A gyáva spanyolok kiesése a vb eddigi legnagyobb drámája

Football/ 2022 FIFA World Cup / Morocco vs Spain FIFA 2022 World Cup Qatar Professional soccer Men's sports Men's soccer Sports Soccer International soccer Horizontal
Spain's players are upsep after losing to the World Cup, Knockout stage against Morocco at Education City Stadium, Al Rayyan city, Qatar on Dec.6, 2022.   Morocco earned a 3-0 penalty win over Spain after it finished 0-0 after extra time and Morocco has made history with a World Cup victory over Spain.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amúgy nem túl erős és acélos Marokkó a katari labdarúgó-vb legnagyobb meglepetését okozva ejtette ki a (rosszul) taktikázó spanyolokat. Sokan örülnek a spanyol csapat bukásának, mert nem felejtik el nekik azt a taktikázást, amelyet Japán ellen csináltak. Lekerültek a brazilok ágáról, de kedden kikerültek a világbajnokság mezőnyéből. A portugál szövetségi kapitány a kispadra száműzte Cristiano Ronaldót, a csapat pedig nélküle megtáltosodva nyert 6-1-re Svájc ellen úgy, hogy a Ronaldót helyettesítő Ramos mesterhármast ért el.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Passz, passz, passz és passz

Semmi mást nem csinált a Marokkó elleni meccsen a spanyol válogatott, mint passzolt és várta a csodát.

A csoda azonban nem akart eljönni, csak a végén, de akkor sem úgy, ahogy a hispánok gondolták.

A marokkói csodakapus, Bono két tizenegyest fogott meg a 120 perc utáni párbajban, ahol a favoritnak gondolt spanyoloknak már semmi esélye nem volt.

Szavazzon!

Folytatódik-e a negyeddöntőben a marokkói csoda?

Én azonban azt mondom, nem itt úszott el a hajó, hanem a csoportmeccsek utolsó körében, amikor Japán 2-1-re legyőzte a most kieső együttest. Sokan sokfélét mondtak arra a meccsre, amelyen olyan eredmény született, amely mind a két résztvevőnek tökéletesen megfelelt.

Éppen ezért nem is beszélhetünk klasszikus bundáról, csak egy olyan mérkőzésről, amely furcsa eredményt hozott.

Nem mellesleg: a német-spanyol-japán-costa ricai négyesből továbbmenő két együttes is kiesett már, a németek meg egy körrel korábban. Aligha voltak sokan, akik ezt előre így látták.

Spanyolország is kiesett, mehetnek haza Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mohammed Dabbous

A spanyol szaksajtó alaposan nekiment a gyászos szereplést produkáló együttesnek. A Marca nem sokkal a lefújás után azt írta, hogy Spanyolország válogatottja középszerű csapat volt ezen a világbajnokságon. Közben Luis Enrique szövetségi kapitány nem mondott le, a meccs utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tökéletesen elégedett volt a csapatával. Azt is hozzátette, hogy nem mond le, majd a jövő héten beszél a spanyol szövetség vezetőivel.

Az AS című spanyol sportlap ugyanazt vetette a spanyolok szemére, amit ennek a cikknek az elején már leírtunk. Azaz: az ezer passzos játék sehova sem vezet.

- fogalmazott az AS szakírója. Sergio Busquets, a Mundo Deportivónak arról beszélt, hogy egy nehéz és kemény éjszaka előtt állnak, de fejet kell hajtaniuk a marokkói csapat előtt.

Eközben Marokkóban

A marokkói sajtó nem fukarkodik a dicsérő szavakkal. Az Atlasz Oroszlánjai felzabálták a spanyol csapatot. Ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a meccs utáni összefoglalók a marokkói lapokban. A csapat kapusának, a tizenegyeseket megfogó Bonónak külön köszönetet mondanak.

Passz, passz, passz és passz

Komolyan mondom, rossz volt nézni az ötlettelen és unalmas spanyol tili-tolizást, amelynek amúgy nem sok értelme volt. A világ ezt már régen kiismerte. Marokkó is. Ez a gyáva játék egyáltalán nem illett a spanyolokhoz, akiben sokan reménykedtek, főleg, ahogyan elkezdték ezt a világbajnokságot. A Costa Rica elleni 7-0 (jó, egy gyenge csapat ellen gáláztak), majd a németekkel szembeni 1-1 után senki sem gondolta volna, hogy Spanyolország nem éri meg a negyeddöntőt Katarban. Félreértés ne essék: Marokkó sem csinált semmi különöset ezen a meccsen.

Körömszakadtáig védekezett, amikor meg helyzetbe került, olyan bántó ügyetlenséggel hagyta ki ezeket, hogy rossz volt nézni.

A marokkói bunkerfoci-taktika bejött az északafrikai csapatnak: Luis Enrique szövetségi kapitány láthatóan semmit nem tudott ezzel kezdeni. Korábban a Barcelonát is megfojtotta egy-egy ilyen taktikával felálló együttes az európai kupákban, tehát azért lehetett volna erre készülni. Nem. A spanyol szövetségi kapiány valami isteni csodában bízva hajtotta előre az övéit, miközben a 190 cm-es drabális marokkói védősor megette reggelire a spanyol támadóalakzatot.

Elképesztő ünneplésbe kezdtek a marokkóiak Forrás: AFP/Javier Soriano

Mi lesz veled, Cristiano Ronaldo?

Most az a nagy kérdés, hogy mindez jót tesz-e ennek a világbajnokságnak? Portuágliának mindenképp.

A Cristiano Ronaldotól megszabadított portugál csapat

olyan játékot mutatott be Svájc ellen (6-1), amit korábban ezen a világbajnokságon soha. Az őt helyettesítő Goncalo Ramos érte el a vb első mesterhármasát. Igazuk volt azoknak, akik Ronaldót a portugál csapat ballasztjaként jellemezték. Fernando Santos szövetségi kapitány volt olyan bátor, hogy a cserepadra száműzte a vb első szakaszában csak a cirkuszból élő sztárt, így viszont már csak két kérdés foglalkoztat mindenkit.

Az első, hogy ezek után lesz-e még kezdő Ronaldo a portugál csapatban, Katarban. A második, hogy a meglepetéscsapat Marokkó mire tud menni ezzel az újjászületett portugál együttessel.

Az élet kegyetlen. A kispadon ülő Ronaldo a körmét rágva bámult maga elé, s látta, ahogy a társak nélküle is megoldják a nem túl nehéz feladatot.

Cristiano Ronaldo (balra az első) a portugál cserék között Forrás: AFP/Paul Ellis

Amúgy érdemes volt nézni a portugálok melegítését. Ronaldo volt az első, aki a hivatalos melegítési idő után az öltöző felé ment.

A portugál sajtó azt is megírta, hogy a stadionba jövet a csapatbuszon senkihez sem szólt egy szót sem, csak morcosan nézett maga elé.

Mindenesetre fel van adva a lecke a portugál válogatott szövetségi kapitányának, mert ha ezek után visszateszi a kezdőbe Marokkó ellen Ronaldót, akkor az lesz a baj, ha meg nem, akkor sokak szerint az. Ez utóbbiban azért nem vagyunk teljesen biztosak. Bár a közönség a 60. percben kezdett folyamatos

Ronaldo, Ronaldo skandálásba Loszaílban.

Fernando Santos az utolsó negyedórára hozta be CR-t. Innentől kezdve megint más lett a portugálok játéka, mert mindig kérte a labdát, mindent ő akart megoldani. Ahogy szokta.

Cristiano Ronaldo nélkül elképesztően játszott a portugál csapat Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

A Portugália-Svájc nyolcaddöntővel fejeződött be az egyenes kieséses szakasz első része Katarban.

Most két nap szünet következik, majd jönnek a negyeddöntők.

A marokkói csapat Portugália ellen játszik majd. Az angolok a franciák ellen, a brazilok a horvátokkal szemben küzdhetnek, míg a negyedik meccsen Hollandia-Argentína lesz a párosítás. Az biztos, hogy a nyoc közé jutott csapatok közül hét a papírformának megfelelően került oda, az egyetlen kakukktojás Marokkó. Afrikai csapat még soha nem játszott elődöntőt egy világbajnokságon, meg lennék lepve, ha ez most, Katarban bekövetkezne. Bár itt már tényleg semmit sem lehet tudni.

Doha, 2022. december 6. kedd.