Vágólapra másolva!
Anglia már futball-lázban ég, noha a hivatalos versenyidény csupán egy hét múlva kezdődik, a Premier League hagyományos nyitányára, az angol Szuper Kupára (Charity Shield) már vasárnap sor kerül. A sorozat fennállása során először a cardiffi Millennium Stadionban csap össze a bajnok Manchester United és az FA Kupa-győztes Liverpool.

Az első Charity Shield-mérkőzést 1908-ban rendezték, akkor a bajnok Manchester United és a déli liga bajnoka, a Queens Park Rangers mérkőzött, és az abszolút amatőr versengést, megismételt meccsen a MU 4-0-ra nyerte.

Az első amatőr-profi összecsapásra 1913-ban került sor, amikor a két vég válogatottja megmérkőzött és a profik 7-2-ra nyertek. Persze, ez nem volt mindig ilyen egyértelmű, hiszen az amatőrök 1925-ben és 1926-ban is nyertek 6-1-re, illetve 6-3-ra. A Charity Shield igazán komollyá 1974-től vált, amikor Ted Croker, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) főtitkára javaslatára az esemény örökös helyszínéül a Wembleyt jelölték ki és a mérkőzés egyben a hivatalos idénynyitó lett.

Az első összecsapáson a Liverpool a Leeds Uniteddel mérkőzött és 1-1-es döntetlen után büntetőkkel 6-5 re nyert. A Wembleyben rendezett mérkőzések 27 éve alatt az FA több mint hatmillió fontot osztott szét jótékony célokra (emiatt charity, azaz jótékonyság a Szuper Kupa hivatalos neve).

A Manchester az elmúlt 10 esztendő alatt 7 alkalommal is játszott a Szuper Kupában, a Liverpool viszont az 1992-es, Leeds elleni 4-3-as vereség (Cantona mesterhármasával!) óta nem jutott a trófea közelébe. Eddig mindkét csapat 11-11 alkalommal nyert, így idén a "meccsnull" változni fog. A Liverpool tavaly három trófeával gazdagodott: a már említett FA Kupa-elsőség mellett a Worthington Kupát (vagyis a Ligakupát) és az UEFA Kupát is megnyerte Gerard Houllier gárdája.

A Liverpool jó formában van, erre példa a BL-selejtezőben elért 5-0-s siker a finn Haka otthonában. "Mi is jók vagyunk, a Manchester is kiváló. A támadófutball két tökéletes csapata jó meccset játszik majd" - mondta Houllier.

A MU az utóbbi három évben hadilábon állt a szerencsével: 1998-ban és 1999-ben az Arsenal, tavaly pedig a Chelsea fosztotta meg a győzelemtől. Ellenben minden alkalommal bajnok lett, tehát a rossz Szuper Kupa-szereplés kivételesen jó ómen. A csapatból Teddy Sheringham távozott, őt a Tottenham csábította el. Cserébe érkezett a holland Ruud van Nistelrooy (PSV) és az argentin Juan Sebastian Veron (Lazio), akikkel egyaránt a kezdőcsapatban számol Sir Alex Ferguson menedzser.

Az FA egyébként a tervezettnél egy órával korábban, magyar idő szerint 3 órakor rendezi a mérkőzést, ugyanis félő, hogy a szurkolók nem tudnak hazautazni a walesi Cardiffból.

Pincési László

(SZTÁR Sport)