Vágólapra másolva!

Sztoicskov Cruyfftól tanul

Sztoicskov és Cruyff 1992-ben

- Szinte hetente találkozom Johannal, mérkőzéseket nézünk meg, és közösen elemezzük a látottakat. Nem hiszem, hogy jobb tanárt találhatnék - fogalmazott Sztoicskov, aki hét évvel ezelőtt BEK-győzelmet szerzett a spanyol FC Barcelonával, amelyet a holland labdarúgó-válogatott korábbi sztárja irányított.

Hriszto Sztoicskov júniusban, az angolok elleni Eb-selejtezőn - 83 mérkőzés és 37 gól után - búcsúzott a válogatottól, amellyel 1994-ben a világbajnokság elődöntőjéig menetelt.

Minden idők leghíresebb bolgár labdarúgója a spanyolországi évek után Olaszországban, majd Japánban és Szaúd-Arábiában is idegenlégióskodott.

- Mostani munkámat jelentősen segíthetik a külföldi tapasztalatok. A bolgár labdarúgás napról napra lejjebb csúszik, aminek több oka is van. A játékosok először pénzt akarnak, s csak azt követően kívánnak jól játszani. Szerintem ennek éppen fordított sorrendben kellene történnie - nyilatkozta Sztoicskov. - A gyerek- és az ifjúsági futball minőségi javulása a sportág egészének is nagyon jót tenne. Sajnos Bulgáriában csak kevés klubban törődnek igazán az utánpótlással.

Sztoicskov új feladát rendkívül odaadóan és példamutatóan önzetlenül végzi: munkájáért nem fogad el anyagi ellenszolgáltatást.

(MTI)