Vágólapra másolva!
Vasárnap befejeződött Argentínában a 13. junior-világbajnokság. A húsz év alatti labdarúgók legnagyobb seregszemléjén a házigazdák válogatottja diadalmaskodott, amely a döntőben 3-0-ra győzött Ghána ellen. A bronzérmes Egyiptom lett, az afrikaiak a harmadik helyért vívott találkozón 1-0-ra nyertek Paraguay ellen.

Az U20-világbajnokságok történetében ilyen fölénnyel még nem nyert aranyérmet csapat, mint most Argentína. A dél-amerikai ország legjobbjai mind a hét mérkőzésüket megnyerték, ráadásul játszi könnyedséggel diadalmaskodtak ellenfeleik felett, hiszen a tornát káprázatos, 27-4-es gólkülönbséggel zárták. Nem hozott sok izgalmat a döntő sem, pedig a házigazdák ellenfele a Brazíliát búcsúztató ghánai válogatott volt.

A Buenos Aires-i José Amalfitani-stadionban karneváli hangulatban kezdődött mérkőzés első góljára csak a hatodik percig kellett várni a negyvenezer nézőnek, ekkor Leandro Romagnoli szabadrúgása után Diego Colotto volt eredményes. A nagy lendülettel kezdő gauchók a gyors vezetés tudatában sem álltak le, s az első negyedóra végére már el is döntötték az aranyérem sorsát: Maximiliano Rodríguez szöglete után Javier Saviola fejelt a ghánai kapuba.

A két gól cseppet sem töltötte el elégedettséggel az argentinokat, az első félóra végén előbb Saviola, majd Rodríguez adott munkát Maxwell Banahenének, az afrikaiak kapusának. A félidőt két ghánai sárga lap zárta, a fizikailag rendkívül erős vendégek ebben a periódusban nem tudtak mit kezdeni a kék-fehérek dinamikus, kombinatív játékával.

Az 57. Percben óriási helyzetet hagytak ki a hazaiak, a Saviolához hasonlóan a River Plate-ben nevelkedett Andrés D’Alessandro szöglete után Nicolás Burdisso fejelhetett egyedül, de az előrehúzodó védő hibázott. A ghánaiak ekkor többet birtokolták a labdát, de a villámgyors argentin kontrák mindig talpra ugrasztották a negyvenezer nézőt. Így történt ez a 72. percben is, D’Alessandro átadása után Rodríguez növelte az előnyt, majd perceken belül lőhetett volna akár újabb két gólt, de nem összpontosított kellően. A fiesztát az sem zavarta meg, hogy az utolsó percekben Medina szabálytalansága után tizenegyest ítélt Mejuto González játékvezető, de Abdul Ibrahim a kapu mellé lőtte a tizenegyest. A mérkőzés után a hazaiak csapatkapitánya, Julio Arca emelte a magasba, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökétől, Sepp Blattertől átvett trófeát.

A harmadik helyért:

Paraguay–Egyiptom 0–1 (0–0)
Július 8., Buenos Aires, José Amalfitani-stadion, 10 000 néző, vezette: Kamikava (japán).
Paraguay: Cáceres – Villalba, Devaca, Martínez, Benítez, Fretes, Esquivel, Estigarribia (Díaz 66.), Bareiro, Fatecha (Da Silva 71.), Sosa Talavera. Szövetségi kapitány: Maldonado.
Egyiptom: Sobhi – Abou al-Amayem, Amin, Mahmoud, Al-Atrawy, Shawky, Reyad, Shehata, Al-Jamani (Amir 90.), Abou Moslem (Abdelwahed 52.), Hamza. Szövetségi kapitány: Gharib.
Gólszerző: Al-Jamani (64.).

Döntő:

Argentína–Ghána 3–0 (2–0)
Július 8., Buenos Aires, José Amalfitani-stadion, 40 000 néző, vezette: Mejuto González (spanyol). Argentína: Caballero – Burdisso, Arca, Cetto, Medina (Seltzer 90.), Saviola, Romagnoli (Rosales 70.), Rodríguez, Colotto, Ponzio, D’Alessandro (Herrera 80.). Szövetségi kapitány: Pekerman.
Ghána: Banahene – Muntari, Essien, Villars, Pappoe, Ibrahim, Pimpong (Osei 75.), Boateng, Mensah, Pantsil, Duah (Thompson 68.). Szövetségi kapitány: Afranie.
Gólszerző: Colotto (6.), Saviola (14.), Rodríguez (73.).

Dévényi Zoltán

(FOCIVILÁG)