Vágólapra másolva!
Miközben a futballvilág leginkább Európára figyel, Trinidad és Tobagóban a hét második felében megkezdődött a 17 éven aluliak világbajnoksága, amelyen 16 csapat vesz részt. Az első két csoportban csütörtökön, illetve pénteken le is játszották az első mérkőzéseket, és az eredmények azt mutatják, hogy nincsen nagy különbség a gárdák között, hiszen mindegyik találkozón csak egy gól volt a különbség az ellenfelek között.

A nyitótalálkozót természetesen a házigazdák játszották, és a Port of Spain-i Hasley Crowd-stadionban több mint tízezren szurkoltak a karibi gárdának. A horvátok, akik tavasszal a korosztályos Európa-bajnokságon némi meglepetésre a harmadik helyet szerezték meg, kemény ellenfélnek bizonyultak a hazaiak számára. Pár perccel a lefújás előtt a trinidadiak védője, Hamid a tizenhatoson belül szabálytalankodott Grguroviccsal szemben, és a megítélt tizenegyest az európaiak csapatkapitánya, Kranjcar értékesítette. A szünet után rákapcsoltak a hazaiak, és Blackman parádés egyéni akcióját követően ki is egyenlítettek. A végül azonban mégis a horvátok örülhettek, hiszen Jones kezezését követően ismét tizenegyeshez jutottak, amit Kranjcar (aki egyébként a Dinamo Zagreb futballistája) nem hibázott el.

A csoport másik mérkőzésén a sorsolás szeszélye folytán megismétlődött a két évvel ezelőtti U17-es világbajnokság döntője, vagyis a címvédő Brazília és az ezüstérmes Ausztrália találkozott egymással. A dél-amerikaiak végigtámadták a találkozót, de sokáig úgy tűnt, hogy akárcsak két évvel ezelőtt a fináléban, az auszik (vagy ahogy becézik őket, a Joey’s) kihúzzák egy gól nélküli döntetlennel, köszönhetően kapusuk, Nathan Coe remeklésének. A portás azonban a 76. percben Anderson lövésénél tehetetlen volt, így a három pont a selecaóé lett.

A B csoport találkozóit a vadonatúj bacoleti stadionban rendezték, amelyet a legismertebb trinidadi futballistáról, a Manchester Unitedben szereplő Dwight Yorke-ról neveztek el. Előbb az Egyesült Államok és Japán együttese lépett pályára, és hiába szerepelt az amerikaiaknál két olyan futballista, akik már profiként keresik kenyerüket az MLS-ben, a három pont az ázsiaiaké lett. A mérkőzés egyetlen gólját Abe Jutaro szerezte, aki a Toko Gauken középiskola tanulója és futballistája.

Ezt követően igazi rangadóra került sor, hiszen Franciaország ellenfele Nigéria volt. A franciák utoljára 1987-ben jutottak ki az U17-es vébére, és rendkívül erős kerettel érkeztek Trinidadra, ám az afrikai csapat így is nyerni tudott ellenük. A Szuper Sasok az első félidő közepén szerezték meg a vezetést Shaubi révén, amit követően a gallok heves rohamozásba kezdtek, de a nigériaiak kapusa, Bassey mindent védett. A 75. percben a csereként beállt Brown fejesével növelték előnyüket, és hiába szépített Sinama Pongolle (aki a neve alapján akár a nigériai gárdában is szerepelhetne), a franciák erejéből az egyenlítésre már nem futotta.

A csoport

Trinidad és Tobago - Horvátország 1-2
Port of Spain, Hasley Crowd-stadion, 10 500 néző
gól: Blackman (57.), ill. Kranjcar (11-esből 43. és 67.).

Ausztrália - Brazília 0-1
Port of Spain, Hasley Crowd-stadion, 10 500 néző
gól: Anderson Costa (76.).

B csoport

Egyesült Államok - Japán 0-1
Bacolet, Dwight Yorke-stadion, 7500 néző
gól: Abe (12.).

Franciaország - Nigéria 1-2
Bacolet, Dwight Yorke-stadion, 7000 néző.
gól: Sinama Pongolle (87.), ill. Shaibu (24.), Brown (75.).