Vágólapra másolva!
A múlt hét végén a Bild Zeitung tényként közölte, hogy Sáfár Szabolcs a Bundesliga élvonalába feljutott Mönchengladbachhoz szerződik. A Salzburg focikapusa hallott ugyan a németek érdeklődéséről, de még senkivel sem tárgyalt. A válogatott kapuvédő, mint beszélgetésünk során elmondta, változatlanul az osztrák bajnokságra készül.

- Van alapja a Bild Zeitung írásának?
- Remélem, van. Szerdán Németországban játszottunk edzőmeccset, és tudom, hogy ott voltak a mönchengladbachi vezetők is, akik miattam jöttek. Úgy hallottam, elégedettek voltak a látottakkal, de ennél több nem történt, engem még nem keresett meg senki. Ha fontos vagyok számukra, akkor először a Salzburggal veszik fel a kapcsolatot, s ha velük megegyeznek, akkor következek én.

- És lenne kedve a 'Gladbachhoz szerződni?
- Természetesen. Semmi bajom Salzburgban, de nagy előrelépés lenne számomra, ha a Bundesligában, egy ilyen nagy múltú csapatban védhetnék.

- Mit mondanak a menedzserei?
- Biztatnak. És ez önbizalmat ad.

- Akkora önbizalom kell ahhoz, hogy az egyik klubtól a másikhoz igazoljon az ember?
- Önbizalom mindenhez kell. Még az utcán sem lehet átmenni nélküle, nemhogy az osztrák bajnokságból a Bundesligába. Szerencse, ha valóban összejön az átigazolás, hogy legalább nyelvi nehézségeim nem lesznek, s ez igencsak megkönnyíti az átállást, a beilleszkedést.

- Mikor megy, ha megy?
- Mondtam az előbb, mi a menetrend. Hogy aztán mikor egyezik meg a két csapat egymással, ha megegyezik egyáltalán, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy Ausztriában július 31-éig lehet játékosokat szerződtetni, de a németországi átigazolási időszakról fogalmam sincs. De mindez még messze van tőlem, minden olyan távoli. Nagyon sokszor felültem már nagy klubok érdeklődésének, készülődtem, beleéltem magam, s aztán mindig hoppon maradtam. Ezért vagyok most is óvatos, az osztrák bajnokságra koncentrálok.

- Mikor kezdődik Ausztriában a bajnokság?
- Július 11-én. Addig még részt veszünk egy nemzetközi tornán a Hamburg és a Werder Bremen társaságában. A salzburgi vezetők optimisták, mert már szerződtettünk egy hondurasi focistát, Korsós Attila visszatért, és talán érkezik a dunaújvárosi Rósa Henrik is.

Burkovits Ferenc

(Magyar Hírlap)