Vágólapra másolva!
A holland labdarúgás történetének egyik nagy egyénisége, Frank Rijkaard, úgy látszik, szereti meglepni a közvéleményt. Amikor a tavalyi Európa-bajnokságon szövetségi kapitányként nézte végig, amint a holland válogatott képtelen értékesíteni tizenegyeseit, majd az olaszok elleni kiesést követően (amelyről legkevésbé ő tehetett) lemondott, az legalább olyan szenzációt keltett, mint most az a döntése, hogy elfogadta a Sparta Rotterdam edzői posztját.

A Sparta Rotterdam fennállása során még sosem esett ki a holland élvonalból, de az idén nagyon közel került ehhez. A csapatnak ugyanis osztályozót kellett játszania a bennmaradásért, és a B csoport utolsó fordulójában, a Go Ahead Eagles ellen elért 1-1-es döntetlennel biztosította be élvonalbeli tagságát. A véres verítékkel kiharcolt bennmaradás után az együttes trénere, Wim van Hanegem jó előre figyelmeztetett mindenkit: amennyiben a csapatot nem erősítik meg kellőképpen, akkor a következő idényben semmi jóra nem számíthatnak a drukkerek.

Márpedig a klubvezetés nehézkesen kezdett hozzá a nyári erősítésekhez, ezért Van Hanegem úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését, mert nem akart még egy idényt a kiesés elleni harccal tölteni. Nem kis meglepetést okozott, amikor a Sparta szóvivője bejelentette: a távozó edző utódja nem más, mint a volt szövetségi kapitány, Frank Rijkaard. Az egykori világklasszist ugyan a hírek szerint több külföldi klub is csábította, nem is akármilyen nevek (állítólag az AC Milan is szívesen látta volna a kispadján), de a szakember úgy döntött, hogy klubedzői karrierjét otthon kezdi el. "Olyan munkát akartam, ahol nincs azonnali eredménykényszer, és a felkészülési időszakot nyugodtan dolgozhatom végig. Ráadásul ez egy patinás egyesület, amelynek rendkívül sok szimpatizánsa van Hollandiában" - fejtette ki Rijkaard, aki elmondta, döntését azután hozta meg, hogy tárgyalt a rotterdamiak volt trénerével, Van Hanegemmel is.

Az újdonsült trénernek a Sparta legtehetségesebbnek tartott futballistáját, David Mendes da Silvát is sikerült meggyőznie arról, hogy ne igazoljon a Newcastle Unitedbe. Pedig a 18 esztendős futballista már mindenben megegyezett a Szarkákkal, ám miután egy amszterdami étteremben négyszemközt is elbeszélgetett Rijkaarddal, meggondolta magát. "Korábban minden a távozás mellett szólt. Elment a csapat legjobbja, El-Kattabi és az edző is, nem voltak új igazolások, reménytelennek tűnt a helyzet a Spartánál. Most viszont minden megváltozott, és azzal, hogy Rijkaard lesz az edzőm, egy álmom vált valóra" - nyilatkozta az utánpótlás-válogatott középhátvéd.