Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa második fordulójának első mérkőzésein a legnagyobb meglepetést kétségtelenül a Halmai Gábort és Pisont Istvánt felvonultató Hapoel Tel-Aviv okozta azzal, hogy 2-0-ra legyőzte az angol Chelsea-t. Az izraeliek érdemeit cseppet sem kisebbíti, hogy a londoni gárda tartalékosan lépett pályára, mivel öt játékosa nem volt hajlandó elutazni Izraelbe a terrortámadástól való félelme miatt. A találkozók többségén egyébként szoros eredmény született, hiszen mindössze három csapat tudott kettőnél nagyobb különbséggel nyerni.

A Chelsea futballistái már a múlt héten megtudták, hogy az ő meccsük nem fog elmaradni (ellentétben a pár héttel ezelőtt Izrael-Ausztria világbajnoki selejtezővel), és a francia Emmanuel Petit akkor még azt mondta, hogy bár fél a repüléstől, de ha egyszer el kell mennie, akkor nincs mese. A világ-és Európa-bajnok középpályás később azonban meggondolta magát, és négy társával (William Gallasszal, Eidur Gudjohnsennel, Graeme le Saux-val és Albert Ferrerrel együtt) úgy döntött, hogy mégsem tart a többiekkel Tel-Avivba. A csapatból egy hatodik futballista is hiányzott Marcel Desailly személyében, ám ő Achilles-ín-sérülése miatt maradt otthon. A londoniaknál így különösen a védelem maradt foghíjas, és a trénernek, Claudio Ranierinek több fiatalt is be kellett hívnia a keretbe, akik közül a 17 esztendős Joel Kitamirike, aki még sohasem szerepelt a felnőttek között, rögtön a kezdő csapatba került. Ennek ellenére a meccs nem rajta, hanem a valamivel tapasztaltabb holland Mario Melchioton ment el, aki az 53. percben teljesen feleslegesen felrúgta a hazaiak csapatkapitányát, Simon Gershont, és ezért piros lapot kapott. Az emberelőnyben lévő izraeli együttes ezt követően heves rohamozásba kezdett, de sokáig úgy tűnt, hogy nem tud előnyt szerezni a visszavágóra. Az utolsó percekben aztán melléjük pártolt a szerencse: előbb a Jon Terry kezezésért megítélt tizenegyest értékesítette Gershon, majd a hosszabbítás perceiben a moldáv Sergei Clescenco fejelt a hálóba. A Hapoelben egyébként Pisont István és Halmai Gábor is a kezdő csapatban kapott helyet, és a külföldi jelentőségek főleg Halmai játékát emelték ki. A visszavágón a Chelsea-nek tehát elég nehéz dolga lesz, ha meg akarja akadályozni, hogy a Hapoel legyen az első izraeli egyesület, amely bejut az UEFA-kupa harmadik fordulójába.

Ami a többi, légiósként szereplő magyar játékost illeti, egyiküknek sem volt valami jó napja. Az FC Utrecht futballistájának, Dombi Tibornak kettős indokból sem: csapata egyrészt hazai pályán szenvedett 3-1-es vereséget az AC Parmától, másrészt pedig a kispadról nézhette végig a találkozót. A horvát NK Osijekben szereplő Radics Zsolt szintén hazai vereség miatt búslakodhatott, de ő legalább ott volt a kezdő tizenegyben, igaz, a szünetben lecserélték.

Mint a Parma győzelme is mutatja, az olasz csapatok nem mondtak csütörtököt, hiszen mindegyikük kétgólos győzelmet aratott. Ez különösen a Fiorentina esetében nagy szó, hiszen a firenzei alakulatnak nem nagyon megy mostanában, ráadásul ellenfele az az FC Tirol volt, amely az előző szezonban kiverte a violákat az UEFA-kupából. A lila-fehér együttes most azonban kétgólos előnyt szerzett a visszavágóra. Hasonlóan tett az AC Milan is, amelynek ellenfele a CSZKA Szófia volt, és az utóbbi időben sokat kritizált edző, Fatih Terim némiképp megnyugodhatott, hiszen együttese nem játszott rosszul. A török mester különösen annak örült, hogy a veterán Alessandro Costacurta is jó teljesítményt nyújtott. A rossonerik tehát győzelemmel melegítettek a hét végi milánói derbire, de leendő ellenfelük, az Internazionale is hasonlóan tett a lengyel Wisla Kraków ellen. Az Inter támadósorát Vieri és Ronaldo távollétében Adriano és Kallon alkotta, és mindkét futballista kiválóan játszott. Különösen a Sierra Leone-i remekelt, hiszen ő szerezte csapata mindkét találatát, a másodikat egy látványos ollózásból.

Lesz miért izgulnia a visszavágón a Leeds Unitednek, amely hiába szerzett négy gólt a francia SAOS Troyes ellen, mégis csak kétgólos előnnyel utazhat majd két hét múlva Galliába. Az angolok részéről Mark Viduka és Lee Bowyer is duplázni tudott, ám mivel a francia csapatból Patrice Loko is ugyanígy tett, így a visszavágó izgalmasnak ígérkezik. Még ennyi előnyt sem tudott szerezni magának a spanyol Real Zaragoza és a Valencia CF, igaz, utóbbi együttes idegenben lépett pályára a lengyel Legia Warszawa otthonában. A hazai együttes már az első félidőben előnyhöz jutott, és az előző két Bajnokok igájának döntőse csak egy meglehetősen vitatható tizenegyesből tudott egyenlíteni. John Carew-t kétségtelenül lerántották, ám inkább a tizenhatos előtt, mint azon belül. Adrian Iliét ez mindenesetre nem zavarta, és értékesítette a büntetőt. A spanyol együttesek közül egyedül a Celta Vigo tudott nyerni, a galíciai gárda azonban alaposan megizzadt a cseh Slovan Liberec ellen.

Még rosszabbul jártak a német csapatok, hiszen mind az SC Freiburg, mind pedig az Union Berlin hazai pályán szenvedett vereséget. Utóbbi esetében ez kevésbé jelent meglepetést, hiszen a berlini együttes a másodosztályban szerepel, és már az is nagy bravúr volt a részéről, hogy idáig eljutott. A bolgár Litex Lovecs elleni összecsapásnak az adott némi pikantériát, hogy a német együttes edzője és három játékosa is Bulgáriából származik. Az SC Freiburg nem számít ugyan a nagycsapatok közé Németországban, de a svájci FC St. Gallen ellen mindenki győzelmet várt a csapattól, amely ennek megfelelően végig is rohamozta a találkozót, ám helyzeteit egytől egyig elpuskázta. A vendégek ezzel szemben csak egy alkalommal kerültek a freiburgi kapu elé, de dél-afrikai játékosuk, Aaron Mokoena nem hibázott, és utolsó percben elért találatával megszerezte a győzelmet csapatának.

A PAOK Szalonikinek és a Paris Saint-Germainnek nem sok izgulnivalója maradt a visszavágóra, hiszen mindkét együttes nagy gólkülönbségű győzelmet aratott. A görögök ciprusi támadósoruknak köszönhetően gázolták el a cseh Marila Príbramot, hiszen Jannakisz Okkasz és Jaszemisz Jaszemakisz is kétszer volt eredményes, a párizsi együttesben pedig a brazil Ronaldinho vitte a prímet, hiszen ugyancsak kétszer talált be, és remekül futballozott. A második játékrészben például egy alkalommal egy szemmel szinte követhetetlen csellel ment el a szélen, de beadását Anelka a felső kapufára fejelte, a kipattanóval pedig Pochettino döngette meg a lécet.

Eredmények:

Union Berlin - Litex Lovecs 0-2
gól:
Boronszuzov (49.), Petrov (90.).

CSZKA Kijev - FC Bruges 0-2
gól:
Verheyen (32., 47.).

FC Köbenhavn - Ajax Amsterdam 0-0

Girondins Bordeaux - Standard Liége 2-0
gól:
Pauleta (11-esből 5.), Christian (32.).

Grasshoppers - FC Twente 4-1
gól:
Núnez (29., 33., 90.), Petrics (56.), ill. Polak (70.).

Halmstads BK - Sporting Lisboa 0-1
gól:
Niculae (54.). kiállítva: Carlsson (Halmstads BK, 45.).

PAOK Szaloniki - Marila Príbram 6-1
gól:
Jaszemakisz (22., 27.), Okkasz (34., 88.), Konsztandinidisz (50.), Luciano (75.), ill. H. Siegl (56.).

SC Freiburg - FC St. Gallen 0-1
gól:
Mokoena (90.).

Rangers FC - Dinamo Moszkva 3-1
gól:
Amoruso (9.), Ball (61.), R. de Boer (80.), ill. Guszev (90.).

Fiorentina - FC Tirol 2-0
gól:
Morfeo (46.), Nuno Gomes (85.).

Varteks Varazdin - Bröndby IF 3-1
gól:
Bjelanovic (64.), Mumlek (78.), Karic (11-esből 84.), ill. Niznik (80.).

Leeds United - SAOS Troyes 4-2
gól:
Viduka (6., 43.), Bowyer (23., 46.), ill. Loko (30., 81.). Kiállítva: Meniri (Troyes, 49.).

Paris-SG - SK Rapid Wien 4-0
gól:
Ronaldinho (16., 59.), B. Mendy (28.), Anelka (55.).

Real Zaragoza - Servette 0-0.

Ipswich Town - Helsingborgs IF 0-0.

Celta Vigo - Slovan Liberec 3-1
gól:
Mosztovoj (34., 75., 89.), ill. Edú (öngól 66.).

NK Osijek - AEK Athén 1-2 (0-1)
Eszék, 6000 néző
vezette: Romain (belga)
NK Osijek: Galinovic - Radics (Kulesevic 46.), Vuica, Neretljak, Grnja (Vuka 77.), Balatinac, Brkic, Pavlicic, Besirevic, Mitu (Mijatovic 46.), Turkovic
AEK Athén: Atmatszidisz - Marica, Gamarra, Ramos, Kasszapisz, Zikosz, Zagorakisz, Tszartasz, Maladenisz (Lakisz 79.), Nikolaidisz (Konsztantinidisz 87.), Petkov
gól: Mijatovic (72.), ill. Zagorakisz (13.), Nikolaidisz (71.)
kiállítva: Pavlicic (Osijek, 87.).

Hapoel Tel-Aviv - Chelsea FC 2-0 (0-0)
Tel-Aviv, 11 500 néző
vezette: Van Egmond (holland).
Hapoel Tel-Aviv: Elimelech - Bachar, Gershon, Domb, Antebi, Abuksis, Onishenko, Halmai (Luz 87.), Pisont (Knafo 76.), Osterc (Haftke 90.), Clescenco.
Chelsea FC: Bosnich - Melchiot, Terry, Babayaro, Kitamarike, Stanic, Lampard, Jokanovics, Zenden (Dalla Bona 56.), Zola, Hasselbaink (Forssell 81.).
gól: Gershon (11-esből 89.), Clescenco (90.).
kiállítva: Melchiot (Chelsea, 53.).

FC Utrecht - AC Parma 1-3 (0-1)
Utrecht, 13 400 néző
vezette: Corpoedean (román).
FC Utrecht: Wapenaar - Vreven, Zwaanswijk, Roest, Van Mol, De Jong, Bosschaart, Tanghe, Van den Bergh (Arts 75.), Kuijt, Gluscsevics (Jochemsen 46.).
AC Parma: Frey - Falsini, Djetou, Sensini, Cannavaro, Sartor (Ferrari 83.), Bolano, Lamouchi (Appiah 82.), Bohossian, Di Vaio (Marchionni 90.), Bonazzoli.
gól: Jochemsen (86.), ill. Di Vaio (21., 79.), Bonazzoli (54.).

Internazionale - Wisla Kraków 2-0 (0-0)
Trieszt, 6000 néző
vezette: Irvine (ír).
Internazionale: Toldo - Vivas, Simic, Córdoba, Georgatosz (Gresko 46.), Okan, Seedorf (Dalmat 65.), C. Zanetti, Guly (Emre 77.), Kallon, Adriano.
Wisla Kraków: Sarnat - Kuzera (Baszczynski 65.), Moskal, Glowachi, Kaliciak, Pater (Czrewec 77.), Szymkowiak, Moscalewicz, B. Zajac, Zurawski, Frankowsi (Nicinski 82.).
gól: Kallon (61., 64.).

Legia Warszawa - Valencia CF 1-1 (1-0)
Varsó, 20 000 néző
vezette: Brugger (osztrák).
Legia Warszawa: Kowalewski - Omieljanczuk, Sokolowski, Geraszimovszki, Szala, Karwan, Murawski, Wroblewski (Kielbowicz 79.), Vukovic (Piekarski 67.), Kucharski, Yahaya.
Valencia CF: Palop - Curro Torres, Djukics, Ayala, Carboni, Rufete, Albelda, De los Santos (Marchena 55.), Vicente (Kily González 19.), A. Ilie (Juan Sánchez 77.), Carew.
gól:
Karwan (11.), ill. A. Ilie (11-esből 61.).

AC Milan - CSZKA Szófia 2-0 (1-0)
Milánó, 6759 néző
vezette: Larsen (dán).
AC Milan: Abbiati - Contra, Costacurta, Roque Júnior, Maldini, Brocchi, Albertini (Gattuso 46.), Kaladze, Ruí Costa (Pirlo 85.), Sevcsenko, F. Inzaghi (Serginho 46.).
CSZKA Szófia: Lukics - Antonov, Gueye, G. Ivanov, Tomovszki, Valkanov (Vranjes 87.), Jancdev, Penev, Petrov, Mancsev (Moke 73.), Bucsarev (Lecskov 64.).
gól: Ruí Costa (20.), Sevcsenko (51.).

Korábban: