simonba belerúgnia a labdát.

Unai Simon meccsben tartotta a spanyol csapatotForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A fordulás után a marokkóiak megpróbálták megnyerni a meccset, a 114. percben Seddir lépett ki harmadszor is, elsprintelt a labdával a spanyol kapuig, de mielőtt lőhetett volna, elhagyta a labdát. Az utolsó percekben a spanyolok is felébredtek, odaszögezték a marokkóiakat a kapujuk elé, és a 123. percben majdnem megnyerték a meccset. Egy balról betekert labdára Pablo Sarabia érkezett a hosszú oldalon, éles szögből kapásból lőtt, de a labdája a jobb kapufán csattant, így maradt a gólnélküli döntetlen és jöhetett a tizenegyespárbaj.

A marokkóiak kezdték a tizenegyespárbajt.

  • Elsőnek Abdelhamid Szabiri érkezett, és higgadtan a bal alsóba gurított a jobbra vetődő Unai Simon mellett, 1-0. A spanyoloktól Sarabia jött, akinek a lövése a bal kapufán csattant.
  • A második körben a marokkói Hakim Zijes a kapu közepébe bombázott, 2-0. A spanyoloktól Carlos Soler jött, akinek a félmagas balra tartó lövését Bunu simán védte.
  • A harmadik körben a marokkóiaktól Badr Benun érkezett, akinek a jobb alsóba tartó gyenge lövése ki sem pattant Unai Simonról. A spanyoloktól a csapatkapitány Busquets érkezett, és a félmagas jobbra tartó lövését Bunu kiütötte.
  • A negyedik marokkói lövő a csapat legjobbja, az Inter jobbhátvédje, Asraf Hakimi volt, aki a nekifutás után panenkázva megalázta a jobbra vetődő Unai Simont, a csapatát pedig továbblőtte a legjobb nyolc közé.
A marokkói csapat a vb eddigi legnagyobb csodáját tetteForrás: Getty Images/2022 Getty Images/Catherine Ivill

A marokkói válogatott ezzel Kamerun, Szenegál és Ghána után negyedik afrikai csapatként jutott be a legjobb nyolc közé a világbajnokságok történetében.

Az afrikai csapat a legjobb nyolc között a Portugália-Svájc mérkőzés győztesével találkozik.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!