Vágólapra másolva!
A Werder Bremen szurkolói nagyon aggódtak, hogy házi gólkirályuk, a perui Claudio Pizarro távozásával ki fogja rugdosni a gólokat. Nos, a brazil Aílton hamar választ adott a kérdésre, hiszen a második fordulóban a Cottbus ellen rögtön két alkalommal talált be a kapuba.

Fotó: Reuters
Ailton eddig pazarul he-
lyettesíti Pizarrót

Első klubja a helyi Nogir nevű alakulat volt, de tehetségére hamar felfigyeltek, és a Sao Paulo-i Mogi Mirim szerződtette. Itt azonban nem sikerült neki a nagy áttörés, így hamar hazatért, és recifei (ez Pernambuco állam fővárosa) Santa Cruz futballistája lett. Ebben a csapatban érte el az első sikerét, 1995-ben ugyanis első helyen végzett az állami bajnokságban, a döntőben gólt is szerzett. El is vitte őt a campinasi Guarani, amely már a brazil labdarúgás első vonalában szerepel. 1996-ban az országos bajnokságban tíz alkalommal volt eredményes, a következő évben pedig 14 alkalommal talált be a paulista pontvadászatban.

A következő idényben is jó volt hét gólra, ezt követően azonban Mexikóba szerződött, mégpedig a Monterrey együttesébe. Itt sem ment neki rosszul a gólszerzés, ám ennek ellenére meglepetést keltett, amikor a Werder Bremen 1998 őszén klubrekordnak számító összegért, 5,5 millió márkáért szerződtette. A brazil támadó kisebb súlyfelesleggel küszködve érkezett Brémába, és ez Felix Magathnál nem sok jót ígért. Nem sokkal a bajnokság vége előtt azonban Magathot menesztették, és utódja, Thomas Schaaf megbízott a brazilban. Aílton testalkata ugyan továbbra is kissé az egykori újpesti kedvencre, Bácsi Sanyira hasonlított, de rendszeresen betalált a kapuba: az 1999-2000-es idényben 12-szer, a legutóbbi szezonban pedig 14 alkalommal. Gömbölyű termete és kezdősebessége miatt a szurkolók csak puskagolyónak becézik, ami annyiban is találó, hogy legalább olyan pontos is.