Vágólapra másolva!
A jelenlegi szezonban végre hagyományainak megfelelően szerepel a Primera Divisiónban a baszk Athletic Bilbao együttese, amely 15 forduló után a negyedik helyet foglalja el a tabellán. A gárda a bajnokság elején hazai pályán sehogyan sem tudta begyűjteni a három pontot, de most már a San Mamés-stadionban is képesek nyerni. A Real Zaragoza ellen például Urzáiz duplájának köszönhetően győztek.
Fotó: Reuters
Urzáiz a spanyol válogatott mezét a tavalyi Eb-n is magára húzhatta
Urzáiz 1971. október 7-én született Tudelában, ami Spanyolország északi részén, Baszkföldön található. Játékospályafutása ennek ellenére a fővárosban kezdődött, ahol 1987. augusztus 15-én a Real Madrid utánpótláscsapatában mutatkozott be.

Itt három évet töltött el, és 1990-ben felkerült a Real Madrid B-be, ami már a nagycsapat közvetlen "előszobája". Ott azonban nem mutatkozhatott be, mert 1991 nyarán leigazolta őt az Albacete gárdája. Urzáiz itt mutatkozhatott be a Primera Divisionban, mégpedig 1991. október 20-án, éppen az Athletic Bilbao ellen! Ebben a szezonban még tízszer lépett pályára, és egy gólt is szerzett.

A következő évet azonban már Vigóban kezdte, hiszen a Celta szerződtette. Itt azonban nem igazán tudott bekerülni a kezdőcsapatba, hiszen összesen csak hat alkalommal játszott, igaz, így is rúgott egy gólt. Az új szezon megint egy új csapatban találta, mégpedig a szintén madridi Rayo Vallecanóban. Itt több lehetőséget kapott, hiszen húsz alkalommal szavaztak neki bizalmat, de ismét csak egy gólra volt képes.

Így 1994 nyarán megint csapatot váltott, de most a másodosztályba igazolt, mégpedig a Salamancába. Itt már el tudott szakadni az egygólos átlagtól, hiszen háromszor volt eredményes. Nem is maradt a másodosztályú csapatban, mert az élvonalbeli Espanyol szerződtette, ahol megtalálta a góllövő cipőjét.

Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy szinte alig hiányzott a csapatból, 41 mérkőzést játszott, és így tizenhárom találatig jutott. Ennek ellenére 1996 nyarán megint klubot váltott, és Baszkföldre, az Athletic Bilbaóba igazolt. Új csapatában sem hagyta abba a gólgyártást, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen Javier Clemente behívta őt a nemzeti tizenegybe. Urzáiz 1996. október 9-én debütált a válogatottban, mégpedig a Csehország elleni vb-selejtezőn.

Az 1996-97-es szezont végül tizenhat góllal zárta. Ezt követően valamivel kevesebb gólt szerzett, hiszen csak nyolcig jutott, de az 1998-99-es idényben megint megtalálta góllövő cipőjét, ekkor ugyanis 16 alkalommal volt eredményest. Ezután ismét egy gyengébb idény következett, de a legutóbbi bajnokságban már tíz gól állt a neve mellett, és a jelenlegi pontvadászatban is már nyolcszor köszönt be.

Ajánlat: