Vágólapra másolva!
A brazil labdarúgás ügyeletes megmentőjét Luizaónak hívják: a Corinthians támadója ugyanis a mindent eldöntő, Venezuela elleni világbajnoki selejtezőn két alkalommal volt eredményes, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a selecao ismét kijusson a vébére. A támadó a kvalifikációs sorozatban korábban már két meccsen is játszott, ám egyiken sem tudott gótl szerezni.

Luiz Carlos Goulart a Brazília középső részén található Rubineirában született 1975. november 14-én, pályafutását a campinasi Guaraniban kezdte el.

1992-ben lett a felnőttcsapat tagja, és egy évvel később, tehát mindössze tizennyolc évesen már hat mérkőzés erejéig be is mutatkozott a nagyok között.

1994-ben már stabil alapembernek számított, hiszen ebben az esztendőben huszonhét meccsen szerepelt, és kilencszer volt eredményes.

Egy évre rá a paulista bajnokságban (vagyis Sao Paulo állam pontvadászatában) huszonegy meccsen négy gólt rúgott, majd az országos bajnokságban tíz mérkőzésen hétszer volt eredményes. Ez elég volt az ország egyik legnépszerűbb és legnagyobb klubjának, a Palmeirasnak, hogy szerződtesse a még mindig csak húszesztendős csatárt. Az országos bajnokságban nem ment valami jól Luizaónak, mert csak négyszer volt eredményes.

1996-ban azonban alaposan kitett magáért: a paulista bajnokságban második lett a góllövőlistán huszonkét találattal, csapata pedig aranyéremig jutott, majd az országos bajnokságban tíz találatot ért el. Ilyen gólszerzési ráta mellett nem lehetett kihagyni a nemzeti tizenegyből sem.

Debütálására 1996. május 22-án került sor Horvátország ellen, majd még kétszer ölthette magára a selecao mezét Lengyelország és Dánia ellenében.

Az 1997-es paulista bajnokságban megint tizenhárom gólig jutott, és a nyáron a Deportivo La Coruna le is csapott rá.

Spanyolországban azonban nem tudott beilleszkedni, pedig a szezon jól kezdődött a számára: a harmadik fordulóban megszerezte az első gólját, majd egy héttel később kétszer is betalált. Ezt azonban már csak egy gól követte, és a szezon második felére a csapatból is kikerült.

A Depor kölcsön is adta őt a Vascónak, és az 1998-as esztendőt itt töltötte el. Később azonban nem tudott megegyezni az elnökkel a fizetését illetően, és ezért távozott, mégpedig a Corinthinasba, ahol a két évvel ezelőtti pontvadászatban 21 találatig jutott.

Ezt követően már nem ontotta ilyen nagy mértékben a gólokat, a jelenlegi bajnokságban például csak ötnél tart, igaz, mindet októberben szerezte. A szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari azonban látott benne fantáziát, és húzása tökéletesen bejött.

Ajánlat:

Brazília ezúttal nem hibázott

Korábban:

A nap játékosa: Ulrich le Pen (Ipswich Town)