Vágólapra másolva!
Bár a Bayern Münchennél mindenki úgy tesz, mintha semmiről sem tudna, Stefan Effenberg, a BL-címvédő csapatkapitánya és felesége, Martina szombaton valóban Madridban járt Jesús Gil y Gil, az Atlético elnöke meghívására. Szinte biztosnak tűnik, hogy "Effe" talán még decemberben, de legkésőbb az idény végén a spanyol másodosztály éllovasához szerződik.

"Az elnök úr roppant szívélyesen fogadott, Madrid csodálatos város. Az Atlético patinás klub, veretes hagyományokkal, az sem érdekel engem, hogy jelenleg a második ligában küzd. Tizenegy pont az előnye a legjobb, nem feljutó helyen álló csapat előtt, tehát jövőre nyilvánvalóan visszatér az élvonalba. Igen, szívesen játszanék az Atléticóban" - erősítette meg a 33 éves középpályás.

Effenberg ázsióját növeli, hogy irányító középpályás, BL-győztes csapat kapitánya, és mivel lejárt a szerződése, lelépési díj nélkül, tehát ingyen igazolható. (Más kérdés, hogy a fizetése nyilván nem két fillér lesz.) Effenberg távozása Münchenből azért vált elkerülhetetlenné, mert a bajorok megvásárolták (titkos ügylet keretében) Sebastian Deislert, a Hertha és a német válogatott irányító középpályását.

A német sztár - mármint Effenberg - szuperlatívuszokban beszélt majdani munkaadójáról, hangsúlyozta, hogy Gil élete az Atlético. A 68 éves, excentrikus klubelnök vagyonát egymilliárd márkára (135 milliárd forint) becsülik. Ő Marbella város polgármestere, s élete során nem egyszer került összeütközésbe a törvénnyel (adócsalás, halált okozó gondatlan veszélyeztetés). A közelmúltban másfél millió dollárért (410 millió forint) vett magának egy kimustrált argentin repülőgép-anyahajót. Amikor megkérdezték tőle, miért vette meg a nyilvánvalóan hasznavehetetlen ócskavasat, Gil így felelt: "Még nem volt anyahajóm".

A német futball Cantonája

Effenberg a pályán a Schuster, Antognoni, Guardiola vonulatba, az Istenáldotta tehetségű karmesterek sorába tartozik, a pályán kívül ugyanolyan fenegyerek, mint a nála egy évvel idősebb Eric Cantona, vagy - más sportágakból merített párhuzammal élve - Dennis Rodman, esetleg John McEnroe volt. A 187 centis, 85 kilós, kiváló felépítésű szőke srácot Jupp Heynckes fedezte fel a Mönchengladbach csapatában, amikor Effe még csak tizenhét éves volt, de milliméter pontosságú passzairól már akkor ódákat zengtek.

Karrierje önmaga farkába harapó kígyó: Borussia Mönchengladbach, Bayern München, Fiorentina, Borussia Mönchengladbach, Bayern München. A kacskaringós pályafutás vége felé, a milánói San Siróban, 33 évesen ért Effe a csúcsra: csapatkapitányként ő emelhette magasba a Valencia elleni BL-döntő után a trófeát. Effenberg az 1994-es Egyesült Államokbeli világbajnokságon obszcén gesztust tett a német szurkolók felé, emiatt négy évig nem húzhatta magára a válogatott mezét. Tavaly egy éjszakai lokálban megfogdosott egy nőt, 30 ezer márkájába (3,7 millió forint) került a csíny.

Leendő klubja az Atlético Madrid lehet: egyszeres Világkupa-győztes (1974), egyszeres KEK-győztes (1962), kilencszeres spanyol bajnok és Király-kupagyőztes csapatba távozhat a német játékmester.

Korábban: