Vágólapra másolva!
Oleg Blohin, a Dinamo Kijevvel 1975-ben és 1986-ban KEK-győztes, európai Szuper Kupa-győztes, 109-szeres szovjet válogatott labdarúgó kipakolt. Az ukrán szövetség őt választotta volna meg a válogatott szövetségi kapitányának, de feltételül szabta, hogy lépjen ki a kommunista pártból.

Blohin, aki jelenleg Görögországban edzősködik, az első számú jelölt volt, hogy betöltse a távozó Valerij Lobanovszkij helyét. A kapitány Blohin egykori játékostársa, Leonid Burjak lett. A kapitánykérdésről döntő bizottság Blohin politikai nézeteit bírálta. Az 1975-ben aranylabdás jelenleg a kommunisták színeiben parlamenti képviselő. "Azt mondták, ha a szociáldemokratákhoz csatlakozom, nagyon jó esélyem lenne elnyerni a kapitányi posztot. De én nem hagyom el a kommunistákat" - nyilatkozta az érintett.

Blohinnak aztán kompromisszumos megoldást ajánlottak, hogy legyen Burjak segítője, akivel egyébként jó kapcsolatban van: "Soha nem vállaltam a másodhegedűs szerepét, s nem áll szándékomban ezt most elkezdeni."

Korábban:

Burjak az ukrán kapitány

Thury Gábor