Vágólapra másolva!
Sajátos módon nyilvánítják ki tiltakozásukat az ibériai félsziget, ezen belül pedig a portugál szurkolók. Ha nincsenek megelégedve kedvenc csapatuk vezetőségével, előkapják a mindig kéznél levő fehér zsebkendőjüket és azt élénken lobogtatva követelik az edző (vagy az elnök) távozását.

A zsebkendő-lobogtatást a bikaviadaloknál meghonosodott szokásokból vették át a futballszurkolók. Az arénák közönsége ugyanis egy fehér és egy zöld zsebkendővel "felszerelkezve" látogatta a bikaviadalokat, s ha hiányolták a torreádor bátorságát, rámenősségét, a fehér zsebkendők lobogtatásával fejezték ki elégedetlenségüket. Abban az esetben viszont, ha a bikát tartották túlságosan jámbornak, a zöld kendők rázogatásával követelték az állat kicserélését. A futballszurkolók csupán a fehér kendők hagyományait vették át és lobogtatják is minden adandó alkalommal.

A Sporting Lisboa szakvezetője, Bölöni László talán még álmában is lobogó fehér zsebkendőket lát. Valószínűleg nem indokolatlanul, hiszen a Sporting hullámzó teljesítményét egyre kevésbé tolerálják a türelmetlen szurkolók. A portugál bajnokság legutóbbi, kilencedik fordulójában csupán egy gólnélküli döntetlenre futotta a zöld-fehérektől hazai pályán a szerény Santa Clara együttesével szemben, és tizennégy ponttal a hatodik helyen állnak, nyolc pontnyira a listavezető Benficától. Bölöni szerződtetésével (aki az idény elején, a román válogatott kispadját cserélte fel a lisszabonival) merész terveket ígért a Sporting vezetősége, s a bajnoki cím elnyerését sem zárta ki a lehetőségekből. A csapatban nincsenek ugyan kimagasló egyéniségek, mégis úgy tűnik, hogy a nyáron átigazolt román Niculae és a brazil Jardel cipeli a csapat terhét, hiszen ha ők nincsenek formában, kudarccal végződnek a találkozók. Jellemző, hogy a csapat eddigi 21 gólja közül (14 a bajnokságban, 7 az UEFA-kupában) 16 a két csatár nevéhez fűződik (Jardel 11, Niculae 5). A hétfő esti gólnélküli nyomor mellett a szurkolók azon háborodtak fel leginkább, hogy Bölöni lecserélte a csapat legjobbját, Joao Pintót, majd Luis Filipét is, s ezzel végképp megtorpedózta a zöld-fehérek addig is halvány támadólendületét.

Bölöni viszont nagy becsnek örvend a Sporting vezérkarában és a klub elnöke hallani sem akar a szakvezető leváltásáról. És hogy a csapat mégsem megy úgy, ahogy a legtöbben szeretnék, az - Bölöni bevallása szerint - nemcsak az ő és a csapat hibája. Ennél többet nem volt hajlandó elárulni az erdélyi származású portugál szakvezető.

Balla István