Egy nap alatt kétszer alázták meg a nagyképű brazilokat

2022.12.10. 05:58

Előbb a horvát csapat, majd a gyűlölt ellenfél, Argentína alázta meg a brazil csapatot Katarban. A nagyképűen focizó ötszörös világbajnok tizenegyes-párbajban esett ki a 2018-as vb-ezüstérmes ellen, majd nem sokkal később az argentínok is megforgatták a kést a brazil szívekben azzal, hogy Hollandiát - szintén tizenegyesekkel kiütve - bejutottak a legjobb négy közé. Neymar idén sem lesz tehát világbajnok, Lionel Messi viszont még az lehet.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Bár ezúttal nem voltam jelen a brazil-horvát negyeddöntőn (a FIFA a holland-argentin meccsre adott jegyet) egészen elképesztő volt megélni azt, hogy kiesett az ötszörös világbajnok. 2002 után ez volt a negyedik olyan világbajnokság, ahol a negyeddöntőben estek ki (2006, 2010, 2018, 2022), a kakukktojás ebben az esetben a 2014-es vb volt, ahol az elődöntőben véreztek el, amikor hét gólt kaptak a németektől hazai pályán. Most Loszaílban, a holland-argentin meccs sajtóközpontjában élhettük át, milyen az, amikor egy hallatlanul nagyképű csapat elköszön a vébétől.

Azt is mondhatnám, hogy a brazilokat az első komolyabban vehető ellenfelük ütötte le a sakktábláról. A csoportmeccsek során a szerbek ellen volt egy jó félideje (a második) a brazil csapatnak. Svájc ellen sokáig nem találták az ellenszert, de végül közepes játékkal nyerni tudtak. Az utolsó csoportmeccset Kamerun ellen elbohóckodták, nyert az afrikai csapat. A sorsolásuk az egyenes kieséses szakaszban parádés volt. Dél-Korea ellen az első félidőben rúgtak négyet, aztán leálltak, majd jöttek a horvátok. Itt is nyerő helyzetben voltak, mert a meccs 116. percében még ők vezettek. A horvát csapat 120 perc alatt egyszer lőtt kapura, abból gól lett, majd a tizenegyesekben már sokkal magabiztosabb volt az európai gárda. 

A FIFA egy őrült bohócot küldött bírónak a meccsre
A spanyol Mateu Lahoz 129 perc alatt 18 sárga lapot osztott ki. Ez rekord.
1. perc: Walter Samuel, argentin edző
43. perc: Jurrien Timber (holland)
43. perc: Marcos Acuna (argentin)
45. perc: Cristian Romero (argentin)
45+2. perc: Wout Weghorst (holland) aki a kispadon ült
76. perc: Memphis Depay (holland)
76. perc: Lisandro Martinez (argentin)
88. perc Steven Berghuis (holland)
89. perc Leandro Parades (argentin)
90. perc: Lionel Scaloni (argentin szövetségi kapitány)
90+10. perc: Lionel Messi (argentin)
90+12. Nicolas Otamendi (argentin)
Hosszabbítás, 91. perc Steven Bergwijn (holland)
109. perc: Gonzalo Moniel (argentin)
112. perc: German Pezzella (argentin)
11-esek, 128. perc: Denzel Dumfries (holland)
129. perc: Denzel Dumfries (holland) második sárgával kiállítva
129. perc: Noa Lang (holland)
A boldog horvát csapat ünnepel DohábanForrás: Getty Images/Michael Steele

A meccs után a brazilok a földre rogytak, szinte el sem akarták hinni, hogy megint kiestek. Igazából saját nagyképűségükek köszönhetik a kudarcot. Mert erről a csapatról semmi mást nem lehetett hallani az elmúlt három hétben, csak azt, hogy biztosan megnyeri a világbajnokságot. Az egyenes kieséses szakasz kezdetére eljutottunk oda, hogy már ellenfelük sincs. A hallatlanul öntelt brazil sztárok egy nappal a horvát meccs előtt aranyleveles steaket ettek egy dohai étteremben, majd az ott készült fotókat a közösségi média oldalaira pakolva jelezték: itt az új Aranycsapat. Erre még egy kicsit várniuk kell, legközelebb 2024-ben nyerhetnek az amerikai-kanadai-mexikói rendezésű vb-n. Az már biztsos, hogy 24 év telik el brazil vb-győzelem nélkül, ami egészen meghökkentő és elképesztő. A brazil csapat ellen tovább tart az európai átok. 2006-ban a franciák, 2010-ben a hollndok, 2014-ben a németek és a hollandok (utóbbi a bronzmeccsen), 2018-ban a belgák, 2022-ben pedig a horvátok ütötték ki őket. 

Marquinhos reakciója mindent elárulForrás: AFP/Adrian Dennis

A savanyú szőlőt evők most azt kiabálják, hogyan juthatott tovább egy olyan csapat, amely 120 perc alatt összesen egyszer lőtt kapura? Túl azon, hogy ez tény, az ügy szempontjából teljesen lényegtelen. A "Jogo Bonito" (györnyörű játék) megint besült, csődöt mondott, semmit sem ért. Lehet arra hivatkozni, hogy mekkora tili-toli előzte meg a brazil csapat gólját (igaz), a végeredmény szempontjából ez sem számít. Így pedig már teljesen más értelmezést nyer a brazil csapat Koreát megalázó szambatánca.

Mert az első igazi ellenfél a brazilokat alázta meg.

A brazil sajtó sem tudott mit kezdeni ezzel a kieséssel. A loszaíli sajtóközpontban a holland-argentin meccsre delegált brazil újságírók üveges szemmel bámultak maguk elé. A brazil lapok nem sokkal a lefújás után máris főbűnösként írtak Tite szövetségi kapitányról. Az Estadio de Minas című brazil lap egyenesen odáig ment, hogy azt írta:

A szövetségi kapitány az elmúlt időszakban folyamatosan becsapta a szurkolókat, mert elhitette, hogy jó csapatunk van. Azt hittük, hogy a nevetséges ellenfelekkel szembeni folyamatos győzelmek erőt adnak, de aztán, amikor szembe jött velünk egy erős csapat, végünk lett."  

A lap szakírója - talán elkeseredettségében - olyan stílusban ment neki Neymarnak, hogy ez akkor is elképesztő, ha a kiesés valóban drámai volt. Az újságíró szerint a brazil csapat legnagyobb csillaga nem tiszteli a társait, az ellenfeleit és folymatosan a kudarcot szállítja a világbajnokságokon. A csapat több Európában focizó sztárjáról azt írták, hogy szégyent hoztak a nemzetre. Daniel Alves, Thiago Silva, Marquinhos a kudarc elsőszámú felelősei. Ezek a játékosok soha nem képviselték a brazil népet. Most majd a szokásos üdülőhelyeken, jachtokon élvezik a következő hetet, nyaralgatnak, ahogy szoktak. Ők a nemzeti szégyen megtestesítői."

Neymar és Dani Alves - a brazil sajtó szerint a nemzet szégyeneiForrás: AFP/Jewel Samad

A lap így folytatta: A szövetségi kapitány, Tite a nemzet szégyene. Félelmetes, mennyire gyáva volt a játékunk, mennyire semmit nem csináltunk. Súlyos hiba volt a brazil szövetség részéről, hogy korábban nem váltották le. Neymar? Az a rakéta, amely sosem robban be, csak nevetséges dolgokat csinál, immáron sorozatban a harmadik világbajnokságán."

Az O Globo című lap hat pontban sorolta fel Tite hibáit.

  • 1. Rossz cserék a hosszabbításban. A lap szerint nem kellett volna a cserékkel belenyúlnia a meccsbe.
  • 2. Nem Neymarral lövette az első tizenegyest. A brazilok szerint vele kellett volna kezdeni.
  • 3. Kevés volt az igazi védőjátékos a brazil keretben.
  • 4. Egysíkú volt a brazilok támadási repertoárja.
  • 5. Hallatlan nagyképűség. Aranyleveles bélszín evése és fotózása.
  • 6. Rossz felkészülés, gyenge ellenfelek elleni edzőmeccsek.

Szerencsétlen Tite már a meccs utáni sajtótájékoztatón összeveszett a feldühödött és elkeseredett brazil újságírókkal. Amikor az egyik kolléga a szervezetlenséget vetette Tite szemére, a mester azzal vágott vissza a kérdezőnek, hogy ő a szervezetlen. (Hülye válasz volt, de a szövetségi kapitány tényleg másállapotban érkezett a sajtótájékoztatóra.) Amúgy ez volt Tite utolsó meccse a brazil válogatott kispadján, mert azt már korábban bejelentette, hogy akármi lesz a vb-n az eredmény, távozik.

Neymar is megszólalt, aki még nem döntötte el, mi lesz vele, illetve folytatja-e a válogatottban. A csatár már korábban azt mondta, hogy a katari vb után nem biztos, hogy akar még a nemzeti csapatban játszani. A horvátok ellen Neymar lőtte be az első gólt, ez volt pályafutásának 77. gólja a válogatottban, s ezzel utolérte Pelét.

Neymar, a besült rakétaForrás: Getty Images/Matthew Ashton

Őszintén megmondom, nem tudom mi lesz velem. Sokat kell most ezen gondolkodnom. Nem akarok elhamarkodotan nyilatkozni. Át kell gondolnom ezt az egészet. Most még túlságosan friss az élmény. Nem zárom be 100 százalékosan a kaput, de azt sem mondom, hogy visszatérek még."

Ha már Neymar, akkor érdemes egy kicsit eltűnődni rajta és Luka Modricon, azaz az argentin és a horvát válogatott két kulcsfiguráján, ahogy ezt az egyik kollégám találóan leírta a Facebookon. Luka Modric négyszer nyert Bajnokok Ligáját - Neymar egyszer. Modric játszott már világbajnoki döntőt - Neymar sohasem. Luka Modricnak van Aranylabdája - Neymarnak nincs. Ezek tények. Nem azt mondjuk, hogy ezért esett ki a brazil csapat, csak azt, hogy ennyit számít, ha egy játékosban ott van a győzelem tudománya, érzése, ereje. Modricban ez mind megvan, Neymarnak viszont még tanulnia kell egy kicsit a szakmát.

A brazil Neymar, miután csapata 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Horvátország-Brazília mérkőzés 1-1-re végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi StadionbanForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A közösségi média oldalai is felrobbantak a kiesés után Brazíliában. A tizenegyest kihagyó Marquinhos felelségének, Carol Cabrinónak a közösségi oldalát egészen útszéli stílusban megírt üzenetek lepték el - számolt be erről az O Globo.
Kérd meg a férjedet, vonuljon azonnal nyugdíjba, mert elég sz...rt csinált ennek az országnak. Maradjatok ott mindketten Katarban, oda valók vagytok." Ilyen üzeneteket kapott a nő. 

Mondanunk sem kell, hogy a kiesés után egész Brazília gyászba borult, miközben Horvátországban elképesztő örömünnep tört ki.

De nem csak a horvát, hanem a világsajtó is szuperlativuszokban ír az európai csapat elképesztő bravúrjáról. De nem volt mindenki ennyire boldog. Érdemes megnézni az alábbi videót.

A horvát sajtóban már körbejárt ez a felvétel és senki sem érti, hogy a VIP-páholyban ülő sejkek miért voltak ennyire dühösek a horvát győzelem után. A Vecernji List című horvát lap szerint a győzelem után Horvátországban a megrészegült szurkolók egymás nyakában táncoltak az utcákon. S ez még csak a vb negyeddöntője volt. 

Egy biztos, a brazilok kiesése volt a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációja. A horvát csapat pedig - csakúgy, mint 2018-ban - ismét éremért játszhat a világbajnokságon. Mit is mondtak a vb előtt erre a horvát csapatra? Hogy öreg, hogy már nem annyira motivált. Nos, akik látták a brazilok elleni diadalt abban biztosak lehetnek, hogy ennél motiváltabb csapat aligha van itt, ezen a világbajnokságon.

Tite, a bukott brazil szövetségi kapitányForrás: AFP/Nelson Almeida

Bár a péntek éjszaka folyamán akadt egy olyan pillanat, amikor olybá tűnt, hogy a brazilok után az argentinok is kiesnek a vb-ről, ez a szégyen mégsem következett be. Lionel Messi tehát folytathatja a világbajnokságot, miután a Hollandia elleni agyonnyert meccsből csináltak egy hideglelős tizenegyesdrámát Loszaílban. 

Doha, 2022. december 9. péntek.