Vágólapra másolva!
Két ok miatt is rendkívül érdekes lehet az olasz labdarúgó-bajnokság negyedik fordulója. Az egyik, hogy várhatóan visszatér a Serie A-ba is Ronaldo, aki a Brassó elleni kupamérkőzésen már szóhoz jutott az Interben. A másik érdekességet Alberto Zaccheroni személye jelenti: a Lazio új trénere egykori csapata a Milan ellen mutatkozik be a római kispadon.

Az olasz rangadón két jó erőkből álló, ám rossz formában lévő csapat vívja. A bajnok AS Roma nemcsak a bajnokságban bukdácsol, de a Bajnokok Ligájában is mindössze egy pontra volt képes az első két körben. A Piacenza ellen csereként beállt, ám kiállított Lima értelemszerűen nem játszhat, de Panucci várhatóan már kezdő lesz. A vendég Fiorentina olyannyira csődközeli állapotban van, hogy már az olasz lapok is a teljes eladásról cikkeznek. Vittorio Cecchi Gori elnöke a Panorama című magazinban megerősítette, a lehető leghamarabb megválik a firenzei klubtól. A csapatban Pierini, Morfeo, Bartolucci, Torricelli, Rossitto és Benin sérült, míg Nuno Gomes erőnléti állapota nem megfelelő - legalábbis Mancini mester szerint.

Az edzőváltáson átesett Lazio a Milanhoz látogat. Alberto Zaccheroni - aki a lemondott Dino Zoff helyét foglalja el - hároméves szerződést kötött. "Nehéz helyzetben vagyunk, de persze megpróbálunk győzni" - nyilatkozta a tréner, akinek Giannichedda, Negro, Mihajlovic és Poborsky nélkül kell megvívnia a mérkőzést. A Milannál négy sérült van, a spanyol Jose Mari, a dán Helveg, az argentin Redondo és a portugál Rui Costa. Utóbbi azonban talán már játszik is, noha Milánóban nagyon titkolóztak. Fatih Terim edző azonban azt mondta, nagyon reméli, vasárnapra bevethető lesz a középpályás.

Torinóban ünnepre készülnek a milánói szurkolók: remélhetőleg bajnoki mérkőzésen is pályára lép Ronaldo, aki utoljára 2000. április 12-én játszott, ám csütörtökön megint pályára lépett. Az olasz Internazionale 24 éves csatára a román Brassó elleni UEFA Kupa-találkozón több időt töltött a pályán, mint utolsó fellépése, a tavaly áprilisi Olasz Kupa-döntő alkalmával, amikor hatpercnyi játék után megint elszakadt a már műtött térdszalagja. Először 1999. szeptember 25-én sérült meg a jobb térdszalagja, s emiatt több meccset kihagyott, ám a sérülés számtalanszor visszaköszönt az ősz folyamán. A Lecce elleni november 21-i bajnokin elszakadt a térdszalagja, amit november 30-án Gerard Saillant professzor Párizsban megoperált. Ronaldo hosszas lábadozás és lelki feltöltődés - megnősült, megszületett kisfia, Ronald - után 2000. április 12-én térhetett vissza, csereként lépett pályára a Lazio elleni Olasz Kupa-döntőn a római Stadio Olimpicóban. Ám hatpercnyi játék után egy csel megindítása nyomán üvöltve rogyott a fűre, műtött térdszalagja újra elszakadt. Egy nappal később ugyanaz a professzor műtötte meg Párizsban, aki bő fél évvel korábban. Novembertől a franciaországi Cap-Breton rehabilitációs központjában gyógyult, majd hazautazott Brazíliába, s személyi fitneszedzővel készült. Idén március 28-án jótékonysági mérkőzésen öt gólt rúgott a Maracana stadionban. Júniusban csatlakozott az Inter edzőtáborozó együtteséhez, játszott, sőt gólt szerzett annak felkészülési meccsein, a Sant Angelo Lodigiano, a Pinetina és a Bormiese alsóbb osztályú csapatai ellen. Ám a Serie A eddigi három fordulója alatt az Inter új edzője, az argentin Hector Cúper nem játszatta.

Egészen csütörtökig, amikor a sztár csereként a 62. percben állt be a 3-0-as győzelemmel végződött találkozón. "Nagyon fáradt vagyok, mert ez nem barátságos meccs volt. Boldog vagyok és elégedett, a sikerek pedig előbb vagy utóbb jönni fognak" - mondta az összecsapás után. A vasárnapi mérkőzésen egyébként a sérült Vieri és a Venezia ellen kiállított kolumbiai Cordoba nem szerepelhet. A Torinóban Venturin, Ferrante, Scarchilli és Semioli hiányzik.

A 4. forduló párosítása:

Szombat, 20.30:
Lecce - Juventus
Vasárnap, 15.00:
Atalanta - Verona
Chievo - Piacenza
Parma - Brescia
Perugia - Udinese
Roma - Fiorentina
Torino - Inter
Venezia - Bologna
Vasárnap, 20.30:
Milan - Lazio

Pincési László

Korábban: