Embertelen körülmények között tartották fogva a vb egyik szervezőjét

2022.12.08. 07:31

Arról értesült a The Guardian, hogy még a katari labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzése előtt börtönbe zárták Abdullah Ibhaist, a vb-bizottság korábbi médiamenedzserét, miután kiállt a stadionokat építő vendégmunkások mellett.

Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság főtitkára 400 és 500 közé tette a torna előtt meghalt munkavállalók számát – a hozzájuk hasonló vendégmunkások mellett állt ki Ibhais, a tettének azonban súlyos következményei voltak.

Ibhaist ugyanis három évre elítélték, börtönbe zárták, ráadásul az első négy napban jóval kínzóbb körülmények várták. A családja leveléből kiderült, hogy ezt az időszakot teljes sötétségben magánzárkában, fizikai bántalmazások között töltötte egy 2x1 méteres cellában, ahol a fürdőszobát egy lyuk jelentette a földben, és fagypont közeli hőmérséklet volt".

Ibhais azt is elmesélte a családjának, hogy a börtönőrök támadása miatt több zúzódása is keletkezett, miközben folyamatosan didergett a rá irányuló hideg levegőtől és így alig aludt azalatt a négy nap alatt".

A FairSquare nevű emberjogi csoport felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen közbe, és segítsen kiengedni Ibhaist a hároméves börtönbüntetéséből.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!