Az argentinok Messit tartják minden idők legjobbjának, elnézést kértek Maradonától

2022.12.19. 11:35

A nemzetközi sajtó arról ír, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntője minden idők egyik legjobbja, ha nem a legjobbja volt, s a 11-esekkel győztes argentinok és vezérük, Lionel Messi mellett a vesztes franciákat, valamint a mesterhármast elért Kylian Mbappét is méltatja.

Franciaország

"A hősies franciák és Mbappé triplája ellenére Messi és az Albiceleste a világ tetején" – írta az RMC Sport.

"A Kékek közel voltak a csodához, de Messi és az Albiceleste a világbajnok. Didier Deschamps csapata ugyan közel volt, de a harmadik csillag nem került fel" – olvasható Le Parisienen.

Kylian Mbappé testbeszéde mindent elárulForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

"Végzetes könnyek. A szürreális forgatókönyvű döntőt, talán a legszebbet a sportág történetében az argentinok nyerték, miután 11-esekkel legyőzték a francia válogatottat" – írja a L'Équipe.

Argentína

"Világbajnok! Messi Argentínája a mennyekbe repült Katarban! Argentína világbajnok. Argentína világbajnok. Újra és újra ismételnünk kell, hogy elhiggyük. Argentína világbajnok. Argentína világbajnok. Megcsinálták. Megcsinálták. 36 évig vártunk erre. Három generáció. Most elértük a célt" – olvasható a La Nación írásában.

Lionel Messi 35 évesen felért pályafutása csúcsáraForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

"Örök dicsőség, Messi. Argentína világbajnok, Messi a kulcsfigura. A világ ma egy igazságos hely. Dicsőség Istennek, dicsőség Messinek. A sors, amely úgy tűnt, gyakran kegyetlen vele, most igazságot szolgáltatott, egy olyan napon, amelyet megálmodott, egy olyan világbajnokságon, amelyet megálmodott. Örökre felszentelték. Ma Messi a történelem legjobb játékosa lett - bocsánat, Diego" – írja az Olé.

Nagy-Britannia

"A valaha volt legjobb döntő. A valaha volt legjobb futballmérkőzés. A kissé zavart FIFA-elnök, Gianni Infantino egy nappal korábban azt mondta, ez volt minden idők legjobb világbajnoksága, s látva ezt az idegtépő, csodálatos és lélegzetelállító mérkőzést, valószínűleg igaza is van" – írta a The Sun a vb-döntő után.

"Argentína Álomországban! Lionel Messi elvarázsolta a Luszail Stadiont, és végre megvalósította az álmát, világbajnokságot nyert. Vezetésével az argentinok egy idegtépő 11-es párbajban győzték le a franciákat minden idők egyik legjobb döntőjében" – méltatta a Daily Mail a hétszeres aranylabdást.

Lionel Messi végre megszerezte a vágyott érmet és láthatóan lekerült róla a teher. Mosolyog, úgy ragyog, mint egy kisfiú, most csak egy boldog srác. Micsoda karrier! Micsoda finálé!" - írja a Guardian.

Messi boldogsága a mérkőzés utánForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Svájc

"Egy döntő az örökkévalóságnak. Argentína harmadszor lett világbajnok, miután 11-esekkel megnyert egy végsőkig kiélezett finálét" – írja a svájci Blick.

Olaszország

Argentína világbajnok, Messi olyan, mint Maradona. Franciaország a 11-esek során padlóra került" – írja a Gazzetta dello Sport.

Maradonát és Messit nem lehet nem összehasonlítaniForrás: AFP/Dominique Faget

"Argentína világbajnok. Ez Leo vb-je volt, de tisztelet Mbappénak" – értéket a Corriere della Sera.

Spanyolország

"Messi, megvan a trófeád. Megérdemelted" – írja a madridi székhelyű Marca,

"Messi és Argentína megszerezte a világbajnoki címet. Argentína egy történelmi döntőben, 11-esekkel győzte le a nagyszerű francia csapatot, s kiérdemelte a harmadik csillagot. A kétgólos Leónak döntő érdemei voltak a sikerben, a másik oldalon a harcos Mbappé mesterhármast ért el" – írja a katalán Mundo Deportivo.

Egyesült Államok

"Hétszeres aranylabdásként Messi gyakorlatilag mindent megnyert, amit a nemzetközi futballéletben meglehet, ennek ellenére karrierje nagy részében az argentinokat legutóbb, 1986-ban vb-győzelemre vezető Diego Maradona árnyékában játszott. A vasárnapi győzelemmel eltűnt az árnyék" – írja a Los Angeles Times.