Vágólapra másolva!
Az Afrikai Nemzetek Kupája résztvevői egyelőre nem nagyon kápráztatják el a szurkolókat, hiszen a vasárnapi három mérkőzésen pontosan ugyanannyi gól született, mint a nyitómérkőzésen szombaton: összesen kettő. Ezt persze a kameruni és a szenegáli válogatott drukkerei egyáltalán nem bánták, hiszen mindkét világbajnoki résztvevő 1-0-s győzelmet aratott.

Forrás: REUTERS
Diatta győzelemre vezette a szenegáli válogatottat

A két támadó közül egyébként is ő futballozott jobban, míg az egyiptomi játékosnak tulajdonképpen helyzete sem nagyon volt, addig a Lens focistája legalább lehetőségig jutott, igaz, hogy ki is hagyta a ziccert. Az egyiptomi gárdának főleg a védelme vitézkedett, a csapatkapitány Hani Ramzi vezérletével remekül állta útját a szenegáli rohamoknak, ha kellett akkor szabálytalanságok útján is. Nyolc perccel a lefújás előtt azonban megtört a jég: egy szögletet követően az egyiptomi kapus középre öklözte ki a labdát, és a francia Auxerre-ben futballozó Lamine Diatta majd 14 méterről a kapuba fejelt.

A címvédő kameruni válogatott is győzelemmel nyitott, a Szelídíthetetlen Oroszlánok a Kongói Demokratikus Köztársaság csapata ellen nyertek, szintén 1-0-ra. A gárda már megjelenésével is meglepetést okozott, hiszen a játékosok egy szinte ujjatlan, leginkább egy trikóhoz hasonlító mezben jelentek meg, ami persze nem jöhetett rosszul a hatalmas hőségben. A kongói gárda, amely meglehetősen internacionális támadósort vonultatott fel (Shabani Nonda Franciaországban, Jason Mayelé Olaszországban, Lomana Tresor Lua-Lua pedig Angliában légióskodik), jól tartotta magát, bár gólhelyzetet nem nagyon tudott kidolgozni. Kameruni részről a 2000-es év legjobb afrikai futballistájának választott Patrick Mboma villogott, és ő lőtte a meccs egyetlen gólját is: az AC Parma csatára mintegy húsz méterről bombázott a hálóba.

A nap harmadik mérkőzésén is szerepelt egy világbajnoki résztvevő Dél-Afrika képében, de a Bafana-Bafana némiképp tartalékos csapattal érkezett Maliba, és meg is látszott a játékán. Burkina Faso ellen végül gól nélküli döntetlen született, pedig a Csődörök (ez a burkinai válogatott beceneve) nem a legideálisabban készültek a tornára: szövetségi kapitányukat, az argentin Óscar Fullonét pár nappal a kontinensviadal előtt menesztették, mivel hónapokig nem tért vissza Franciaországban betegeskedő feleségétől, legnagyobb sztárjuk, Mamadou Zongo pedig az utolsó pillanatban sérülés miatt lemondta a részvételt.

A dél-afrikaiak trénere, a portugál Carlos Queiroz szerint a döntetlen reális eredmény, ugyanakkor nem tetszett neki, hogy az ellenfél igen csak keményen, már-már durván játszott: "Egyik kulcsemberünk, Shaun Bartlett megsérült, nem tudni, hogy milyen súlyosan, és többen is rúgást kaptak. Ha a többi meccsünk is ilyen lesz, akkor a torna végére elfogy a játékoskeretünk" - mondta.

B csoport:
Dél-afrikai Köztársaság - Burkina Faso 0-0
Ségou

C csoport:
Kamerun - Kongói Demokratikus Köztársaság 1-0 (1-0)
Sikasso, 15 ezer néző
gól: Mboma (40.)

D csoport:
Szenegál - Egyiptom 1-0 (0-0)
Bamako, 15 000 néző
gól: Diatta (83.)

Ajánlat: