Az arab világ szinte önkívületben ünnepelte Marokkó negyeddöntőbe jutását

Celebration Of Morocco's Victory Against Spain In Barcelona futbol soccer qatar world cup cellebrations Marroco Barcelona Moroccan national football team Qatar World Cup 2022 Catalonia Albert Llop/NurPhoto Horizontal FOOTBALL
Thousands of people take to the streets of Barcelona to celebrate the victory of the Moroccan national football team against Spain in the framework of the Qatar World Cup 2022. Fans have flown flags from Morocco and several Maghreb countries and lit flares and fireworks. In Barcelona, Catalonia, Spain on 6 December 2022. (Photo by Albert Llop/NurPhoto) (Photo by Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutott a katari világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat, akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették.

Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a spanyolok felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak.
Az arab világ vezetői dicsérő üzeneteket küldtek a marokkói labdarúgó-válogatottnak.

Barcelonában százak ünnepelték, hogy Marokkó kiejtette a spanyolokat Forrás: NurPhoto via AFP/Albert Llop/NurPhoto/Albert Llop

"Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket"

- írta Twitteren Ránija jordán királyné.
Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el.

Sok marokkói él ma Spanyolországban, így spanyol földön nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzés után. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol.

A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni, és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.
A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!