Vágólapra másolva!
Az elmúlt három esztendőben az angol bajnokság meglehetősen unalmas volt, legalábbis ami az aranyéremért folytatott küzdelmet illeti: a Manchester United ugyanis évről évre egyre nagyobb fölénnyel végzett az élen. A brit futballszerető közvélemény most abban reménykedik, hogy a Vörös Ördögök bajnoki monopóliuma végre megszakad, és valamelyik klub megelőzi Sir Alex Ferguson együttesét. Erre azonban azért kevesen fogadnának Angliában.

Ruud van Nistelrooij
Ruud ontja a gólokat, legutóbb a szerdai angol-holland meccsen talált
Manchester United

Eddig két labdarúgót igazolt a klub: a holland Ruud van Nistelrooy a csatársort hivatott erősíteni, míg az argentin Juan Sebastián Verón a már eddig is bomba erős középpályára érkezett, mégpedig angol átigazolási rekordot jelentő összegért. Az eddigi előkészületi mérkőzésen Verón kiválóan játszott, az angol sajtó ódákat zeng róla, úgy tűnik tehát, hogy a Manchester nem csinált rossz vásárt. Kérdés, nem okoz-e majd konfliktusokat az, hogy ezzel a lépéssel David Beckham valószínűleg elveszti eddigi prímásszerepét a gárdán belül. Az mindenesetre tény, hogy a Manchester United játékoskerete minden korábbinál erősebb, és ha még az argentin Juan Sorínt is leigazolják a Vörös Ördögök (mert az utóbbi időben ilyen híreszteléseket is hallani), akkor kegyetlenül nehéz lesz őket megelőzni.

Az Arsenal azonban éppen erre készül, az Ágyúsoknak ugyanis már elegük van abból, hogy mindig csak ezüstérmet szereznek a MU mögött. A londoni egyesülethez az erősítés jegyében öt új futballista is érkezett, míg a kulcsemberek közül senki sem távozott. Patrick Vieira ugyan kacérkodott más klubokkal, sőt kijelentette: ha a klub nem erősít megfelelően, akkor mindenképpen eligazol, de a rengeteg új futballista érkezése meggyőzte őt is. Persze ennyi új játékost nem könnyű beépíteni a csapatba, még ha az előkészületi mérkőzések alapján úgy is tűnik, hogy a friss szerzemények közül egyedül a hátvéd Sol Campbell és a középpályás Giovanni van Bronckhorst lesz a kezdők között. Különösen Campbelltől várnak sokat az Arsenal szurkolói, de a válogatott védőnek az eddigi barátságos mérkőzéseken nem nagyon ment a játék, mentségére legyen mondva, hogy kisebb sérüléssel kezdte az idényt. A csatársorba igazolt Francis Jeffers sem váltotta meg eddig a világot, ő valószínűleg először csak kispados lesz, míg a japán Inamoto Junicsi leigazolása inkább amolyan "figyelemfelkeltő" húzásnak tűnik, nyitásnak a japán üzleti piac felé.

A harmadik aranyesélyes a Liverpool lehet, amely az előző idényben páratlan bravúrt hajtott végre: mindhárom kupát, amelyikben csak elindult, megnyerte. A triplázásból főleg az FA-kupa és az UEFA-kupa megnyerése jelentett hatalmas elégtételt a Vörösök szurkolóinak, akik az előző években már-már hozzászoktak ahhoz, hogy csapatuk semmit sem nyer. Most viszont egyszerre három sorozatban is a Poolé lett az elsőség, ráadásul a gárda dobogón végzett a bajnokságban, a fanatikusok pedig ezt a sikert leginkább a tréner, Gérard Houllier érdemének tulajdonították. Való igaz, a francia szakember igazi csapatot kovácsolt a sztárokkal teletűzdelt játékoskeretből, és hogy szerinte sem kell ennél sokkal jobb garnitúra a sikerekhez, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindössze egy futballistát igazolt a nyáron. A fiatal norvég John Arne Riise inkább a jövő szempontjából számít jó befektetésnek, a szezon folyamán tehát valószínűleg ugyanaz a csapat szerepel majd az Anfield Roadon, amely az előző idényben is. A remek kupaszereplés után mindenesetre az elsődleges cél a bajnoki cím, amelyet utoljára 11 éve hódított el a klub.

Campbell, Viduka
Sol Campbell (B) klubot váltott, a Leeds vezére, Mark Viduka azonban maradt, ahol volt
Leeds United

A titkos befutók közé sorolható a Chelsea is, amely az előző idényben pocsék rajt után végül egész szépen feltornázta magát a tabellán. Akkor úgy tűnt, hogy az olasz tréner, Claudio Ranieri nem annyira a világsztárokra, hanem inkább (részben saját nevelésű) fiatalokra igyekszik építeni csapatát, ám a nyáron ez a tézis megdőlni látszik. A Kékek ugyanis régi (rossz?) hagyományaiknak megfelelően megint rengeteg pénzt költöttek nemzetközi szinten is jó névnek számító futballistákra. Igaz, közülük egyedül a francia Emmanuel Petit számít idősebbnek, a többiek a fiatalabb évjárathoz tartoznak, de Ranierinek így sem lesz egyszerű dolga, ha folytatni akarja a bajnokság végi remeklést. Frank Lamparddal, William Gallasszal és Boudewijn Zendennel a játékoskeret ugyan erősödött, de ha valamelyikük kispadra kerül, akkor minden bizonnyal nehezen emészti meg a mellőzést, így ismét előjönnek a régi problémák, amelyek korábban Ruud Gullit, majd Gianluca Vialli idejében is a sikertelenség fő előidézői voltak.

Ezen az öt gárdán kívül nehéz elképzelni, hogy bármelyik csapat is versenyben legyen az aranyéremért, de még a dobogóért is, bár a meglepetéseket sohasem lehet kizárni a Premier League-ben. Az újonc Fulhamtól például sokan azt várják, hogy az élmezőnyben szerepel majd, és ezt leginkább arra a teljesítményre alapozzák, amit Jean Tigana együttese az előző idényben a második vonalban nyújtott. A londoni klub valóban utcahosszal nyerte meg a First Division küzdelmeit, és Tigana személyében rendkívül jó edzővel rendelkezik, de a játékoskerete egyelőre csak csekély mértékben erősödött. A holland portás, Edwin van der Sar leigazolása (körülbelül hétmillió fontért) azonban jelzi, hogy a pénz nem akadály a klub számára, és maga Tigana is kijelentette, hogy a bajnokság kezdetéig még három-négy, élvonalbeli tapasztalattal is rendelkező futballistát szeretne igazolni.

Az elmúlt szezon meglepetéscsapata, az Ipswich Town is igyekezett tartani a színvonalat. Válogatott kerettag kapusuk, Richard Wright ugyan az Arsenalba igazolt (ahol valószínűleg csak kispados lesz David Seaman mögött), érkezett viszont négy új szerzemény is. Igaz, közülük hárman is alacsonyabb osztályban szerepeltek korábban (Tommy Miller egyenesen a negyedik vonalból érkezett), de a csapat edzője, George Burley korábban már bebizonyította, hogy a leírt labdarúgókból is ütőképes együttest tud kovácsolni. Ráadásul úgy tűnik, a mester nem beszélt a levegőbe, amikor arról nyilatkozott, hogy egy igazi nagyágyút szerződtetnek Spanyolországból: a klub ugyanis közel áll ahhoz, hogy leigazolja a nigériai válogatott George Finidit az RCD Mallorcától.

Teddy Sheringham
A jó öreg Teddy - miután Van Nistelrooy "elűzte" Manchesterből - visszatért a Spurshöz
Tottenham Hotspur

Az egyik legfanatikusabb szurkolótábora Angliában a Newcastle Unitednek van, ám a Szarkák az elmúlt években nem nagyon kényeztették el a Toon Armyt. Az eredménytelenségben nagy szerepet játszott az a tény is, hogy a csapatkapitány és élő klublegenda, Alan Shearer az elmúlt másfél évben kis túlzással több időt töltött a műtőasztalon, mint a futballpályán, ráadásul a helyére igazolt Carl Cort is sokat hagyott ki sérülés miatt. A nyáron ennek megfelelően két támadó érkezett a klubhoz: a walesi Craig Bellamy és a francia Laurent Robert. Utóbbiért a csapat trénere, Bobby Robson valóságos háborút vívott, de végül elérte célját, a gall szélső a Newcastle-é lett. Tőle meglehetősen sokat vár az ősz szakember, a szurkolókat például azzal kecsegtette, hogy Robert még honfitársát, David Ginolát is felülmúlja, márpedig nála nagyobb közönségkedvenc nem futballozott az utóbbi időben a St. James’ Parkban.

A Charlton Athletic és a Southampton is megkapaszkodott a középmezőnyben az előző idényben, és mindkét együttes szeretné is megtartani ezt a pozíciót. Erre inkább a londoniaknak van esélyük, hiszen tőlük egyetlen kulcsember sem távozott, érkezett viszont Jason Euell a Wimbledontól, illetve Luke Young a Tottenhamtől. A Szentek számára nagy kérdés, hogy a bajnokság végén ideiglenesen kinevezett tréner, Stuart Gray mit tud kezdeni a kerettel, amelyből elment ugyan a marokkói Haszan Kaslul, érkezett viszont (mégpedig klubrekordot jelentő összegért) Rory Delap a Derby Countytól.

A West Ham Unitedet viszont akár a kiesés szele is megérintheti, hiszen a szakvezető, Harry Redknapp távozásával alaposan meggyengült a csapatszellem, és a játékoskeret sem erősödött, hiszen eligazolt Frank Lampard és a közel negyvenévesen is szellemi vezérnek számító Stuart Pearce is.

Valószínűleg a kiesés elkerülése lesz a legfőbb célja a Derby Countynak is, bár a Kosoknál tovább erősödött az olasz kapcsolat. Stefano Eranio ugyanis a maradás mellett döntött, és érkezett az egykori világklasszis, Fabrizio Ravanelli is. Az FC Flora Tallinn elleni előkészületi mérkőzésen mindketten eredményesek voltak, de rossz ómen lehet a szurkolók számára, hogy amikor Ravanelli legutóbb Angliában szerepelt, akkor klubja, a Middlesbrough kiesett a legjobbak közül.

A Fulhamen kívüli másik két újonc, a Bolton Wanderers és a Blackburn Rovers sem tűzhet ki más célt maga elé, mint a bennmaradást, ami főleg a Boltonnak lesz nagyon nehéz feladat, hiszen a Blackburn tele van az élvonal légkörét már megízlelt profikkal.

Arsenal FC
Érkezett:
Jeffers (Everton FC), Van Bronckhorst (Rangers FC), S. Campbell (Tottenham Hotspur), R. Wright (Ipswich Town), Hojsted (B36 Tórshavn), Inamoto (Gamba Osaka)
Távozott:
Vivas (Internazionale), Malz (1. FC Kaiserslautern)

Aston Villa
Érkezett:
Mellberg (Racing Santander), Schmeichel (Sporting Lisboa), Speranza (Eintracht Frankfurt), Kaslul (Southampton), Hadzsi (Coventry City)
Távozott:
Joachim (Coventry City), James (West Ham United), Southgate (Middlesbrough FC)

Blackburn Rovers
Érkezett:
Greer (Clyde), Grabbi (Ternana), Tugay (Rangers FC)
Távozott:
Hardy (Oldham Athletic), Bingham (Mansfield), Corbett

Bolton Wanderers
Érkezett:
Southall (Gillingham), J. Smith (Bishop Auckland), D. Diawara (Torino), Nisizava (Cerezo Osaka), H. Pedersen (Silkeborg IF)
Távozott:
O’Kane (Blackpool), Glennon (Hull City), R. Elliott (Newcastle United), Passi, Phillips, Summerbee

Charlton Athletic
Érkezett:
Euell (Wimbledon FC), Young (Tottenham Hotspur)
Távozott:
Caig (Hibernian), K. Izzet (Colchester United), Hunt (visszavonult), Bagheri

Chelsea FC
Érkezett:
Lampard (West Ham United), Gallas (Olympique Marseille), Petit (FC Barcelona), De Cesare (Lazio), Zenden (FC Barcelona)
Távozott:
Poyet (Tottenham Hotspur), Wise (Leicester City), Lambourde (SC Bastia), Reddington (Mansfield), Leboeuf (Olympique Marseille), Harley (Fulham FC), Broad, Nicchols

Derby County
Érkezett:
Ravanelli (Lazio), Daino (AC Milan)
Távozott:
Delap (Southampton), Doherty

Everton FC
Érkezett:
Stubbs (Celtic FC), Radzinski (RSC Anderlecht)
Távozott:
Jeffers (Arsenal FC), Watson (Tranmere Rovers), S. Hughes (Watford), Jevons (Grimsby Town), Gough

Fulham FC
Érkezett:
Van der Sar (Juventus FC), Harley (Chelsea FC)
Távozott:
Peschisolido (Sheffield United), Morgan, Phelan, W. Collins, Sahnoun, Bittner, Gabbiati, Neilson, Riedle

Ipswich Town
Érkezett:
Pablo (Celta Vigo), Miller (Hartlepool United), Marshall (Norwich City), Hogg (York City)
Távozott:
R. Wright (Arsenal FC), Scowcroft (Leicester City), Scales, Friars

Leeds United
Érkezett:
-
Távozott:
Feeney (Bornemouth), Dixon (Barnsley), Hackworth (Notts County)

Leicester City
Érkezett:
Wise (Chelsea FC), Scowcroft (Ipswich Town), Walker (Tottenham Hotspur), Lyth (Scarborough)
Távozott:
Campbell (Grimsby Town), Dudfield (Hull City), Cresswell (Preston North End)

Liverpool FC
Érkezett:
Riise (AS Monaco)
Távozott:
Ziege (Tottenham Hotspur), Maxwell (Cardiff City), I. Armstrong (Port Vale)

Manchester United
Érkezett:
Van Nistelrooy (PSV Eindhoven), Verón (Lazio), Rowe (Preston North End)
Távozott:
Sheringham (Tottenham Hotspur), Walker (Shrewsbury Town), Cosgrove (Motherwell), Goram

Middlesbrough FC
Érkezett:
Sz. Németh (Inter Bratislava), Southgate (Aston Villa)
Távozott:
Karembeu (Olympiakosz), Maddison (Darlington), Pallister (visszavonult)

Newcastle United
Érkezett:
Robert (Paris-SG), Bellamy (Coventry City), R. Elliott (Bolton Wanderers)
Távozott:
Hamilton (Cardiff City), Glass (Watford), Gallacher, McMahon, Cordone

Southampton FC
Érkezett:
Delap (Derby County). A. Svensson (IF Elfsborg), Eyene (RCD Espanyol)
Távozott:
Kaslul (Aston Villa), Warner (Cambridge United)

Sunderland FC
Érkezett:
Laslandes (Girondins Bordeaux), Medina (Argentinos Juniors), Mercimek (FC Haarlem), Haas (Grasshoppers)
Távozott:
Freedgard (FC Köbenhavn), Núnez (Nacional)

Tottenham Hotspur
Érkezett:
Poyet (Chelsea FC), Sheringham (Manchester United), Jalal (Hastings Town), Bunjevcsevics (Crvena Zvezda), Ziege (Liverpool FC)
Távozott:
S. Campbell (Arsenal FC), Fenn (Peterborough), McEwan (Queen’s Park Rangers), Fortune (Bristol City), Burke (Bristol City), Partin (Trelleborgs IF), Walker (Leicester City), Young (Charlton Athletic)

West Ham United
Érkezett:
James (Aston Villa)
Távozott:
Lampard (Chelsea FC), Forbes (Queen’s Park Rangers), Bullard (Peterborough), S. Pearce (Manchester City), Zamperini (Portsmouth), Angus (Cambridge United), Foyewa (Bournemouth), Suker, Etherington

Korábban az [origo]-ban: