Vágólapra másolva!
Bölöni László együttese, a Sporting Lisszabon értékes hazai győzelmet aratott a portugál bajnokságban a Boavista ellen. A mester nem titkolta ebből fakadó örömét, viszont Gheorghe Hagi lemondása a román válogatott éléről őt is váratlanul érte.

Egy milánói vereség (0-2, az UEFA Kupa 3. fordulójának első mérkőzésén) keserű élményének birtokában lépett pályára Bölöni László csapata, a Sporting Lisszabon a portugál bajnokság hétfő esti rangadóján, a Boavista Porto ellen. Ám a 2-0-s győzelmükből ítélve (Joao Pinto és Jardel góljával), a zöld-fehér mezes fiúkat nem viselte meg annyira a milánói kiruccanás, s ez a diadal nemcsak azért értékes Bölöniék számára, mert két pontra megközelítették a listavezető FC Portót, de az örök rivális Boavista legyőzése presztízskérdés a Sporting házatáján.

Ugyanis Portugáliában a szövetség - ebből adódóan a játékvezetők is - a portói csapatokat "dédelgetik", különösen a Bajnokok Ligájában is főszereplő Boavistát. Érthető tehát Bölöni László elégedettsége, aki - szokása ellenére - ezúttal csak pozitívumokban beszélt csapata hétfő esti produkciójáról: "Megdicsértem a fiúkat, mert úgy éreztem, hogy most ezt kell tennem. Köztünk legyen mondva, nem játszott a csapat hibátlanul, de ez a számunkra nagyon fontos győzelem felhatalmazott arra, hogy most ne a hibákat, hanem a végeredményt tekintsem mérvadónak."

A portugál sajtó nem takargatta tiltakozását a játékvezető ellen, aki eléggé kesztyűs kézzel bánt a portóiakkal. Bölöni mester viszont hű maradt önmagához, és tartózkodott a játékvezetésről kialakított véleményének kinyilvánításától, és még akkor sem kelt ki magából, amikor Marius Niculae szabályos gólját (15. perc) nem adta meg a bíró.

Mint bevallotta, Gheorghe Hagi lemondásának híre Bölönit is meglepte. "őszintés szólva, nem vártam Hagi részéről ezt a pálfordulatot" - hangzott a portugál mester véleménye. "Nem is olyan régen még arról beszélt, hogy gyávaság lenne megfutamodnia, és akinek karaktere van, az tovább folytatja. Ezért érthetetlen a visszakozás részéről, mert így saját magát áztatta el. Hogy a sajtó kikezdte? A sajtó végzi a dolgát, az edző pedig a saját dolgát. Egy edzőnek elsősorban a sajtóval szemben kell edzettnek lennie, és ő nem a sajtónak tartozik felelősséggel, hanem saját magának, és csapatának, amelyet vezet. Nemcsak Romániában, itt Portugáliában is kemény hangot üt meg a sajtó, de aki ezen nem tudja túltenni magát, az ne legyen edző. Viszont, nekem az az érzésem, hogy Hagi kissé elhamarkodottan nyilatkozott a lemondásáról, és amennyire ismerem, nincs kizárva, hogy vissza fog térni eredeti álláspontjához. Bár, a román szövetség sem az a pátyolgató típus."

Arra a kérdésre, hogy visszajönne-e a román válogatott élére, Bölöni László nem kívánt érdemleges választ adni.

Balla István

Korábban:

Hagi lemondott