Vágólapra másolva!
A világbajnoki pótselejtezők első mérkőzései meglehetősen kiegyensúlyozott küzdelmet hoztak, mindössze egy mérkőzésen született egygólosnál nagyobb különbségű győzelem: ezt az írek aratták Irán ellen. Kissé nyugodtabban készülhet még a visszavágóra a török csapat is, hiszen a félholdasok idegenben tudtak diadalmaskodni Ausztria felett, a további három párosításban viszont igazából még semmi sem dőlt el.

A belga-cseh párviadalon az első meccsen a valamivel esélytelenebbnek tartott belgák szereztek soványka előnyt. A házigazdák az első perctől kezdve nagy iramot diktáltak, de a kezdő tizenegyükben négy Sparta Praha-játékossal felálló csehek felvették a ritmust, és így egy remek összecsapás alakult ki. A belga gólhoz a vendégvédelem szerencsétlenkedése is szükségeltetett, hiszen Vermant szabadrúgása mindenki előtt elszállt, és a csapatkapitány Verheyen még le is vehette a labdát az ötösön, mielőtt a hálóba bombázott. A csehek szenvedése tovább folytatódott, amikor nem sokkal a szünet előtt Bart Goor viaskodott Tomas Repkával, és a rugdosódás után a védő a belga felé ütött a könyökével, mire az eljátszotta a "nagy halált", és arcához kapva elterült a földön. A bíró erre némi szigorúsággal kiállította Repkát, aki mostanában elég gyakran jár így: az angol West Hamben három meccs alatt kétszer mutatták fel neki a piros lapot. A vendégek tehát egy félidőn keresztül emberhátrányban voltak kénytelenek játszani, de becsületükre legyen mondva, kihúzták bekapott gól nélkül.

A török gárda ritkán mondhatja el magáról, hogy esélyesként futhat ki a pályára, de az osztrákok ellen éppen ez volt a helyzet, hiszen a sógorok saját jó szándékukból tartalékosan futottak ki a pályára: Otto Baric ugyanis nem számított arra a kilenc focistára, akik az Izrael elleni sorsdöntő selejtezőre nem voltak hajlandóak elutazni. Ennek ellenére az első félidőben a sógorok szerezhettek volna vezetést, ám Wallner fejesét Rüstü valami földöntúli bravúrral kiütötte. A második félidőben aztán az Ernst Happel-stadionban jelen lévő majd' húszezer török drukker legnagyobb örömére a vendégek beleerősítettek, és Tugay álompasszát követően Okan Buruk bevette a hazaiak hálóját, közel juttatva ezzel a félholdasokat a világbajnoki részvételhez.

Szintén közelebb kerültek a mondiálhoz az írek, akik Irán ellen sima, kétgólos győzelmet arattak. Az ír csapat a szokásos brit stílust választotta fő fegyverül az ázsiai együttes ellen, vagyis egyre-másra ívelgették a labdát a hórihorgas Niall Quinn fejére, és bár ez szinte mindig kavarodást okozott az iráni kapu előtt, a vezető találat nem egy ilyen szituációból, hanem tizenegyesből született. A második félidőben aztán Robbie Keane is betalált, és az írek így kétgólos előnnyel utazhatnak Teheránba.

Most pedig nézzük, milyen visszahangja volt a pótselejtezőknek:

"Győzni megyünk Dortmundba, az esélyeinket 50-50 százalékosnak ítélem meg" - jelentette ki a 1:1-es döntetlennel végződött szombati kijevi Ukrajna-Németország labdarúgó világbajnoki pótselejtező után Leonyid Burjak, a házigazdák szakvezetője. Andrij Sevcsenkóról azt mondta: a Milan sztárja nemcsak csatárposzton szerepelt, és így is hatalmas munkát végzett.

"Az ukránok a találkozó elején jól játszottak, mi pedig sokszor hibáztunk, ami Zubov góljához vezetett. Sikerült mégis magunkhoz ragadni a kezdeményezést, és egyenlíteni. Nem titkolom, elégedett vagyok az eredménnyel" - értékelte csapata teljesítményét Rudi Völler német szövetségi kapitány. "Minden Dortmundban dől el. Szerdán ugyanolyan odaadással fogunk küzdeni, mint Kijevben. Nem áll szándékunkban lazítani" - tette hozzá.

Elégedetlen a labdarúgó-válogatott szombati brüsszeli teljesítményével a prágai sajtó, ennek ellenére úgy látja, hogy Csehországnak van esélye a továbbjutásra. "A pótselejtezőn elszenvedett egygólos vereség nem zárta le a 2002-es világbajnokságra vezető utat. A szerdai visszavágón azonban sokkal jobb teljesítményt kell nyújtanunk. A szombat esti teljesítmény csalódást okozott, mert a cseh oroszlánok nem haraptak, de még csak nem is ordítottak" - írja Super című lap. A Blesk véleménye: "Mi maradt meg az első mérkőzés után? Csak a remény, semmi más. A Baudouin király stadionjában mutatott játékot gyorsan el kell felejteni, az eredmény azonban figyelmeztető jel. A 'vörös ördögöktől' szombati játékuk alapján nem kell félni, s szerdán darabokra kell őket tépni."

Jozef Chovanec szövetségi kapitány szerint játékosai hibáztak, amikor pontrúgásból gólt kaptak. Tomas Repka kiállítása pedig fegyelmezetlenség következménye volt, ami felforgatta az egész csapatot: "Meg kellett változtatnunk az összeállítást és a taktikát is, ennek tudható be a vereség. A visszavágón harcolni fogunk a végsőkig, hogy részt vehessünk a világbajnokságon."

Az 1-0-s hazai győzelemmel végződött pótselejtező után a belgák elégedetten nyugtázták az eredményt, és elismerték: a csehek megfogyatkozása - Repka kiállítása - után sem érdemeltek újabb gólt. "A játéktér állapota nem kedvezett csapatomnak, amely végig kézben tartotta a mérkőzést. A középpályásoktól többet vártam, de egy Nedveddel és Poborskyval felálló ellenféllel szemben nem követelhetek túl sokat. Tíz ember ellen további gólokat kellett volna rúgnunk, de a csehek nagyon jól védekeztek. Az előnyünk nem sok, de ha ilyen fegyelmezettek és elszántak leszünk Prágában is, akkor kiharcolhatjuk a továbbjutást" - értékelte a látottakat Robert Waseige szövetségi kapitány.

"Következetesen ragaszkodtunk a saját stílusunkhoz, de gátolt bennünket a rossz minőségű pálya. Nem mindig könnyű tíz ember ellen játszani: a csehek átszervezték a hadrendet, így nem tudtuk feltörni a védelmüket - összegezte tapasztalatait Johan Walem középpályás.

A német futballélet vezető személyiségei kivétel nélkül bizakodva várják a vb-pótselejtező dortmundi visszavágóját az Ukrajnában elért 1-1-es döntetlen után Gerhard Mayer-Vorfelder, a szövetség elnöke: "Kijevben egy résnyire megnyílt előttünk a világbajnokság kapuja, amelyet szerdán tárhatunk ki sarkig. Nagyszerűen küzdött a csapat, s a második félidőben akár a győzelmet is megszerezhette volna."

Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke: "Nemcsak az eredménnyel, hanem a mutatott játékkal és az egyéni teljesítményekkel is elégedett vagyok. Ezúttal nem a futball szépsége dominált, de végül is a vb-részvétel a tét. Megnyugtató, hogy itthon a 0-0 is elég lehet, de természetesen nem szabad ebből kiindulnunk."

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern alelnöke: "Most már bizakodóbb vagyok, mint a kijevi mérkőzés előtt, hiszen az idegenben szerzett gól duplán számít. Ennek ellenére óvatosnak kell lennünk, nehogy hazai pályán érjen bennünket kellemetlen meglepetés."

A Sat1 televízió közvélemény-kutatása szerint a kijevi összecsapás előtt a szurkolók zöme példás büntetést követelt arra az esetre, ha Németország válogatottja nem jutna ki a jövő évi vb-re: a "kívánságlistán" szerepelt, hogy a játékosokat és a két edzőt fosszák meg a német állampolgárságtól.

Az újságok többnyire optimistán írtak a németek esélyeiről. A Der Tagesspiegel és a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szakírója egyformán véli: "a német csapat ígéretes helyzetben várhatja a visszavágót, amelyen kétségtelenül neki van több esélye a vb-részvétel kivívására". Welt am Sonntag: "Ballack megmentette Németországot - a fiúk ezúttal legalább harcoltak". Bild am Sonntag: "Magával ragadó küzdelem zajlott a kijevi stadionban, az 1-1 azt sejteti, hogy sikerülhet kiharcolni a világbajnoki részvételt."

A török újságok már biztosnak látják a válogatott vb-szereplését a szombati, Ausztriában elért 1-0-ás győzelem után. "Bécs elesett. Először volt sikeres a török ostrom" - utal a Radikal című lap a város 1683-as helytállására, amikor az osztrákok sikerrel verték vissza a félholdas hadsereg előrenyomulását. "Meghódítottuk Bécset" - fogalmaz a Türkiye, kiemelve az Ernst Happel-stadionban jelen lévő több mint 20 ezer vendégszurkoló támogatását. "Szervusz Japán, jövünk" - írja a Fotomac, míg a Fanatik szerint a törökök Ausztriában lefoglalták a repülőjegyeket, a szerdai visszavágón pedig már csak a vízumot kell elintézniük.A Cumhüriyet kiemeli, hogy régen várt siker kapujában áll a válogatott, hiszen 47 év után harcolhatja ki újra a vb-részvételt.

A vasárnapi osztrák lapok csalódottan írnak a Törökországgal szemben hazai pályán elveszített (0-1) világbajnoki pótselejtezőről, de a kudarc ellenére bizakodnak, hogy az isztambuli visszavágón sikerül kiharcolni a továbbjutást. "A küzdőszellem és a futómennyiség megfelelő volt, de mindez hiába, ha nem tudunk gólt lőni. A törökök kihasználták egyetlen valamirevaló lehetőségüket. A vereség ellenére még van esély" - idézte Otto Baric szövetségi kapitányt a Neue Kronen Zeitung. Beppo Mauhart, az osztrák szövetség (ÖFB) elnöke ugyancsak hangsúlyozta: még nem adták fel, s remélhetőleg szerdán Isztambulban sikerül kihasználni az adódó gólhelyzeteket. Andi Herzog csapatkapitány szerint a továbbjutásra most már 70:30 százalékos arányban a törököknek van nagyobb esélyük. A Kurier című lap elismerte: a török csapat messze felülmúlja az izraelit, amely ellen az osztrákok döntetlent (1-1) értek el Tel-Avivban, jogot szerezve a pótselejtezőre.

Korábban: