Vágólapra másolva!
Irán labdarúgó-válogatottja ma az Egyesült Arab Emirátusok ellen lép pályára a labdarúgó világbajnoki selejtezők ázsiai rájátszásának első találkozóján. De a párharcból sikerrel kikerülő csapat még korántsem érezheti magát a jövő évi vb-n. Az ázsiai play-off győztesére ugyanis Írország vár, így Irán továbbjutása akár a lehetetlen küldetés kategóriájába sorolható. Pedig Iránnak egy sima győzelem is elég lett volna a továbbjutáshoz!

Teheránban a Bahreintől vasárnap elszenvedett vereséget követően zavargások törtek ki. Az emberek egyes jelentések szerint politikai okokból (is) tódultak az utcára, de ha nem keverünk a sportba politikát, akkor helyesebb az a feltételezés, hogy a szurkolók úgy látják, a válogatott már a rájátszások előtt elvesztette ha nem is a reményét, de az esélyét mindenképpen. S ez akkor különösen fájó az iráni embereknek, ha tudjuk, az ázsiai ország válogatottja részt vett a legutóbbi vb-n.

Igaz, a négy évvel ezelőtti és a mostani vb-selejtezők között lehet némi párhuzamot vonni. Irán 1997-ben egy izgalmas meccsen vesztett 3-2-re, s ennek következtében kellett pótselejtezőt játszania Ausztrália ellen. Iránban 1-1-es döntetlent hozott a meccs, Melbourne-ben az auszik már 2-0-ra vezettek, innen egyenlítettek az irániak, s idegenben lőtt több góllal az ázsiaiak jutottak tovább. A vasárnapi meccs után még az elnök, Mohammad Khatami is megszólalt: "A csapat elsősorban mentálisan nem nőtt fel a feladathoz, de remélem a következő meccseken bizonyíthatunk".

A szövetség részéről Abass Tirabian elmondta, a találkozó után az öltözőben síri csend honolt, a játékosok sírtak, megszégyenítve érezték magukat.

A csütörtöki mérkőzésen Ali Daei sárga lapjai miatt nem játszhat, akárcsak a vasárnap kiállított Dinmohammadi és Vahedinikbakht. Minavand viszont készen áll a meccsre, azaz a szinte lehetetlen küldetésre...

Thury Gábor