Vágólapra másolva!
A holland labdarúgásban az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált, hogy az egykori világsztárok edzőként is munkát vállalnak. Mindezt a Holland Labdarúgó-szövetség is elősegíti, amely külön "villámkurzust" indít azon focisták számára, akik negyvennél többször szerepeltek a nemzeti tizenegyben. A napokban az egykori aranylabdás Marco van Basten is kijelentette, hogy szívesen kipróbálná magát a kispadon.

A hollandok nagy figyelmet szentelnek a megfelelő szakmai képzésnek, ennek megfelelően normális esetben évek kellenek ahhoz, hogy valaki megszerezze a megfelelő papírt, és az élvonalban is dolgozhasson szakvezetőként. Ugyanakkor arra is figyelnek, hogy az egykori világsztárok, akik azért focistaként letettek valamit az asztalra, ennél könnyebben is bekerülhessenek a szakmai vérkeringésbe, így a nyolcvanas évek vége óta külön kurzust indítanak a sokszoros válogatottak számára, amelyen mindössze egy év alatt meg lehet szerezni a megfelelő képesítést.

Ezt a lehetőséget kihasználva lett edző például Johan Neeskensből, Ruud Krolból, Ruud Gullitból, Frank Rijkaardból és Ronald Koemanból is. Van Bastent utóbbi csapattársa példája bátorította fel arra, hogy maga is szerencsét próbáljon, hiszen a szőke középhátvéd jelenleg már az Ajax Amsterdam mestere, és Koeman ígéretet tett Van Bastennek arra, hogy amennyiben megszerezi a papírt, akkor segít neki munkát találnia az Ajax utánpótlásánál.

Addig persze még van egy kis idő, hiszen az ominózus kurzus csak szeptemberben kezdődik el, vagyis Van Basten leghamarabb 2003 júniusától dolgozhat valamelyik holland profi klubnál. Az egykori világklasszis azonban egyáltalán nem bánkódik emiatt: "Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a kurzus egy szezonon keresztül tart. Így legalább lesz időm arra, hogy beletanuljak a dolgokba, és azt is eldönthetem, hogy valóban edzőként akarom-e folytatni pályafutásom" - jelentette ki.

Korábban:

Van Basten az Ajaxban?