Vágólapra másolva!
Nem csak a magyar és a német együttes lép pályára ma este, Európa-szerte rengeteg barátságos mérkőzést játszanak a világbajnoki selejtezőkre való felkészülés jegyében. A tizenhét összecsapásból előzetesen a francia-dán és az angol-holland találkozó tűnik a legérdekesebbnek. Két tétmérkőzésre is sor kerül,  vb-selejtezőn  Jugoszlávia a Feröer-szigeteket, Észtország pedig Ciprust fogadja.

Franciaország-Dánia: A Nantes-ban rendezendő mérkőzés legnagyobb tétje az, hogy sikerül-e a dánok szövetségi kapitányának, Morten Olsennek megőriznie veretlenségi sorozatát, amely már tíz mérkőzés óta tart. Olsen a tavalyi Európa-bajnokság után vette át a nemzeti tizenegy irányítását, és a csapat azóta egyszer sem kapott ki, sőt, vezeti selejtezőcsoportját Csehország és Bulgária előtt. A vendégeknél biztosan nem lesz ott a csapatban a sérüléséből még nem teljesen felépült Martin Jörgensen és Claus Jensen, valószínűleg a kezdők között kap ellenben helyet Peter Nielsen, a Borussia Mönchengladbach futballistája, aki utoljára majd öt éve húzhatta fel a címeres mezt. A galloknál nincsenek meglepetések, a francia gárda minden bizonnyal lehető legjobb összeállításában lép majd pályára. A hazaiak ebben az évben otthon már győztek Németország, Japán és Portugália ellen is, méghozzá úgy, hogy egyetlen gólt sem kaptak, így Olsen veretlenségi sorozata komoly veszélyben van.

Anglia-Hollandia: A londoni találkozón jó néhány játékos számára nem lesz könnyű eldönteni, hogy ki is a csapattársa, és ki van ellene, hiszen a holland együttes tagjainak nagy része éppen a ködös Albionban keresi kenyerét. A németalföldiek várható kezdő csapatából Edwin van der Sar, Jaap Stam, Boudewijn Zenden és Ruud van Nistelrooij is Angiában futballozik. Mindkét együttes meglehetősen tartalékosan lép majd pályára, sok futballista ugyanis sérülés miatt lemondta a szereplést. A hazaiaknál Emile Heskey és Nicky Butt lépett vissza az utolsó pillanatban, míg a vendégeknél Sander Westerveld került ki a kezdők közül. Ennek megfelelően valószínűleg mind az angolok, mind a hollandok újoncot avatnak majd: a briteknél az előző szezon nagy felfedezettje, Owen Hargreaves minden bizonnyal a kezdő tizenegyben kap helyet, míg a vendégeknél a Celtic FC szélsője, Bobby Petta és a Schalke 04 középpályása, Nils Oude Kamphuis mutatkozhat be a nemzeti csapatban. Erre már csak azért is nagy az esély, mert a két szövetség megegyezett abban, hogy az edzők akár tizenegy cserét is végrehajthatnak majd a meccsen.

Oroszország-Görögország: A hellének a múlt héten választottak új szövertségi kapitányt Otto Rehhagel személyében, de a német szakember még nem ül le a csapat kisapdjára, egyelőre csak a lelátóról figyeli a válogatottat. Helyette az Andreasz Mihalopulosz, Nikosz Hrisztidisz páros irányítja majd a görögöket, s a távozó edzőknek az utolsó pillanatban még két játékost be kellett hívniuk a keretbe különböző sérülések miatt. A hazaiaknál Oleg Romancev két újoncot is avathat a tizennyolc esztendős Murat Izmajlov és Andrej Karjaka személyében - utóbbiért az oroszok nagy küzdelmet vívtak az ukránokkal, hiszen a játékos származása végett akár keleti szomszédunk válogatottjában is szerepelhetne. Karjaka azonban inkább a szbornaját választotta. Érdekes még a kapusposzt kérdése a hazai csapatban, az első számú portás, Ruszlan Nyigmatullin ugyanis megsérült, így Oleg Romancevnek minden bizonnyal Alekszandr Filimonovot kell majd beállítania a kapuba. Azt a Filimonovot, akit valósággal elüldözött kubcsapatától, a Szpartak Moszkvától. A találkozó egyébként különleges lesz a hazaiak számára, hiszen ez lesz az 500. hivatalos válogatott mérkőzés, amit az orosz (illetve korábban a szovjet) válogatott játszik.

Jugoszlávia-Feröer-szigetek: A plávik számára kötelező a győzelem az északiak ellen, hiszen a jugók korábbi gyengébb eredményeik miatt már nem hibázhatnak. A gárda szövetségi kapitánya, Dejan Szavicsevics ennek megfelelően a lehető legjobb összeállításban küldi pályára a válogatottat, a feröeriek kapuját valószínűleg a Predrag Mijatovics, Szavo Milosevics duó rohamozza majd, de szükség esetén pályára küldhető Darko Kovacsevics és Mateja Kezsman is.

Ausztria-Svájc: A helvéteknél új szövetségi kapitány mutatkozik be ezen a mérkőzésen. Jakob Kühn az argentin Enzo Trossero lemondása után került a válogatott élére. A szakember nem számíthat a sérült Stéphane Chapuisat-ra, Stefan Henchozra és Andreas Zwyssigre, egy év után viszont ismét együtt focizhat a válogatottban is a két Yakin testvér, Murat és Hakan, akik klubcsapatukban, az FC Baselben is együtt szerepelnek. A sógoroknál is van pár hiányzó, akik közül a leginkább Harald Cerny, Martin Stranzl és Markus Schupp távollétét érezheti meg Otto Baric együttese, amely ezzel a találkozóval a szeptemberi, Spanyolország elleni világbajnoki selejezőre készül.

Szlovénia-Románia: A román válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, Gheorghe Hagi nélkül utazott el Szlovéniába, az egykori világsztárt ugyanis veseproblémái miatt meg kellett műteni. A kispadon így asszisztense, Gavrila Balint ül majd. A találkozó minden bizonnyal Doriel Munteanu számára lesz a legemlékezetesebb, a középpályás ugyanis századik válogatottságát ünnepelheti majd. Visszatér a román nemzeti tizenegybe a veterán Gheorghe Popescu is, aki a tavalyi Európa-bajnokság után lemondta a válogatottságot, de most Hagi külön kérésére mégis csatasorba állt.

Csehország-Koreai Köztársaság: A csehek szövetségi kapitánya, Jozef Chovanec minden bizonnyal kísérletezésre hasznája majd az ázsiaiak elleni mérkőzést. A szakember leginkább arra kíváncsi, hogy új védelme miként fog helytállni, a hátsó alakzatban ugyanis valószínűleg szerepel majd a Sparta Praha védője, Zdenek Grygera, aki korábban még nem játszott a válogatottban, illetve a Slovan Liberec futballistája, Petr Johana, aki eddig csak perceket kapott a címeres mezben. Némi kavarodást okozott, hogy Tomás Repka nem érkezett meg időben Prágába, sőt, még csak nem is jelezte, hogy késni fog, így lehet, hogy ezzel el is játszotta válogatottsági esélyeit. A középpálya jobb oldalán szintén újoncot avathatnak a csehek Ludek Straceny, a Viktoria Zizkov futballistája személyében.

Írország-Horvátország: Két érdekesség a mérkőzéssel kapcsolatban: a hazaiaknál Steve Staunton a kilencvenedik válogatottságát ünnepelheti, ami új ír rekord, míg a horvátoknál valószínűleg a kezdő csapatban kap helyet a Hajduk Split kapusa, Stipe Pletikosa, aki az egyetlen otthon játszó futballista a vendégek keretében.

Lettország-Ukrajna: Akárcsak az MLSZ, a Lett Labdarúgó Szövetség is ünnepel, mégpedig megalapításának kilencvenedik évfordulóját. További hasonlóság, hogy akárcsak a német válogatott a Népstadionban, az ukránok is tartalékosan szerepelnek majd Rigában. Legnagyobb sztárjuk, Andrij Sevcsenko Milánóban maradt, mert édesapja hirtelen megbetegedett.

Korábban:

Kapitányok nélkül a románok Ljubljanában

Rehhagel a görög szövetségi kapitány