Vágólapra másolva!
Alaposan belehúztak a csapatok a Premier League ötödik fordulójának szombati játéknapján, hiszen a hat találkozón 26 gól született, ami meccsenkénti négyes gólátlagnál is jobb. Az átlagot leginkább a Newcastle - Manchester mérkőzés javította fel a maga hét találatával, de a derby-i Pride Parkban, a liverpooli Goodison Parkban és a londoni Craven Cottage-ban sem unatkoztak a drukkerek.

A Newcastle United - Manchester United mérkőzés pár évvel ezelőtt még szuperrangadónak számított, de azóta a Szarkák visszaestek a középcsapatok szintjére. Ebben a szezonban azonban a Newcastle-nak megint remekül megy a játék, és ezt a Manchester ellen is bizonyították. A csapat méltóképpen akarta ünnepelni, hogy Bobby Robson éppen századik alkalommal ül a klub kispadján, és az első perctől kezdve nekiesett a vendégeknek, akiknél ezúttal Paul Scholes maradt ki a kezdők közül.

A Szarkák már a negyedik percben megszerezték a vezetést az új közönségkedvenc, a francia Laurent Robert jóvoltából, aki egy szabadrúgást bombázott a felső sarokba. Az előny azonban nem sokáig tartott, mert a Vörös Ördögök új igazolása, Ruud van Nistelrooy is beköszönt, de Rob Lee tett arról, hogy a Toon Army (ez a Newcastle United fanatikusainak beceneve) ismét teli torokból üvölthessen, igaz, ehhez kellett Fabien Barthez is, aki alaposan elnézte a hazaiak középpályásának majd 30 méteres lövését. A szünetben tehát 2-1 volt az állás, de hat perccel az újrakezdés után már 3-1 állt az eredményjelző-táblán: Ronert szögletét a görög Nikosz Dabizasz közvetlen közelről vágta a hálóba.

Úgy tűnt tehát, hogy eldőlt a három pont sorsa, de a Manchester sosem adja fel. Negyedóra elteltével már megint egyenlő volt az állás, köszönhetően Ryan Giggs és Juan Sebastian Verón találatainak. Az utolsó húsz percben elképesztő küzdelem alakult ki a győztes gólért, amit végül Alan Shearer szerzett meg. A veterán támadó pályafutása során sohasem szenvedett vereséget a Manchester Unitedtől olyan meccsen, amikor gólt szerzett, és a sorozat most sem szakadt meg: a 82. percben lövése a vendégek védőjéről, Wes Brownról pattant a hálóba. Az utolsó percben ismét felforrósodtak a kedélyek, Roy Keane és Shearer csapott össze a labdáért, és a MU "kemény embere" megpróbált behúzni egyet a csatárnak. Ez ugyan nem sikerült, de a bíró a szándékot is piros lappal "jutalmazta".

Nagy küzdelmet hozott a liverpooli derbi is, amely Everton-örömmel kezdődött, de Liverpool-diadallal fejeződött be. Kevin Campbell már az ötödik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, de a Vörösök számára már sok lett volna egymás után háromszor kikapni, és ezért inkább ráléptek a gázra. Előbb az angol labdarúgás új üdvöskéje, Steven Gerrard bombázott a felső sarokba, ezt követően Michael Owen értékesítette az Emile Heskey buktatásáért megítélt tizenegyest (a támadónak ez volt az első gólja egykori kedvenc csapata, az Everton ellen), majd a második játékrészben a meccs legjobbjának megválasztott John Arne Riise biztosította be a Vörösök győzelmét: a norvég ifjonc végigszáguldott a bal oldalon, oda-vissza kicselezte védőjét, majd a hálóba lőtt.

Korábban: