Vágólapra másolva!
A Celta Vigo együttesében rengeteg brazil futballista szerepel, akik meghatározó szerepet játszanak a csapatban. Egyikük, a tavaly nyáron igazolt Edú csak nehezen játszotta be magát a kezdő tizenegybe, de mára már majdhogynem alapembernek számít, és a hétvégi fordulóban is gólt szerzett a Mallorca ellen.

A teljes nevén Luis Eduardo Schmidt névre hallgató futballista 1979. január 10-én született Brazília Jau nevű városában, és a helyi csapatban, az XV Jauban kezdett el futballozni. Később a Sao Paulo FC vette meg, és itt kötötte első profiszerződését 1998-ban. Ebben az esztendőben három találkozón lépett pályára az országos bajnokságban, mindannyiszor csereként, majd a következő esztendőben öt mérkőzésen vetették be.

Tehetségére a válogatottnál is felfigyeltek, Edú rendszeresen tagja volt a korosztályos nemzeti tizenegynek: húsz alkalommal lépett pályára az ifjúsági válogatottban. Később az olimpiai válogatottban is helyet kapott, és tavaly megnyerte az állami bajnokságot a Sao Paulóval. A német Borussia Dortmund is bejelentkezett érte, ám Edú inkább a spanyol Celta Vigo ajánlatát fogadta el.

A vigóiak 850 millió pezetát fizettek érte, és szerződése értelmében 2006-ig marad a Celtánál. Csak kis késéssel tudott csatlakozni a csapathoz, mivel részt vett a tavalyi olimpián, ahol a brazil gárda jó teljesítményt nyújtó futballistái közé tartozott: két gólt is szerzett. A Primera Divisiónban 2000. október 22-én mutatkozott be az Oviedo ellen, és azóta szinte mindig ott van a Vigo kezdő tizenegyében.

Korábban:

A nap játékosa: Nial Quinn (Sunderland FC)