Vágólapra másolva!
A moszkvai rendőrség szerdai bejelentése szerint futballhuligánok, a Szpartak Moszkva fanatikus szurkolói hajtották végre azt a kedd esti moszkvai pogromot, amelynek áldozatai egy külvárosi piac kaukázusi árusai voltak. A tömegverekedésben két ember meghalt, és több mint húszan megsebesültek.

A bűncselekmény nem nélkülözi ugyanakkor a politikai motívumot sem: a rendőrség feltételezése szerint újfasiszta provokátorok heccelték fel a javarészt kiskorúakból álló futballfanatikusokat a kaukázusiak ellen. A rendvédelmi szervek által rekonstruáltak szerint a fiatalok elégedetlenségükben gyülekeztek csapatuk stadionja közelében, Moszkva déli részén. Indulataikat az váltotta ki, hogy szombaton az óriási rendőri jelenlét miatt nem tudtak megverekedni az ősellenségnek számító Zenit Szankt-Petyerszburg szurkolóival a két csapat - a házigazdák által 3-1-re megnyert - moszkvai mérkőzése után. A "harmadik félidő" elkerülése érdekében ugyanis a Zenit szurkolói csak rendőrségi biztosítás mellett távozhattak a stadionból.

Az még tisztázásra vár, hogy a mintegy 300 fiatal miért gyűlt össze három nappal később, kedd este a Caricino metróállomás mellett. A rendőrség információi szerint beépített - s inkább a felnőtt korosztályhoz tartozó - szélsőségesek vegyültek közéjük, akik a közeli piac kaukázusi árusai ellen fordították a szurkolók dühét.

Eddig 30 személyt vettek őrizetbe a tömegverekedés miatt, a rendőrök további 50 embert keresnek, akiket a pogromban való részvétellel, illetve felbujtással gyanúsítanak. Azokat az őrizetbe vett kiskorúakat, akik nem voltak aktív részesei a verekedésnek, még a nap folyamán szabadon engedik.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerdán személyesen tett ígéretet a bűnösök kézre kerítésére és megbüntetésére. Az Eho Moszkvi rádióállomás értesülése szerint azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog megszólalni a moszkvai pogrom kapcsán.

A moszkvai rendőrség több egységét készültségbe helyezték szerdán, mert attól tartanak, hogy a kaukázusiak önbíráskodó módon akarják megtorolni a támadást.