Az arab világ szinte önkívületben ünnepelte Marokkó negyeddöntőbe jutását

2022.12.07. 10:52

Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutott a katari világbajnokságon.

Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat, akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették.

Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a spanyolok felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak.
Az arab világ vezetői dicsérő üzeneteket küldtek a marokkói labdarúgó-válogatottnak.

Barcelonában százak ünnepelték, hogy Marokkó kiejtette a spanyolokatForrás: NurPhoto via AFP/Albert Llop/NurPhoto/Albert Llop

"Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket" - írta Twitteren Ránija jordán királyné.
Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el. Sok marokkói él ma Spanyolországban, így spanyol földön nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzés után. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol.

A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni, és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.
A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!